Marele nostru actor suferă de o boală asemănătoare cu Parkinsonul de la vârsta de 33 de ani. E vorba despre o boala degenerativă, care afectează sistemul nervos și se manifestă prin mișcari involuntare și necontrolate la nivelul membrelor și capului.

Actorul, care trebuie aupravegheat și ajutat în permanență, se afla oricum internat într-un azil. El însuși a fost de acord, în cele din urmă, cu această decizie.

Maladia i-a afectat serios organismul, fiind zile în care nici nu poate vorbi, după cum mărturisea acum ceva vreme soția lui.

“Tatăl meu este bine acum, se află într-un loc unde îi priește. El a cerut să fie dus într-un centru medical, unde toată lumea îl răsfață, i se face și masaj.

Boala lui necesită îngrijiri speciale, trebuie să fie asistat medical. Mi-a cerut să îi duc o pălărie de soare, am una din Santorini, ca să iasă în curte. Eu și mama mergem mereu la el”, declara în septembrie, anul trecut, fiul actorului, Bogdan Uritescu.

Și în urmă cu un an, tot pe vremea asta, era internat

Și ziua de naștere, la 80 de ani, și-a petrecut-o tot în spital, unde soția și fiul i-au adus un tort.

“E lucid, dar are şi zile în care soţul meu nu poate vorbi. Recunoaşte lumea din jur, dar de multe ori pur şi simplu nu poate vorbi. Alternează zilele bune cu cele proaste, iar chestiunea asta pare constanta ultimilor ani….

Ce mă îngrijorează foarte tare este faptul că nu avem o predicţie asupra stării sale viitoare. Pur şi simplu, nimeni nu poate anticipa care va fi ziua sau zilele acelea bune şi când vor urma cele rele, ca să ne pregătim şi pentru una, şi pentru cealaltă”, declara soția actorului.

Actorul Valentin Uritescu s-a născut la data de 4 iunie 1941, în comuna Vinerea, din judeţul Alba. A fost campion la schi şi a practicat şi gimnastica, înainte de a deveni actor de primă talie.

Actorul este căsătorit cu Valeria de peste 50 de ani şi o laudă adesea, spunând despre ea că e o “soţie uluitoare!”.

Cei doi sunt părinţii unui băiat, Bogdan Uritescu, cascador, actor, regizor, care i-a călcat tatălui pe urme.

”Îmi venea să mă sinucid”

Când a aflat de ce boală suferă, actorul își amintește că a avut chiar gânduri legate de sinucidere: „Timp de doi ani şi ceva am umblat pe la toţi doctorii. Am început cu un medic din Piatra Neamţ. «Ai Sindrom Extrapiramidal!» Am venit acasă, m-am uitat în Dicţionarul Sănătăţii şi m-am îngrozit: o boală teribilă, degenerativă.

Am stat 10 zile internat şi medicul mi-a spus: «Nu-i chiar Parkinson, dar e cam pe-acolo!».

Luam un medicament care are nişte reacţii secundare teribile. Îmi venea să mă sinucid. Când mergeam pe stradă şi vedeam un camion, îmi venea să intru în el.

M-am dus la Icoana Maicii Domnului, am îngenuncheat şi am plâns. Apoi, am ridicat privirea către icoana lui Iisus Hristos: «Doamne, te rog ajută-mă, mai dă-mi cinci ani, să văd ce se alege din mine!». Şi mi-a dat treizeci şi ceva de ani!”, declara la un moment dat actorul.

Vezi și Informații de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Valentin Uritescu. Fiul marelui actor a rupt tăcerea

Citește și:

Îl mai ții minte pe Eugen Cristea, de la ”Feriți-vă de măgăruș”? Actorul a împlinit 70 de ani, iar de doi ani are o mare suferință

Carmen Harra prezice divorţul anului, dintre Măruţă şi Andra: ”Ei nu sunt suflete pereche”. Semnul care i-a dat de gândit clarvăzătoarei