În cartea ei de bucate „Gătește moldovenește cu Stela Popescu”, actrița a făcut referire și la boala „păcătoasă”, dezvăluind că are diabet.

„Apropo de dulce. Cum naiba oi fi având eu diabet, când n-am abuzat niciodata de dulce? Cică nu numai de la prăjiturele se declanșeaza «măgarul ». Dacă-i vorba de grăsimi, apoi ele sunt sigur vinovate, căci peste o felie de pâine neagră unsă cu untura (de gasca, rata, porc) și presarata cu sare și puțină boia pe deasupra nu trece nimic”, scrie aceasta. Pe lânga retelele moldovenești, Stela Popescu face tot felul de precizări în stilul ei caracteristic, potrivit cultural.bzi.ro.

Simptomele diabetului de tip 2 sunt adesea banale și trec neobservate, astfel încât multe persoane descoperă târziu că suferă de această boală. Diabetul de tip 2 nu ține cont de vârstă și una din trei persoane care au această maladie nici măcar nu știe asta, pentru că semnele nu sunt mereu evidente și investigate amănunțit la medic.

Nivelul crescut de zahăr din sânge poate duce, în timp, dacă nu este ținut sub control, la diverse afecțiuni ale inimii, orbire și alte probleme grave de sănătate.

Citește și: Stela Popescu a murit. Acesta este ultimul interviu acordat revistei noastre: «M-am certat cu Dumnezeu când a murit soţul meu»

Simptomele diabetului de tip 2 care se manifestă timpuriu

În multe cazuri, bolnavii de diabet de tip 2 nu au niciun fel de simptome la debutul bolii. Există însă și situații când boala este dată de gol de un simptom specific – setea excesivă. Alte semne pot include: gura uscată, apetitul exagerat, urinarea excesivă, scăderea sau luarea bruscă în greutate.

Simptome care apar în stadiile mai dezvoltate ale diabetului de tip 2 includ: durerile de cap, tulburările de vedere și oboseala.

 

Atunci când boala este într-un stadiu avansat, e foarte posibil să apară următoarele probleme:

  • Vindecarea lentă a rănilor sau tăieturilor;
  • Infecții urinare frecvente;
  • Piele foarte uscată.

Zahărul în exces din sânge poate leza grav vasele sangvine și nervii din zona genitală, așa că e foarte posibil ca viața sexuală să aibă de suferit dacă boala nu este ținută sub control. Între 35% și 70% dintre bărbații cu diabet de tip 2 se vor confrunta, la un moment dat, cu impotența, sub o formă sau alta.

Citește și: