Vestea apropiatei nunți, dată anul trecut, a bucurat toți niponii și nu numai. Urma ca tinerii să se logodească în 4 martie, in cadrul unei ceremonii tradiționale, după care nunta să aibă loc în noiembrie. Pentru a se căsători cu alesul ei, pe care l-a cunoscut la universitate, în Tokio, în urmă cu cinci ani, prințesa Mako trebuia să renunțe la toate drepturile ei, inclusiv la statutul de prințesă.

Amânarea nunții, care pentru cei mai mulți înseamnă chiar posibilitatea reală ca aceasta să nu mai aibă loc, a fost explicată de prințesă și Komoro printr-un comunicat comun. Cei doi au spus că nunta anunțată anul trecut nu poate avea loc acum, pentru că ambii sunt ”imaturi” și nu vor să regrete.

”Vreau să mă gândesc la căsătorie mai profund și concret și să acord suficient timp pregătirii căsătoriei noastre și perioadei care va urma”, a transmis prințesa în vârstă de 26 de ani.

printesa Mako si cei doi fratiSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Îi e frică să-și piardă titlul de prințesă?

Bunicii prințesei, împăratul Akihito și împărăteasa Michiko, au fost anunțați despre amânare. Aceștia au transmis că îi respectă decizia.

Se așteapă ca în aprilie 2019, împăratul Akihito (84 de ani) să abdice, o premieră în istoria Japoniei, din cauza vârstei înaintate. Locul lui va fi luat de Naruhito, unul dintre fiii săi, pe 1 mai 2019. Acesta va deveni cel de-al 126-lea împărat al Japoniei.

Legea niponă cere ca tronul să nu poată fi moștenit decât de un bărbat, iar dacă o prințesă se mărită cu cineva care nu e de viță nobilă, aceasta să-și piardă statutul privilegiat, inclusiv titlul. Ultima oară când s-a întâmplat așa ceva a fost în 2005, când o mătușă a prințesei Mako, Sayako, s-a căsătorit cu arhitectul Yoshiki Kuroda.

De menționat e totuși faptul că prințesa Mako e cea mai mare dintre nepoții împăratului.

În afară de Mako, mai sunt șase prințese în Japonia care nu sunt căsătorite. Dacă se vor mărita cu oameni de rând, toate își vor pierde statutul. Dacă așa stau lucrurile, familia imperială va deveni prea mică pentru a-și mai îndeplini îndatoririle oficiale.

Foto: Hepta

Vezi și A început numărătoarea inversă: Mai sunt puțin peste 4 luni până la nunta lui Harry. Reguli de protocol pe care prințul trebuie să le respecte

Citește și: