Sinead O’Connor, cântăreaţa irlandeză care a devenit celebră în întreaga lume în 1990, datorită coverului piesei „Nothing Compares 2 U”, a lui Prince, a murit la vârsta de 56 de ani. Nu este clar în ce circumstanţe a intervenit decesul ei.

Mamă a patru copii, Sinead O’Connor a trecut în urmă cu un an şi jumătate prin decesul fiului ei, Shane, în vârstă de 17 ani, care s-a sinucis în ianuarie 2022, după ce a fugit din clinica unde era sub supraveghere pentru tentative de suicid.

Sinead O’Connor at italian  Tv Show Che Tempo Che FaSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Sinead O’Connor, un ultim mesaj dedicat fiului care s-a sinucis

În ultimul ei tweet, publicat la 17 iulie, O’Connor a postat o fotografie cu Shane şi a spus: „De atunci trăiesc ca un strigoi. El a fost dragostea vieţii mele, lumina sufletului meu. Eram un singur suflet în două jumătăţi. A fost singura persoană care m-a iubit necondiţionat. Sunt pierdută fără el”.

Muziciana, care şi-a schimbat numele în Shuhada’ Sadaqat în 2018, când s-a convertit la islam, a spus la acea vreme că băiatul era „lumina vieţii ei”.

Un ultim mesaj și o poză cu fiul ei decedat, asta a postat pe Twitter Sinead O’Connor, pe 17 iulie

O’Connor s-a născut într-o familie disfuncțională, în Dublin, pe 8 decembrie 1966. Mai târziu în viaţă, ea a susţinut că a început să aibă probleme de sănătate mintală din cauza faptului că mama ei a abuzat-o fizic şi sexual în copilărie.

În ianuarie 2022, Sinead O’Connor a dezvăluit că fiul ei, Shane, în vârstă de 17 ani, și-a luat viața, spânzurându-se, după ce a fugit din clinica în care era internat.

  

Sinead O’Connor, figură controversată în muzica anilor ’90

Sinead O’Connor s-a născut la 8 decembrie 1966, în Irlanda. Copilăria ei a fost marcată de evenimente triste – divorţul părinţilor, apoi moartea mamei într-un accident. La vârsta de 15 ani, a fost remarcată de Paul Byrne, bateristul trupei irlandeze In Tua Nua, colaboratori ai trupei U2, notează Agerpres.

După ce a scris, în colaborare cu membrii trupei, single-ul „Take My Hand”, Sinead O’Connor a părăsit şcoala pentru a se dedica unei cariere muzicale. Ulterior a studiat canto şi pianul la Dublin College of Music, potrivit site-ului bestmusic.ro.

Sinead 4SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

În 1985 a semnat un contract cu Ensign Records şi s-a mutat la Londra. În anul următor, şi-a făcut debutul pe soundtrack-ul filmului „The Captive”, împreună cu chitaristul The Edge de la U2. A produs primul album, intitulat „The Lion and the Cobra”, acesta fiind desemnat drept unul dintre cele mai reuşite albume de debut ale anului 1987. Hiturile „Mandinka” şi „Troy” au fost îndelug difuzate de posturile radio de muzică alternativă.

Chiar de la începutul carierei, Sinead O’Connor a fost o figură controversată. Şi-a distrus multe relaţii în industria muzicală după ce i-a atacat pe cei de la U2, a căror muzică o numea „bombastică”.

În 1990 a lansat albumul „I Do Not Want What I Haven’t Got”. Propulsat de single-ul „Nothing Compares 2 U” preluat de la Prince, albumul a impus-o drept un star cu drepturi depline. A urmat o perioadă în care a refuzat să apară la emisiunea „Saturday Night Live” a canalului NBC şi şi-a retras numele din competiţia pentru Grammy Awards, deşi primise patru nominalizări. Videoclipul piesei „Nothing Compares 2 U” a câştigat MTV Award pentru Videoclipul Anului, iar O’Connor a fost desemnată Artist of the Year în 1991 de publicaţia Rolling Stone.

A lansat „Am I Not Your Girl?” în 1992. După doi ani de pauză, timp în care se alătura turneului lui Peter Gabriel, în 1994 Sinead O’Connor se reîntoare la muzica pop cu LP-ul „Universal Mother”.

În 1997 a lansat LP-ul „Gospel Oak” şi ”So far… the best of Sinéad O’Connor”, iar la jumătatea anului 2000 a apărut albumul „Faith and Courage”. Doi ani mai târziu a fost lansat albumul „Sean-Nós Nua”, aclamat îndelung pentru reîntoarcerea la tradiţia folk irlandeză, mai notează site-ul bestmusic.ro.

În 2003, a apărut dublul-disc „She Who Dwells…” catalogat drept „cântecul de lebădă” al artistei. A urmat o serie de colaborări în 2005, după care a lansat pe piaţă „Throw Down Your Arms”, o colecţie de clasic-reggae care a ajuns numărul 4 în Billboard’s Top Reggae Albums chart. S-a reîntors în studio anul următor pentru „Theology”, apărut în 2007.

După o perioadă lungă a înregistrat albumul „How About I Be Me (And You Be You)?” lansat în 2012. Următorul material înregistrat a fost „I’m Not Bossy, I’m the Boss” (2014).

În iunie 2021, Sinead O’Connor a anunţat că renunţă la turnee şi că se va retrage din industria muzicală anul viitor, confirmând totodată că următorul ei album de studio, „No Veteran Dies Alone”, va fi ultimul pe care îl va lansa.

Citește și: Sinéad O’Connor a fost internată în spital. Cântăreața a încercat să se sinucidă după ce fiul ei și-a luat viața

Citește și: Fiul lui Sinead O’Connor s-a sinucis. Băiatul avea doar 17 ani