”A fost comanda expresă a regizorului filmului Liceenii”, a spus Stela Enache.

”Ani de liceu” este un cântec scris în anul 1986 de compozitorul Florin Bogardo pe versurile textierului Sașa Georgescu și interpretat de Florin Bogardo și cântăreața Stela Enache, soția sa.

Cântecul face parte din coloana sonoră a filmului ”Liceenii” (1987), în regia lui Nicolae Corjos, și este una dintre cele mai cunoscute creații ale lui Florin Bogardo.

”Creează o atmosferă de tinereţe, de prospeţime, care s-a păstrat până astăzi”

”„Ani de liceu“ a fost comanda expresă a regizorului filmului „Liceenii“, Nicolae Corjos. Acesta şi-a dorit un cântec pentru genericul de început şi de sfârşit al filmului.

La succesul acestei pelicule au contribuit mai multe persoane: autorul George Şovu, textierul Saşa Georgescu, regizorul Nicolae Corjos şi compozitorul Florin Bogardo. Toţi au intuit problemele fiecărui licean – materiile care îi speriau, primii fiori ai dragostei, relaţia profesor-elev, toate acestea fiind ilustrate cu succes.

Un alt rol decisiv în reuşită l-au avut tinerii şi talentaţii interpreți Ştefan Bănică Jr., Oana Sîrbu, Mihai Constantin, Cesonia Postelnicu, Tudor Petruţ, susţinuţi de mari actori consacraţi ai României, Tamara Buciuceanu-Botez, Ion Caramitru, Cristina Deleanu, Silviu Stănculescu, Mihai Mereuţă”, a povestit Stela Enache pentru Adevărul.

”Melodia „Ani de liceu“ are şi creează o atmosferă de tinereţe, de prospeţime, care s-a păstrat până astăzi. Absolvenţi care se revăd după 15, 20 sau 25 de ani se transformă în liceeni… Ce mi-aş putea dori mai mult?”, a adăugat renumita artistă.

Familia Liceenii, în doliu

Din păcate, regizorul Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme „Liceenii” şi „Declaraţie de dragoste”, a încetat din viaţă, în 22 februarie, la Bucureşti, la vârsta de 86 de ani.

Filmele „Declaraţie de dragoste” şi „Liceenii” au devenit un fenomen cinematografic al anilor ’80 şi s-au bucurat de o popularitate extraordinară în deceniile ce au urmat.

Televiziunile din România au difuzat aceste filme de zeci de ori, generaţii de cinefili revăzându-le cu plăcere în perioade succesive, ca pe un document artistic al emoţiilor şi relaţiilor sociale specifice vârstei adolescenţei, aşa cum arătau ele în anii ’80, în România, şi aşa cum au rămas şi vor rămâne ele în profunzime în continuare, indiferent de probele la care sunt ele supuse de istoria recentă.

Vezi și Cine a moștenit averea regretatei Tamara Buciuceanu. A jucat în Liceenii!

Citește și:

Cum se menține și slăbește Ioana Ginghină, la 44 de ani: „De 4 ani am greutatea ideală și analizele perfecte”

Oana Lis, devastată de durere. Viorel Lis și bunica ei sunt în spital: ”Sper ca măcar să rămân cu unul dintre ei”