Vangelis, artistul de numele căruia se leagă compoziții muzicale de o reală valoare, a lansat 52 de albume în cei peste 50 de ani de carieră. A câștigat și un Oscar pentru coloana sonoră a filmului „Chariots of Fire”, lansat în anul 1981, iar albumul „Nocturne – Piano Album” a ajuns pe locul 1 în clasamentele muzicale din Statele Unite.

Vangelis a murit la vârsta de 79 de ani

Evangelos Odysseas Papathanassiou, născut pe 29 martie 1943, este un compozitor grec, devenit celebru graţie coloanelor sonore pe care le-a compus pentru filme precum ”Carele de foc/ Chariots of Fire”, ”Vânătorul de recompense/ Blade Runner”, ”Luna amară/ Bitter Moon”, ”1492 – Cucerirea Paradisului/ 1492: Conquest of Paradise”, pentru numeroase documentare, colaborări cu Jon Anderson, Irene Papas şi pentru spectacole de teatru, evenimente ştiinţifice, sportive şi artistice, notează News.ro despre biografia artistului.

Vangelis este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile, însă a lansat şi albume de muzică ambientală, clasică şi rock progresiv. Artistul a cunoscut succesul şi cu trupa rock Aphrodite’s Child.

A fost nominalizat de două ori la Globul de Aur, în 1983 şi 1993, pentru coloanele sonore ale filmelor ”Blade Runner” şi ”1492: Conquest of Paradise”.

Citește și: