Si-a petrecut mai bine de 60 de ani din viață pe platourile de filmare și pe scenă, având în spate o cariera în actorie impresionantă.  Rolurile în care a întruchipat personaje precum „Coana Chirița sau „doamna Isoscel” din celebrul film „Liceenii”, i-au asigurat Tamarei Buciuceanu nemurirea in istoria cinematografiei și, totodată, au făcut-o să devină un idol pentru milioane de romani. În urmă cu câțiva ani, marea doamnă a teatrului românesc s-a retras din lumina reflectoarelor, considerând că a venit vremea să își trăiască bătrânețea liniștită acasă, citind și uitându-se la filme vechi în care apare și ea și evită să mai apară în public.

 

Tamara-Noi nu mancam searaSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Are o carieră impresionantă de peste 60 de ani în filmul și teatrul românesc

Actriţa Tamara Buciuceanu s-a născut în 1929 la Tighina, în Republica Moldova, într-o familie numeroasă, cu patru fraţi, Nicuşor, Costică, Lizon şi Iulia Buciuceanu, cea care avea să devină una dintre cele mai mari cântăreţe de operă din România și mama lui Mihai Constantin, „Ionică” din Liceenii.

Ea a fost căsătorită timp de 34 de ani cu medicul anestezist Alexandru Botez, care a decedat în 1996. Tamara a fost foarte discretă când a venit vorba de viața ei personală, fapt pentru care sunt rare momentele în care a vorbit despre căsnicia ei. Deși cei doi soți nu au avut copii, ea nu și-a mai refăcut viața și de 21 de ani și-a trăit bătrânețea în singurătate.

Este de 23 de ani singură

“Pe soţul meu l-am cunoscut prin intermediul unei bune prietene, Graţiela. Mi-a spus că este un om serios, care sigur o să-mi placă. Şi aşa a fost! Ne-am căsătorit în 1962 şi am rămas împreună 33 de ani, până când el a plecat la Ceruri. Am fost o femeie de casă şi gospodină. Alexandru mi-a respectat şi mi-a iubit foarte mult cariera. La un moment dat mi-a spus: «Dragă, eu mă mulţumesc şi cu titlul de prinţ consort». Era un doctor excelent, un om serios, care mi-a înţeles destinul. De un timp mă întristez când mă gândesc la cei care puteau să mai stea lângă mine şi nu mai sunt: soţul, fratele, cumnatul, colegii cu care am împărţit scena. Nu o să-i uit niciodată şi mă rog ca Dumnezeu să îi aşeze acolo sunt sunt cei drepţi”, a povestit Tamara Buciuceanu-Botez într-un interviu pentru revista Taifasuri.

Pentru impresionanta sa carieră de peste 60 de ani în filmul și teatrul românesc, marea doamna a teatrului românesc a primit anul trecut un premiu de excelență, în cadrul celei de-a zecea ediție TIFF Sibiu. Exponentă de marcă a generației de aur a actoriei românești, Tamara Buciuceanu-Botez a jucat de-a lungul carierei în peste 40 de producții cinematografice.
Născută la Tighina (Republica Moldova), pe 10 august 1929, și-a început studiile de actorie la Iași și le-a absolvit la București, la Institutul de Teatru, în 1952. În cei 60 de ani de carieră, „Doamna comediei românești”, cum a fost supranumită, a dat culoare multor filme și spectacole remarcabile și a devenit extrem de populară cu rolul exigentei profesoare de matematică Isoscel, din seria Liceenii.

Citește și: Dieta lui Jackie Kennedy. Cea mai iubită și elegantă Primă Doamnă din istoria SUA atrăgea admirația tuturor cu silueta ei. Iată ce mânca în fiecare zi

A interpretat-o pe Chirița în 80 de spectacole

A apărut în filme ca Titanic-vals (1964), Toate pânzele sus (1976), Alo, aterizează străbunica! (1981), Grăbește-te încet (1981), Primăvara bobocilor (1985), Cuibul de viespi (1987) sau recentele Nuntă Mută (2008) și Toată lumea din familia noastră (2012).

A jucat pe scenele marilor teatre din Capitală – Teatrul Odeon (fostul Giulești), Teatrul de Comedie, Bulandra, Teatrul Național sau Teatrul de Operetă, unul dintre cele mai îndrăgite roluri ale sale fiind cel al Coanei Chirița. Și-a împrumutat vocea unor personaje faimoase în animații și în spectacole radiofonice. Recompensată cu peste 20 de premii de interpretare, actriței i-a fost decernat Premiul „Aristizza Romanescu” pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, la Premiile Academiei Române pe anul 2011, precum și distincția Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în anul 2014. În 2008, artista a fost omagiată și la TIFF Cluj-Napoca.

A interpretat-o pe Chirița în 80 de spectacole, pe scena Teatrului Național din Iași, sub îndrumarea regizorului Alexandru Dabija. La 22 noiembrie 2008, Teatrul Național Radiofonic a prezentat premiera absolută a spectacolului „Curajul femeii în dragoste sau Femeia secolului XXI” de Felix Anton Rizea, având-o în distribuție pe Tamara Buciuceanu-Botez, alături de alți mari actori ca: Ileana Stana Ionescu, Virgil Ogășanu, Monica Ghiuță, Ion Haiduc ș.a. În stagiunea 2012-2013 a Teatrului de Revistă Constantin Tănase este invitată de onoare în spectacolul „Aplauze… aplauze” (dedicat celor peste 30 de ani de carieră a cuplului Stela Popescu — Alexandru Arșinel; a avut premiera la 11 decembrie 2010).

Citește și: