În urma discuțiilor cu regina, s-a decis ca Prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, să nu mai folosească titulaturile moharhice „Înălțimea Sa” și nu vor mai primi fonduri publice destinate atribuțiilor regale, a anunțat Palatul Buckingham, conform BBC. Mai mult, cuplul nu o va mai reprezenta oficial pe Regina Marii Britanii.

Cei doi își vor păstra titlurile de duce și ducesa de Sussex, dar nu vor avea voie să le folosească. Mai mult, ei trebuie să restituie suma de 2,4 milioane de lire sterline alocată din banii contribuabililor britanici pentru renovarea Frogmore Cottage care va rămâne reședința lor din Marea Britanie. Acordul va intra în vigoare în primăvară.

Regina a declarat că e mândră de Meghan Markle

Thomas Markle a acordat un interviu pentru Channel 5 în care spune că este dezamăgit de decizia fiicei sale și a lui Harry. Acesta a mărturisit că ducii de Sussex au un comportament stânjenitor şi că transformă familia regală într-un supermarket cu coroană, din care se poate ieşi oricând. Declaraţia a fost făcută într-un interviu pentru Channel 5.

„Este dezamăgitor, ajunsese să trăiască visul oricărei fete. Fiecare fată vrea să devină o prințesă, ea asta a făcut. Acum dă cu piciorul la tot, aparent pentru bani. Aparent, trei milioane de dolari și o casă cu 26 de camere nu le este de ajuns. Este stânjenitor pentru mine. Când s-au căsătorit, și-au luat o obligație. Obligația de a fi parte a Familiei Regale, de a reprezenta Familia Regală, ar fi o prostie să nu facă asta. E una dintre cele mai mărețe și mai longevive instituții din lume, iar ei o distrug, o banalizează, o fac să pară ponosită, o transformă într-un Walmart cu o coroană. Este ridicol. Nu ar trebui să facă asta”, a declarat Thomas Markle – tatăl ducesei de Sussex.

Prințul Harry, nevoit să renunțe la atribuțiile militare

Mai mult, tatăl ducesei de Sussex a mărturisit că este dezamăgit. Spunând „asta nu e fata pe care am crescut-o eu”.

„După multe luni de conversații și alte discutii recente, sunt încântată să anunț că împreuna am găsit o cale constructivă și prin care putem oferi sprijin nepotului meu si familiei lui. Harry, Meghan și Archie vor fi întotdeauna membri mult iubiți ai familiei mele. Înțeleg provocările cu care se confruntă ca urmare a verificărilor intense din ultimii doi ani și sunt de acord cu dorința lor de a duce o viață mai independentă. Vreau să le mulțumesc pentru munca depusă în întreaga țară, în Commonwealth și în alte locuri și sunt în mod special mândră de Meghan pentru cât de rapid s-a integrat în familia noastră. Este dorința întregii noastre familii ca acordul de astăzi să le permită să înceapă o viață nouă, cu bucurii și liniștită”, a precizat Regina în comunicatul său.

Palatul Buckingham a anunțat că Ducii de Sussex au înțeles că pasul în spate implică renunțarea la rangul de „seniori” în familia regală și implicit la atribuțiile oficiale militare.

Citește și: