Finala Eurovision 2023 a fost câştigată de Suedia, prin reprezentanta sa, Loreen, prima artistă care aduce în ţară trofeul pentru a doua oară. „Tattoo”, piesa cântată de Loreen, a strâns 583 de punte. „E copleşitor. Sunt atât de fericită. Asta este pentru voi. Mulţumesc!”, a spus cântăreaţa pe scenă, primind trofeul din partea Kalush Orchestra.


Finlanda a primit din partea publicului 526 de puncte, clasându-se pe locul al doilea, urmată de Israel cu 362 de puncte. Republica Moldova s-a clasat pe locul 18. Juriul României a acordat Italiei cele 12 puncte ale sale. Cea de-a 67-a ediţie a concursului muzical european a avut loc la Liverpool, oraş care a găzduit concursul în locul Ucrainei, câștigătoarea de anul trecut.

Până în 2023, doar Johnny Logan, cântăreț și compozitor irlandez, a câștigat concursul muzical Eurovision de două ori: în 1980, cu „What’s Another Year”, și în 1987, cu „Hold Me Now”. Loreen, care a mai câștigat finala Eurovision în 2012, cu melodia „Euphoria”, la Baku, Azerbaidjan, îl egalează astfel pe Johnny Logan.

loreen-34SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Cine este Loreen, câștigătoarea Eurovision 2023

Loreen, pe numele ei adevărat Lorine Zineb Nora Talhaoui, s-a născut la 16 octombrie 1983, în Stockholm, Suedia. Loreen este o cântăreață și producătoare suedeză de muzică pop, care și-a reprezentat țara la concursul Eurovision 2012 de la Baku, Azerbaidjan, cu piesa „Euphoria”, obținând locul I, cu 372 de puncte. În 2023, artista repetă experiența și câștigă, pentru a doua oară, finala Eurovision. Părinții lui Loreen sunt originari din Maroc.

Loreen nu este căsătorită, nu are copii, iar în anul 2017 a recunoscut, în cadrul unui interviu, că este bisexuală. „Mulți sunt prea al naibii de concentrați pe sex, pe sexualitate. Dragostea este mult mai mult decât atât. De obicei, eu spun că dragostea este acolo unde o găsești”, declara Loreem. „Asta te face să fii bisexuală?”, a întrebat Renée Nyberg, gazda interviului. „Da, de fapt, da. Atunci aș putea spune că sunt acolo, pur și simplu”, a confirmat Loreen.

Ce spun versurile piesei „Tattoo”, cu care Loreen a câștigat Eurovisionul

Loreen a câștigat Eurovision 2023 cu piesa „Tattoo”, care a fost încă de la început favorita caselor de pariuri. Melodia pop-dance este o piesă de dragoste, care vorbește despre asumare, independență și curajul de a-ți exprima sentimentele. În februarie 2023, „Tattoo” a fost desemnată piesa cu care Suedia urma să participe la Eurovision, fiind aleasă dintr-un total de 28 de melodii.

Tattoo (Tatuaj)

„Nu vreau să plec / Dar, iubito, știm amândoi / Că ăsta nu e timpul potrivit pentru noi

E vremea să ne spunem adio/ Până ne vom întâlni din nou/ Pentru că ăsta nu e sfârșitul

Va veni o zi / Când ne vom găsi calea/ Viori cântând și îngerii plângând

Când stelele se vor alinia, atunci eu voi fi acolo

Nu, nu-mi pasă de niciunul dintre ei/ Pentru că tot ce vreau e să fiu iubită

Și tu ești singurul de care-mi pasă / Ești imprimat pe mine ca un tatuaj

Nu, nu-mi pasă de durere / Voi merge prin foc și ploaie

Doar ca să ajung mai aproape de tine / Ești imprimat pe mine ca un tatuaj

Îmi las părul despletit / Mă comport relaxat

Ai inima mea în palma ta / Nu o pierde, prietenul meu

E tot ceea ce am / Viori cântând și îngerii plângând

Când stelele se vor alinia, atunci eu voi fi acolo

Nu, nu-mi pasă de niciunul dintre ei / Pentru că tot ce vreau e să fiu iubită

Și tu ești singurul de care-mi pasă / Ești imprimat pe mine ca un tatuaj

Nu, nu-mi pasă de durere / Voi merge prin foc și ploaie

Doar ca să ajung mai aproape de tine / Ești imprimat pe mine ca un tatuaj

Oh, nu-mi pasă de niciunul dintre ei / Pentru că tot ce vreau e să fiu iubită

Și tu ești singurul de care-mi pasă / Ești imprimat pe mine ca un tatuaj

Nu-mi pasă de durere / Voi merge prin foc și ploaie

Doar ca să ajung mai aproape de tine / Ești imprimat pe mine ca un tatuaj

Dragostea e singurul lucru de care îmi pasă / Oh oh oh

Dragostea e singurul lucru de care îmi pasă / Ești imprimat pe mine ca un tatuaj”

România nu s-a calificat în finala Eurovision 2023

România nu s-a calificat în finala Eurovision 2023. Theodor Andrei, cu piesa „D.G.T. (Off and on)”, nu a reușit să treacă de semifinala a doua a concursului muzical, desfășurată joi (11 mai) la Liverpool, în Marea Britanie. România participă la Eurovision din anul 1994, iar cele mai bune performanţe ale țării noastre la Eurovision au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Cel mai slab rezultat al României, la Eurovision, a fost locul 16, în semifinala de la Liverpool din 2023.

Citește și: Dan Negru, despre prestația României la Eurovision: „Mi-e rușine!”. De ce laudă Moldova

Citește și: Mihai Trăistariu, cu sinceritate despre concurentul care ne va reprezenta la Eurovision: „L-am jurizat când era mai mic”