Finala Eurovision 2015, aflată la cea de-a 60-a ediţie a concursului s-a desfăşurat la Viena, în Austria, după ce artistul travestit Conchita Wurst a câştigat competiția de anul trecut cu piesa „Rise Like a Phoenix”. După ce aseara tânărul cântăreț Måns Zelmerlöw a câştigat competiţia cu piesa „Heroes”, cu un total de 365 de puncte, ediţia din 2016 a concursului Eurovision va avea loc în Suedia. De altfel, este pentru a șasea oară când Suedia câștigă Eurovision, printre învingători numărându-se ABBA (Waterloo / 1974) sau Loreen (Euphoria /2012).

Pe locurile următoare aseară, în finala de la Viena, s-au clasat Rusia (303 puncte) şi Italia (292 puncte).

Voltaj, punctaj maxim din partea Republicii Moldova

Credit foto: Facebook

Voltaj

Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015, cu piesa „De la capăt/ All Over Again”, ocupând locul al 15-lea în finala competiţiei. Călin Goia și colegii săi au obţinut un total de 35 de puncte, cele mai multe puncte, 12, fiind acordate României de Republica Moldova.

Doar românii din străinătate au putut să îi voteze pe reprezentanţii noștri, urmărind concursul la televiziunea publică din ţara în care se află.

Metoda de jurizare

Ca şi la ediţiile precedente, cele mai multe dintre ţări au votat pe considerente regionale, acordând punctaj maxim în special vecinilor geografici, sau pe considerente politice. Dar în decizia finală au contat în proporţie de 50% și votul telespectatorilor şi 50% votul unui juriu de specialitate.

Rezultatele votului publicului din România au fost anunţate pe Televiziunea Națională de prezentatoarea TVR Sonia Argint Ionescu, ca şi în ultimii ani.

Eurovision a intrat în Cartea Recordurilor

Merită menționat și faptul că Eurovision a stabilit și un record mondial în Cartea Recordurilor, fiind desemnată cea mai longevivă competiţie muzicală anuală de televiziune din lume, ajunsă la cea de-a 60-a ediţie. Printre starurile muzicii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Suedia – Câștigătoarea 2015

Credit foto: Facebook Eurovision Song Contest/ Elena Volotova (EBU)