Cum a fost să concurați împotriva chefilor Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu?
Foarte palpitant. Vă mărturisesc că formatul acesta ne-a întrecut toate așteptările și ne-a cucerit pe toți trei mai mult decât credeam. Fiecare dintre noi s-a implicate enorm în concurs, în coordonarea echipei sale și cred că ați văzut la TV prin ce emoții am trecut și noi, jurații, alături de concurenți. Uneori când revăd imaginile mă gândesc că noi aveam emoții mai mari ca ei. Exact ca părinții care se consumă mai mult decât copiii lor pentru diverse chestiuni. Cât despre întrecerea asta dintre noi, să știți că era exact ce aveam nevoie. Ne-a pus în situații interesante, între noi e o chimie puternică, o relație sudată în atâția ani de colaborare, iar de data asta am fost aduși în ipostaze noi. Sigur că și la jurizări nu de puține ori s-a întâmplat să avem păreri diferite, pentru că fiecare vede bucătăria cu alți ochi, dar confruntările de la „Chefi la cuțite” ne-au făcut să vrem să fim cei mai buni.

Ce sentimente vă încearcă după primul sezon al show-ului ”Chefi la cuțite”și deja sunt preselecții pentru următorul?
Sunt, în primul rând, foarte fericit că un concurent de la mine din echipă a câștigat. Sunt foarte mândru de Cristi. Și, în al doilea rând, sunt nerăbdător și pregătit pentru o nouă rundă. Mai ales că cei doi colegi ai mei sigur vor dori să-și ia revanșa în cel de-al doilea sezon. Așa că, să te ții! (râde)

Credit foto: Antena 1 (Mihai Stetcu)

Sorin Bontea și Cristi Șerb

Făcând o trecere în afara micilor ecrane, cât de bine se mănâncă la dv. acasă?
Se mănâncă extraordinar de bine. Soția mea gătește excepțional, este o bucătăreasă foarte talentată și ne răsfață pe toți în fiecare zi. Eu gătesc mai rar pentru că nu am timp, o fac de sărbători sau când îmi cer copiii ceva special, cum ar fi de exemplu un mușchi de vită sau ceva asiatic. Ne place mâncarea bună, gătită corect, iar soția face niște ciorbe minunate și o musaca unică, pe care am încercat să o reproduc împreună cu echipa mea, echipa gri, în cadrul unei probe la „Chefi la cuțite”.

Viaţa bună include musai și mâncare de calitate? Și ce înseamnă pentru dv. mâncare de calitate?
Depinde de fiecare. Din punctul meu de vedere, da, viața bună înseamnă și mâncare bună, gustoasă, gătită corect. Nu spun neapărat mâncare scumpă, ci ingrediente proaspete, gătite cu dragoste. O mâncare de calitate e o mâncare în care pui suflet. Poți să îmi dai un plating sofisticat dar gătit prost și m-ai pierdut, la fel cum foarte bine poți să mă cucerești cu un bulz făcut ca la carte.

Ați început să gătiți la vârsta de 16 ani. Dacă unul dintre copiii dv., Miruna și Iulian, ar proceda la fel ce sfat i-ați da?
Mi-am propus să fiu un părinte care își susține și încurajează copiii în pasiunile lor. Iulian nu cred că tinde spre acest domeniu, în vreme ce Miruna știe destul de multe despre bucătărie. Își mai bagă nasul prin oale și când a venit la „Chefi la cuțite” a avut câteva comentarii pertinente despre mâncare, de care am fost foarte plăcut surprins. Nu știu însă dacă va merge pe această cale, e micuță și mai are timp să descopere. În orice caz, le voi spune copiilor mei că indiferent de meseria aleasă trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a fi buni în acel domeniu.

Care a fost cel mai valoros sfat pe care l-ați primit în parcursul dv.?
Să nu fac rabat de la calitate, să nu săr etape, să muncesc neîncetat, să învăț permanent. Eu și acum învăț. De la fiecare copil din echipa mea, de la fiecare bucătar cu care mă intersectez, de la fiecare client mulțumit care îmi strange mâna și revine și a doua oară pentru încă o porție, din fiecare greșeală pe care o fac.

Care este perioadă din viaţa dv. de bucătar de care sunteți cel mai mândru?
Mi-e greu să aleg o perioadă pentru că fiecare etapă din cariera mea m-a adus unde sunt acum. Sunt mândru de faptul că, tânăr fiind, nu m-am pierdut și am continuat să muncesc pe brânci pentru cariera mea, sunt mândru de primul meniu creat, sunt mândru de primul plating realizat, sunt mândru de oamenii mulțumiți care s-au ridicat de la masa mea, sunt mândru că alături de Scărlătescu și de Dumitrescu am dat o altă față jurizării culinare în România și am încurajat amatorii să își urmeze pasiunea pentru gătit și pe bucătarii profesioniști să ridice tot mai sus propria ștafetă. Sunt mândru de toate.

Vi se pare că românii acordă mai multă importanță mâncării de când sunt aceste show-uri culinare și campanii alimentare de atenționare?
Absolut. În toți anii aceștia de când facem aceste show-uri TV am văzut cu bucurie tot mai mult interes pentru acest domeniu. Meseria de bucătar este acum privită cu alți ochi, a căpătat așa o poleială, e ceva foarte strălucitor. Totul e ca oamenii care vor să intre în domeniu să fie și foarte serioși și muncitori, nu te poți numi chef după două mese la care ai gătit pentru 10 oameni. Văd un interes crescut pentru mâncarea gătită acasă, pentru ingredientele simple, sănătoase, o întoarcere la preparate gătite pe îndelete. Ceea ce mă bucură foarte mult.

Îmi povesteați într-un interviu anterior că v-ar plăcea să călătoriți prin toată lumea şi să scrieți o carte despre experienţe culinare trăite. Ați început demersurile în acest sens?
E un vis. Poate că într-o zi se va materializa.

Ce preparate românești recomandați unui când aveți de-a face cu un străin?
Sărmăluțe, bulz, zacuscă, ciorbițe. Dacă sunt prezentate și sub o formă foarte actuală, cu atât mai bine.

Ce le-ați spune celor care vor să participe într-un nou sezon ”Chefi la cuțite”?
Să aibă curaj, încredere, pasiune. Să viseze. Să încerce. Să vină în show. E primul pas către visul lor.

Care este cel mai îndrăzneţ obiectiv pe care îl ai aveți?
Sunt foarte prins cu câteva restaurante pentru care concept meniuri și mi-as dori să câștig și cel de-al doilea sezon „Chefi la cuțite”. Nu neg că mi-ar plăcea să înființez o școală de bucătari.

ÎNTREBARE ÎNCUIETOARE

Când sunteți la cuțite cu soția cine e mai tăios?
Nu ni se întâmplă. Sigur că mai avem unele discuții în contradictoriu, dar nu ne certăm. Suntem împreună de atâta timp și ne cunoaștem atât de bine, încât știm cam cum ar reacționa celălalt într-o anumită situație. Dar, cum doamnele au întotdeauna dreptate, aleg să fiu un gentleman.

Nu pot trăi fără…

Familie – ”E cea care îmi dă echilibru. Fără ei, aș fi zero.”
Meserie – ”Ee cea care îmi dă consistență, ca om. Fără ea nu aș avea un rost, nu m-as simți împlinit.
Muzică – ”Ați văzut cu toții că îmi place să cânt. Nu m-am ascuns, am o pasiune pentru muzică și probabil că dacă nu m-aș fi făcut bucătar, mi-ar fi plăcut să ajung interpret.” (zâmbește)

 

Credit foto: Antena 1 (Diana Oroș, Mihai Stetcu)