Foștii colegi de la Teatrul de Revistă i-au dedicat Vasilicăi Tastaman un omagiu, pe pagina de Facebook a instituției, unde au publicat un text despre viața și cariera actriței, dar și câteva poze de colecție.

Una dintre cele mai talentate și fermecătoare actrițe din România, Vasilica Tastaman, vede lumina zilei pe 6 octombrie 1933 și se stinge din viață pe 30 martie 2003. Frumoasă, cu o voce inconfundabilă și un farmec aparte, avea să joace alături de nume uriașe ale scenei românești.

Debutează în teatru de mică, în orașul natal, Brăila. Însă, la 14 ani, rămâne orfană și nu are cine să-i plătească eventualele studii de specialitate. În drumul ei spre teatru o ajută însă Elvira Petreanu (soţia lui Ion Aurel Manolescu, nepotul poetului Ion Manolescu), care îi dă lecţii de dicţie și îi arată cum să meargă și să dea replica pe o scenă. La 18 ani, era deja actriţă la Teatrul Giuleşti din Bucureşti.

“Moni Ghelerter tocmai punea în scenă «Familia Covaci”». Un an am dormit acolo, pe patru scaune. Aveam și un reșou. Când se jucau spectacole clasice, o duceam mai bine, pentru că în décor apărea câte o sofa și mașiniștii mă întrebau dacă vreau să o las pe scenă, ca să dorm pe ea”, povestea, mai târziu, Vasilica Tastaman.

Marele ei noroc se va numi Lucia Sturdza Bulandra, care o vede jucând pe Lipscani, în sala Rapsodia. “După un spectacol, ușa cabinei mele s-a dat la perete și am auzit un glas puternic: «Unde-i aia mică?» Era doamna Bulandra, care mi-a pus o mână pe umăr și mi-a spus: «Ești actrița mea». Și a plecat. Ulterior, Vasilica Tastaman începe să joace pe scena Teatrului Municipal, actualul “Bulandra”, iar din 1961, pe scena nou-înființatului Teatru de Comedie. În film, debutează în 1958, în “D-ale carnavalului”, cu rolul Didina Mazu.

vasilica-tastaman-2SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Joacă alături de nume mari, ca: Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, Ion Lucian, Ștefan Ciubotărașu, Octavian Cotescu, Radu Beligan, Dem Rădulescu, Amza Pellea, Florin Piersic, în numeroase piese de teatru, dar și în filme precum: “Veronica”, “Eu, tu și Ovidiu”, seria “B.D. – Brigada Diverse”, “Păcală”, “Astă-seară dansăm în familie”, “Nea Mărin Miliardar”.

“Aș spune, fără ezitare că, dacă există un talent, el se cheamă Vasilica Tastaman. Nu avea nici un fel de studiu, dar ce studiu îi mai trebuia? Ea pe scenă trăia, nu spunea nimic altceva. Era bijuterie. Eu n-am ce să povestesc despre Vasilica, ea însăși este o poveste. O mare minune pe care am întâlnit-o în viața mea”, o descria regretatul Radu Beligan.

În 1981 s-a stabilit în Suedia. A fost căsătorită cu fostul antrenor de fotbal Emerich Jenei și cu actorul Dan Tufaru. Din prima căsnicie are un băiat, Călin Jenei. “Am plecat la aproape 50 de ani din România. Muncisem mult, câştigam un salariu şi jumătate, aşa că am putut să-mi ajut toată familia; am cununat, am botezat. În lumea în care am ajuns am văzut ce înseamnă libertatea, demnitatea, informaţia… Am muncit în România 40 de ani şi am o pensie. Am muncit în Suedia 6 ani, care după ce treci de 50 de ani înseamnă dublu. Am jucat teatru şi acolo, la Teatrul din Malmö şi am condus un club al românilor”, povestea Vasilica Tastaman, potrivit ziarulmetropolis.ro.

În 2003, reîntoarsă în România, actriţa urma să joace intr-un spectacol de la Comedie: “Audiţia”, de Al. Galin, în regia lui Mircea Cornişteanu. Dar o hemoragie digestivă i-a curmat visul de a fi din nou pe scenă.

Dan Tufaru a părăsit-o pe Anda Călugăreanu pentru Vasilica Tastaman

Actrița Vasilica Tastaman a fost căsătorită de două ori, dar a avut mai multe derapaje pasionale. Cu primul soț, fostul antrenor de fotbal Emeric Jenei, a avut un băiat, pe Călin Jenei. Cei doi au divorțat în 1973. Cel de-al doilea soț a fost nimeni altul decât Dan Tufaru, fostul soț al Andei Călugăreanu. Atunci când Dan Tufaru s-a îndrăgostit de Vasilica Tastaman, acesta era încă soțul Andei Călugăreanu.

Actorul Vladimir Găitan a povestit despre povestea fulgerătoare de iubire dintre Vasilica Tastaman și Dan Tufaru, care era mai mic decât ea cu 11 ani. „Eram la Moscova cu ei. Acolo s-a produs un foc voltaic, acolo s-a îndrăgostit Dan de Vasilica. A fost dureros mai apoi, pentru că Dan era căsătorit cu Anda Călugăreanu”. Vasilica Tataman a divorțat de Emeric Jenei, iar Dan Tufaru s-a despărțit de Anda Călugăreanu. Mariajul dintre cei doi a durat mai puțin de un deceniu și a fost unul cu năbădăi.

Fiica lui Dan Tufaru, Ioana Tufaru, era micuță atunci când tatăl ei a decis să-și părăsească familia. „Mă bucur din tot sufletul că am cunoscut-o pe Vasilica Tastaman exact cu câteva luni înainte să nu mai fie, şi întâlnirea mea cu ea a fost foarte plăcută, neaşteptat de placută. A fost întâmplarea fericită să mă duc să-i cer un autograf şi să-i spun atât: eu sunt Ioana, fiica Andei şi a lui Dan Tufaru. Ea mi-a pus mâna pe obraz, a lăcrimat. Mi-a spus: «să nu-mi porţi pică, să nu fii supărată pe mine. Eu nu am nici o vină că s-a întâmplat aşa. Aşa a fost să fie»”, a povestit fiica Andei Călugăreanu.

Citește și: 6 ani fără Marina Scupra. Destinul trist al solistei, pe care cancerul a răpus-o în trei luni, la doar 49 de ani

Citește și: Ștefan Iordache ar fi împlinit 82 de ani. Sanda Ladoși, dezvăluire emoționantă despre marele actor: „Regretul său și al meu a fost că…”