Pasiunea pentru cofetărie spuneai că ai descoperit-o târziu. Când și cum s-a întâmplat?
Eu mi-am dorit mereu să fac artă. Să pictez, să modelez, să fac fotografie. Pe la 22 de ani, mama mi-a propus să încerc să îmbin cofetăria și arta pentru a câștiga și niște bani. Așa am început să decorez torturi.

În copilărie nu ai făcut experimente în bucătăria părinților?
Mama nu gătește așa că nu prea avem cu cine să mă joc în bucătărie. Când mergeam la bunici îmi plăcea să o ajut pe bunica la dulciuri și aveam grijă să nu las niciun pic de cremă pe castroane.

Cât de mult te-a influențat experiența din timpul studiilor pe care le-ai făcut în Franța?
În Franța am învățat tot ceea ce înseamnă cofetărie. Când am plecat din România știam doar să decorez torturi. În Franța am învățat să fac un tort de la zero, am învățat ce înseamnă materiile prime și cum interacționează ele, ce înseamnă să fii cofetar în adevăratul sens al cuvântului. Când m-am întors în țară nu a fost așa de simplu cum am crezut, să implementez cele învățate, deoarece este încă o diferență foarte mare între cofetăria românească și cea din afară.

Și, totuși, ai ales să revii în România. Ce a cântărit mult în această decizie?
Dorința de a schimba mersul lucrurilor în țară m-a făcut să mă reîntorc. Îmi plăcea atât de mult statutul de cofetar în Franța, produsele pe care învățasem să la realizez încât mi-am dorit să revin să încerc să schimb ușor, ușor și gustul și mentalitatea românilor.

Cum îți păstrezi silueta când ai o meserie dulce între produse cu multe calorii?
Cu mult sport și cu voință.

Care sunt regulile tale de bază atunci când pregăteşti ceva?
O organizare foarte bună duce spre un produs perfect. Și mereu zâmbetul pe buze.

Îți îndulcești des iubitul cu prăjituri sau alte specialități? Dar familia și prietenii?
Eu, lucrând mereu între dulciuri, nu le simt lipsa niciodată și tind să uit că cei dragi mie văd altfel lucrurile. Au fost momente când se așteptau să aduc ceva dulce și mie nici nu mi-a trecut prin cap. Însă de cele mai multe ori încerc să le îndulcesc viața.

Spuneai că în ce privește cofetăria cel mai mult îți place partea artistică. Ai organiza o expoziție?
Da. Mi-ar plăcea să organizez o expoziție cu tabouri de ciocolată.

Ce înseamnă pentru tine Bake Off România?
Bake Off România este mai mult decât o simplă emisiune culinară. Cu ajutorul ei sper ca tinerii să vadă ce meserie frumoasă este aceea de cofetar și câte satisfacții îți poate aduce. Sper ca ea să ajute la schimbarea mentalității românilor în privința deserturilor.

Cu Alex Stan și Tudor Constantinescu te cunoșteai dinaintea emisiunii?
Pe amândoi i-am cunoscut cu ocazia emisiunii. De Tudor auzisem doar din presă și îi știam brandul. Am avut noroc de cei mai buni colegi. Au avut mereu grijă de mine, am râs mult. A fost o experiență minunată și, deși am avut des diferențe de opinie, felul în care discutam era unul plăcut și constructiv.

Care este prăjitura pentru care ai o afinitatea deosebită?
Eclerele îmi plac în mod deosebit deoarece poți crea o mare varietate în ceea ce privește gustul și poți fi creativ și la aspect.

Modelezi, desenezi, pictezi, însă ce visezi pentru viitorul apropiat?
Îmi doresc să îmi lansez workshop-urile de modelaj pastă de zahăr și o carte legată de acest domeniu.

Trucuri în bucătărie

Atunci când pregătesc ceva trucurile mele sunt că zâmbesc, cântăresc totul și îmi organizez ingredientele și pașii de lucru cu precizie.

Reţeta favorită – TARTĂ CU LĂMÂIE

Credit foto: Pro Tv

Prăjitura preferată de Simona Pope

Ingrediente coaja de tartă: făină 250 g, zahăr pudră 100 g, pudră de migdale 20 g, unt 250 g, ou 50g. Mod de prepare: Se amestecă faina, zahărul și pudra de migdale la mână sau la mixer. Se adaugă untul tăiat bucățele și se încorporează în amestec. Apoi se adaugă oul și se amestecă bine. Se lasă la frigider 25 de minute apoi se întinde aluatul, astfel încât să aibă 4 mm grosime. Se pune în formă și se bagă la cuptor 15-20 de minute.
Crema de lămâie: zeamă de lămâie 375 g, coajă de lămâie răzuită, gălbenuș de ou 210 g, ou întreg 240 g, zahăr 250 g, gelatină 6 g hidratată în 36 ml apă, unt 225 g. Mod de preparare: Dacă folosiți gelatină pudră, aceasta trebuie hidratată cu 36 ml de apă călduță. Foile de gelatină se țin în apă rece. Se pun la fiert zeama de lămâie și răzătura. Separat se amestecă zahărul cu galbenușurile și cu ouăle. se spumează bine. Când zeama de lămâie începe să fiarbă, turnăm jumătate peste amestecul de ou cu zahăr, amestecăm bine și apoi vărsăm tot în oală cu cealaltă jumătate de zeamă de lămâie. Amestecăm bine cu un tel pentru a evita să se lipească de fund. Când începe să se îngroașe și dă primul semn de fierbere o luăm de pe foc. Încorporăm gelatina, amestecând cu telul sau cu mixerul. Continuăm să amestecăm până obținem temperatura de 40 de grade celsius. Temperatura la care putem încorpora untul tăiat în bucățele, dacă nu dispunem de un termometru, crema trebuie să fie călduță la mână. Amestecăm bine și apoi turnăm în cojile de tartă coapte anterior. Se țin la frigider până se încheagă, apoi se decoreaza cu bezea.
Bezea: 4 albușuri de ou, zahăr 250 g. Mod de preparare: Se bat bine cu mixerul până devin spumă. Se decorează tarta, apoi se bagă la cuptor timp de 10 minute pentru a se rumeni.

Credit foto: Pro Tv