„A plecat spre stele şi dragul nostru maestru şi coleg, Nea Vali Uritescu! Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!”, a scris pe Facebook actorul Valentin Teodosiu. 

Valentin Uritescu suferea de o boală asemănătoare cu Parkinsonul, pe care și-a descoperit-o la vârsta de 33 de ani. E vorba despre o boala degenerativă, care afectează sistemul nervos și se manifestă prin mișcari involuntare și necontrolate la nivelul membrelor și capului. În luna mai, marele actor a ajuns la spital, din cauza unor probleme cu tensiunea, el fiind internat de familie într-un centru de îngrijire privat, unde a avut parte de tratament și atenție.

Actorul Valetin Uritescu va rămâne în istoria teatrului şi cinematografiei prin rolurile diverse pe care le-a interpretat în serialul „Lumini şi umbre”, în lungmetraje precum „Concurs”, „Balanţa”, „Cel mai iubit dintre pământeni” sau pe scenă în „Dimineaţa pierdută” şi „Nunta lui Krecinski”.

vedete-Valentin-Uritescu-1SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Povestea tumultuoasă de iubire dintre Valentin Uritescu și soția lui

Valentin și Valeria Uritescu au împreună 55 de ani căsnicie, iar relația a durat și datorită unor sacrificii pe care distinsa doamnă le-a făcut din dragoste și pentru binele familiei. Valentin Uritescu nu s-a ferit să povestească despre tentațiile tinereții, cărora le-a căzut pradă, dar a fost recunsocător că soția lui a reușit să fie un catalizator al familiei. Au împreună un fiu, pe Bogdan Uritescu (54 de ani), actor, voice-over și fost prezentator de televiziune.

„Între mine şi soţia mea n-a existat pasiune. Pasiune a fost ceea ce am simţit pentru cele trei femei picate ca un trăznet, ca un cutremur devastator asupra mea, fără să doresc asta, în timp ce-mi adoram soţia. Cum cea mai mare parte a oamenilor nu poate înţelege asta, nu mă mai chinuiesc să explic. În dragoste, până a ajunge la spasmul de dincolo de conştiinţă, am căutat înnămolirea în zemurile celei iubite, cotrobăirea prin toate cotloanele ei, explorarea şi punerea în practică a tot ce venea în sprijinul acelui extaz şi agonii finale”, povestea Valentin Uritescu în 2017, într-un amplu interviu pentru larevista.ro.

„De toate astea n-am avut parte cu nevasta mea, care şi astăzi nu poate dormi fără chiloţi. Am găsit ce voiam să trăiesc cu ea la cele trei, numai că totul s-a transformat într-o stare copleşitoare, distructivă, de orbire, patimă aproape imposibil de depăşit, mergând până acolo încât i-am propus celui mai bun prieten, bărbat frumos după care mureau femeile, să-mi seducă soţia. Cu alte cuvinte, l-am împins în patul ei… al nostru. N-am ajuns la nici un rezultat, pentru că, vezi Doamne, nu-l iubea. Ştiu, în ochii unora sunt o hahaleră, o secătură, o paţachină de om…Toată disperarea cu care am luptat împotriva acelor pasiuni, pe care nu le-am căutat, este descrisă în cartea mea – Așa sunt eu, prost – apărută la Editura Humanitas”, a mai explicat Uritescu pentru sursa anterior citată.

Valentin Uritescu a murit la 81 de ani. Activitate importantă în teatru și film

Cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, Valentin Uritescu – născut pe 4 iunie 1941, în comuna Vinerea, judeţul Alba – a dat viaţă unor nenumărate roluri în teatru și film.

Absolvent al Promoţiei 1963 (clasa Constantin Moruzan) a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale”, Uritescu alege scena Teatrului “Maria Filotti” din Brăila, pentru ca, după cinci ani, să se angajeze la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Chemat de Sandu Lazăr şi Ion Cojar în mijlocul trupei, Uritescu caracterizează cei 13 ani (1968 – 1981) drept “cea mai importantă perioadă a vieţii sale”.

Rolul lui Giles Overreach din spectacolul “Răfuiala”, de Philip Massinger, îi aduce premiul special al juriului la Festivalul Tineretului (1978), notează News.ro.

Valentin Uritescu a avut o intensă activitate pe scena Bulandra. A jucat, între altele, în: “Luna dezmoşteniţilor”, de Eugene O’Neill, “Cabala bigoţilor”, de Mihail Bulgakov, “A treia ţeapă”, de Marin Sorescu, “Dimineaţa pierdută”, de Gabriela Adameşteanu, “Tartuffe”, de Molière.

La Naţionalul bucureştean a făcut parte din distribuţia unor spectacole ca: “Avram Iancu”, de Lucian Blaga, “Vrăjitoarele din Salem”, de Arthur Miller, “Livada de vişini”, de A. P. Cehov, “Numele trandafirului”, de Umberto Eco, “Nunta lui Krecinski”, “Take, Ianke şi Cadîr”, “Crimă pentru pământ” şi “Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino”. Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt şi rolurile din piesele ”Ultima noapte a lui Socrate”, de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar şi ”Angajare de clovn”, de Matei Vişniec, la Teatrul Levant.

În 2011, Valentin Uritescu a debutat în lumea literară cu volumul autobiografic „Aşa sunt eu, prost!”, urmat de „Să ai grijă de cel bun din tine” (2013), cartea de amintiri dedicată tatălui său.

Citește și: Povestea tumultuoasă de iubire dintre Valentin Uritescu și soția lui. A înșelat-o cu trei femei: „Între noi nu a existat pasiune”

Citește și: Valentin Uritescu, internat în stare gravă. Medicii încearcă să-l stabilizeze