„Face tot posibilul să-și revină, este o femeie puternică”, a declarat Claudette Dion (74 de ani), pentru hellomagazine.com.

„Este o boală despre care știm atât de puține lucruri”, recunoaște Claudette, reflectând cu sinceritate asupra simptomelor legate de acest sindrom. „Există spasme – sunt imposibil de controlat. Știți că oamenii sar deseori în sus în timpul nopții din cauza unei crampe la picior sau la gambă? Este un pic așa, dar la toți mușchii”, spune ea pentru sursa citată. „Nu putem face mare lucru pentru a o sprijini, pentru a-i atenua durerea. Ținem pumnii strânși ca specialiștii să descopere un remediu pentru această boală groaznică”.

De când a decis să vorbească despre cruntul diagnostic, înregistrând un video emoționant, Celine Dion și-a anulat toate concertele și s-a concentrat doar asupra problemelor de sănătate. Artista are parte de sprijinul celor trei copii (René-Charles, 22 de ani, și gemenii Nelson and Eddy, 12 ani), dar și de ajutorul surorilor. În plus, solista este permanent monitorizată de cei mai buni medici și ține legătura cu cei mai buni specialiști în domeniu, care studiază această boală rară, Stiff Person Syndrom sau sindromul omului rigid.

Potrivit People, Céline Dion este cea mai mică dintre cei 14 frați și surori: Denise, Clément, Claudette, Liette, Michel, Louise, Jacques, Daniel, Ghislaine, Linda, Manon și gemenii Paul și Pauline.

Sora lui Celine Dion a vorbit pentru „Hello Canada”

Celine Dion a vorbit despre boala rară de care suferă

În decembrie 2022, Celine Dion a publicat pe rețelele sale sociale un filmuleț în care anunța diagnosticul cumplit care i-a dat viața peste cap. Stiff Person Syndrom sau sindromul omului rigid este boala de care suferă Celine Dion, o tulburare neurologică extrem de rară, care afectează o persoană la un milion.

Într-un mesaj video publicat pe reţelele sale sociale, Celine Dion a explicat atunci că este victima unei „tulburări neurologice rare” care provoacă „spasme” şi dificultăţi la nivelul corzilor vocale.

„Îmi pare rău că mi-a luat atât de mult timp să ajung în fața voastră. Îmi este tare dor de voi și abia aștept să fiu pe scenă și să vă vorbesc față în față. După cum știți, întotdeauna am fost ca o carte deschisă, dar până acum nu am fost pregătită să spun nimic. Acum sunt. De mult timp mă confrunt cu probleme de sănătate și a fost foarte dificil pentru mine să înfrunt această provocare și să vorbesc despre tot prin ceea ce am trecut.

celine-dion-copiiSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Recent, am fost diagnosticată cu o boală neurologică foarte rară, numită Stiff Person Syndrom, care afectează cam o persoană la un milion. Acum știm că aceasta a cauzat toate acele spasme pe care le aveam. Din nefericire, aceste spasme afectează fiecare aspect al vieții mele cotidiene. Uneori am probleme când merg, alteori îmi afectează corzile vocale ca să mai pot cânta așa cum o făceam.

Mă doare să vă spun… Nu voi fi gata să reiau turneul în Europa, în luna februarie. Dar am alături de mine o echipă senzațională de medici, iar ei fac tot posibilul că să mă fac bine. Și pe copiii mei minunați, care mă susțin și îmi dau speranță. Lucrez din greu cu terapeutul meu de sportiv, zi de zi, pentru a-mi recăpăta forța și capacitatea de a fi din nou pe scenă. Dar, trebuie să recunosc că este o luptă”, a mărturisit, cu ochii în lacrimi, Celine Dion.

Ce este sindromul omului rigid, boala de care suferă Celine Dion

Potrivit platformei rarediseases.org, Sindromul Persoanei Rigide (SPS) este o tulburare neurologică rară, ale cărei cauze sunt necunoscute, caracterizată prin rigiditate musculară progresivă și episoade repetate de spasme musculare dureroase. Rigiditatea musculară fluctuează adesea (adică se agravează și apoi se ameliorează) și apare de obicei împreună cu spasmele musculare. Spasmele pot apărea la întâmplare sau pot fi declanșate de o varietate de evenimente diferite, inclusiv un zgomot brusc sau un contact fizic ușor.

Citește și: Celine Dion, mesaj în lacrimi și un anunț șocant: „Am fost diagnosticată cu o boală neurologică rară”. Sindromul afectează o persoană la un milion

Citește și: Adevărul despre starea de sănătate a lui Celine Dion. Sora sa, Claudette, rupe tăcerea: „spasme musculare”, „picior răsucit”