„Am fost împreună la bine și la greu, împreună de 32 de ani, până în ultima clipă… Astăzi, iubirea mea, modelul meu, echilibrul meu, dragostea mea, minunatul bărbat al vieții mele, cu care am împărțit griji, nevoi și bucurii nenumărate într-o poveste de iubire cum numai Marinel i-a putut compune muzica și textul… tatăl minunat al copiilor noștri, pe care i-a iubit cu toată ființă lui, A PLECAT spre ÎNALTURI și ne veghează de acum din Lumea Dorului.”, a scris Laura Petreuș, pe contul personal de Facebook, acolo unde a postat și câteva fotografii cu regretatul ei soț.

Bărbatul, fiul celebrului Ion Petreuș, artist ca și tatăl său, avea probleme de sănătate și urma să fie operat în doar câteva zile. Colegii lui de breaslă strânseseră bani și chiar lansaseră, în urmă cu câteva zile, un apel. Era nevoie de 30.000 de euro pentru ca viața să-i fie salvată. Din păcate, nu a mai ajuns să fie operat. Trupul i-a cedat, lăsând în urmă o soție și doi copii, toți îndurerați.

Moartea sa subită amintește de cea a tatălui său, Ion Petreuș. Celebrul artist a încetat din viață în 2002, la doar 57 de ani, în urma unui accident stupid petrecut în curtea casei. Artistul a căzut și s-a lovit la cap, iar câteva zile mai târziu s-a stins din viață la secția de Neurochirugie a Spitalului Județean Maramureș.

Ambii frați Petreuș au murit, la distanță de trei zile, în ani diferiți

Deși jumătate din formație a dispărut atunci, jumătatea supraviețuitoare, Ștefan, nu a lăsat brandul Fraților Petreuș să moară. Așa că a continuat să interpreteze cântecele maramureșene, de pe Valea Izei, alături de fiul său, Andrei, păstrând astfel spiritul muzical al familie. Din păcate, și Ștefan Petreuș a murit în 2022, la 82 de ani. Cei doi frați au murit la distanță de trei zile, dar în ani diferiți.

Ștefan și Ion Petreuș au fost doi dintre cei patru copii ai familiei Petreuș, din comuna Glod, Maramureș. Fraţii Petreuş au devenit un brand al Maramureşului, iar cântecele lor, interpretate la ceteră și zgondoră, au răsunat timp de jumătate de secol.

Ștefan Petreuș era cu 4 ani mai mare decât regretatul său frate. Cei patru frați Petreuș (aceasta este formula completă: Ștefan, Ion, Ioana și Pătru) au crescut cu cetera şi zongora în casă, iar mama lor le cânta seara, la culcare. Ștefan și Ion s-au jucat de mici cu zongora tatălui, iar talentul lor a fost remarcat de tot satul.

Ion Petreuș a urmat studiile Școlii generale din Glod, Maramureș și a Școlii Populare de Artă din Baia Mare. Încă de mic copil, a învățat să cânte la fluier, apoi din vioară și din „zongoră”, cum e numită în partea locului chitara obișnuită. În adolescență a început să cânte, împreună cu fratele său Ștefan, la căminul cultural, câștigând și câteva concursuri de amatori.

Ștefan Petreuș era cu patru ani mai mare decât fratele său. Harul muzical l-a moștenit de la tatăl lor, Pătru Petreuș-Codrea, „ceteraș” și constructor de viori. Tâmplar de ocazie, s-a trezit că poate fi și lutier. Ștefan Petreuș a început să cânte din vioară din fragedă copilărie. Nici nu împlinise bine 6 ani și zicea vreo 2-3 melodii. Ca să nu „scârție atâta”, cum îl dojeneau cei mari, cânta mai ales când era singur. Lua cetera din cui, și așezat pe un scăunaș, la lumina focului, cânta.

În 1966 s-a angajat în orchestra de muzică populară a Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare, iar în anul următor, 1967, s-a angajat și fratele său, Ion.

Cu vestitul ansamblu băimărean, dar și cu alte formații artistice profesioniste și de amatori, frații Ion și Ștefan Petreuș, au cântat în numeroase localități din țară și din alte țări (Bulgaria, Iugoslavia, Belgia, Olanda, Egipt, Sudan, Italia, Moldova, China etc.).

Au debutat în radio și în televiziune în anul 1968, iar primul disc l-au înregistrat în 1969 – 1970.

Cu timpul, Frații Petreuș au devenit ambasadori ai Maramureşului şi cântecului autentic. Talentul lor le-a adus numeroase premii naționale și internaționale. Au fost premiați din Franța până în America.

Certuri în celebra familie de artiști. De la ce a pornit totul

Din păcate, după moartea lui Ion Petreuș, au început și neînțelegerile în familie. Marinel Petreuș, fiul regretatului Ion Petreuș, a fost supărat ani de zile pe unchiul său, pe motiv că acesta a înregistrat în nume propriu la OSIM numele de Frații Petruș, fără ca familia să fie consultată.

Urmașul lui Ion Petreuș, care acum a murit subit exact la aceeași vârstă ca și tatăl său, artist folk și profesor de chitară, ba chiar și director al Școlii populare de Artă Liviu Borlan din Baia Mare, a preferat să activeze sub propriul nume pe scena folclorului și folkului, obținând numeroase premii și trofee.

În 2017, Marinel Petruș a îngropat securea războiului și a acceptat să urce pe scenă la o sărbătoare locală, cântând alături de Ștefan și Andrei Petreuș, unchiul și vărul său.

Din păcate, iată, după Ion și Ștefan, celebra familie a mai pierdut acum un membru.

fratii petreus, cand erau in viataSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12

Marinel Petreuș, un artist recunoscut, demn de numele moștenit de la tatăl său

La moartea sa, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan, a amintit moştenirea celebrilor Fraţi Petreuş, care a fost preluată de profesorul Marinel Petreuş.

„Marinel Petreuş, unul dintre cei mai demni ambasadori onorifici ai muzicii populare maramureşene, a plecat astăzi dintre noi. Cunoscut profesor şi îndrăgit interpret, a menţinut vie moştenirea Fraţilor Petreuş, ducând mai departe horile de o frumuseţe unică în lume. Rămânem cu regretul că nu am apucat să onorăm suficient geniul său şi contribuţia generoasă la moştenirea culturală a Maramureşului. Transmit un gând de mângâiere şi susţinere familiei sale. Marinel Petreuş va rămâne veşnic în amintirea noastră!”, a transmis Ionel Bogdan.

„Am primit cu durere în suflet vestea că unul dintre cei mai mari artişti ai Maramureşului, dar mai ales un adevărat om, un tată minunat, un soţ iubitor şi un prieten de neînlocuit, Marinel Petreuş a încetat din viaţă. Viaţa, din nefericire, nu e mereu corectă, iar boala nu ia în considerare nici cele mai mari dintre inimi (…) Ne vom asigura că toţi aceşti ani în care ne-ai fost alături, în care ne-ai oferit din inima ta prin fiecare horă interpretată, în care ai dăruit Maramureşului, maramureşenilor şi românilor tot ce ai avut mai bun, cu iubire de oameni, folclor şi tradiţie, amintirea şi moştenirea ta vor rămâne pe vecie”, a declarat și primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuş.

Vezi și Marinel Petreuș, fiul faimosului Ion Petreuș, a murit la nici 58 de ani. Urma să fie operat, iar colegii strânseseră bani pentru el

Citește și:

Mihaela Cambei a scris istorie la Paris și ne aduce prima medalie olimpică din istorie la haltere feminin: „Mami, tati, am reușit”

Operată la cap după accident, Emily Burghelea și-a schimbat complet înfățișarea. Cum arată acum, când Dumnezeu i-a dat o nouă șansă: ”Pășesc încrezătoare spre o nouă etapă”