Suverana a fost atacată de Christopher Lewis, un tânăr de 17 ani, care a tras un foc de carabină în 14 octombrie 1981 la trecerea convoiului regal în oraşul Dunedin, în sudul Noii Zeelande, potrivit unui document dezvăluit de serviciul de informaţii interne neozeelandez Security Intelligence Service (SIS).

Potrivit site-ului stuff.co.nz, nicio persoană nu a fost rănită în urma tirului şi poliţia le-a explicat celor din convoi, care se întrebau despre originea detunăturii, că de fapt, a explodat o petardă, pentru a calma sprititele. Cu toatea cestea, autoritățile au reușit să-l aresteze pe trăgător, la puţin timp după incident, într-o anchetă asupra unui jaf. După ce a fost prins, tânărul a mărturisit încercarea de asasinare a reginei. Deși iniţial convinsă că adolescentul delira şi „trăia în lumea sa”, poliţia a găsit ulterior carabina şi tubul de cartuş gol în imobilul de unde Lewis declarase că a tras.

Atacatorul s-a sinucis în închisoare

Christopher Lewis a declarat atunci  că aparţinea unei organizaţii de extrema-dreaptă, numită „Armata gherilei imperiale naţionale”, care avea  încă doi membri, „Ursul polar” şi „Omul de zăpadă”. Însă, ulterior a recunoscut că această organizaţie era un produs al imaginaţiei sale.

Autorităţile au decis atunci să-l urmărească penal pe Christopher Lewis nu pentru trădare sau tentativă de omor, ci pentru posesie de arme de foc şi furt.  În documtente SIS, făcute publice, se află
note şi o schiţă a traiectoriilor posibile ale tirului, au fost declasificate în urma unei îndelungate anchete publicate în ianuarie asupra acestui dosar pe site-ul menționat mai sus.

Ele arată că autorităţile au decis la vremea respectivă să ascundă acest caz publicului, probabil pentru că această gravă carenţă în protecţia convoiului regal să nu afecteze viitoare vizite ale reginei în Noua Zeelandă.  „Lewis a avut de fapt intenţia de a o asasina pe regină. Însă, el nu era plasat într-o poziţie avantajoasă pentru a trage şi nu avea o puşcă suficient de puternică pentru a-şi atinge ţinta la această distanţă”,  se dezvăluie  într-o notă din 1997. Atacatorul s-a sinucis în închisoare, în 1997.

Citește și: