Prințul William și prințul Harry se pare că s-au aliat după ce a ieșit la iveală raportul despre interviul dat de Diana pentru BBC în 1995 și critică dur postul BBC, despre care spun că este vinovatul moral de moartea mamei lor.

Interviul acordat de prințesa Diana pentru BBC în 1995, care a șocat Marea Britanie și a zdruncinat casa regală, a fost obținut prin metode înșelătoare, potrivit unui raport care arată că jurnalistul Martin Bashir a falsificat mai multe documente pentru a o determina pe Diana să dezvăluie detalii intime, în momentul în care căsnicia cu prințul Charles se destrăma. Prinţii William şi Harry spun că această înşelătorie și practicile lipsite de etică ale postului de televiziune au înrăutăţit relaţia dintre părinţii lor şi au alimentat paranoia mamei lor.

Prințesa a fost mințită că la curtea regală existau persoane plătite de serviciile de securitate că o spioneze. Așa ar fi fost convinsă să acorde exclusivitatea devenită bombă mediatică. Documentele au distrus complet încrederea Dianei în cei mai apropiați oameni, cei care au ajutat-o să facă față rigorilor regale și mariajului nefericit de-a lungul anilor.

Raportul, rezultat după ancheta independentă condusă de judecătorul pensionat Lord Dyson critică, de asemenea, și ancheta internă a BBC din 1996 cu privire la condițiile în care a fost făcut interviului.

Fiul cel mare al Dianei, prințul William a învinuit deficienţele interviului pentru înrăutăţirea relaţiei dintre părinţii săi şi a spus că acesta a contribuit la paranoia ei.

Prinţul William a spus că cel mai mult îl întristează faptul că mama lui nu a aflat niciodată că a fost păcălită. El a adăugat că prinţesei Diana i-au greşit „nu doar un reporter necinstit”, ci şi şefii BBC.

Reacția prințului Harry i-a emoționat pe britanici

Ducele a mai afirmat că, în opinia lui, modul înşelător în care a fost obţinut interviul a influenţat substanţial cele spuse de mama sa și a rănit numeroase persoane.

Princess Diana Panorama Interview in 1995SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

„Dar ce mă întristează cel mai mult este că, dacă BBC ar fi investigat în mod corespunzător plângerile făcute iniţial în 1995, mama mea ar fi ştiut că a fost păcălită”, a transmis el. „A fost dezamăgită nu doar de un reporter necinstit, ci şi de liderii BBC care au preferat să privească în altă parte decât să adreseze întrebările dificile”.

El a menţionat că programul „Panorama” nu a avut legitimitate şi nu ar mai trebui difuzat vreodată.

„A instituit practic o relatare falsă care, mai bine de un sfert de secol, a fost comercializată de BBC şi de alţii”, a mai spus William.

Prinţul Harry a criticat, de asemenea, postul de televiziune și consideră că acel interviu nu trebuia difuzat. Într-un comunicat separat, ducele de Sussex a spus că „reacţia în lanţ a unei culturi de exploatare şi practici lipsite de etică” au dus la moartea mamei sale, iar declarația lui i-a emoționat pe britanici.

El a mai afirmat că este profund îngrijorat că practici asemănătoare „sunt încă răspândite astăzi la scară largă”.

”Mama noastră a fost o femeie incredibilă care și-a dedicat viața slujbei. Era rezistentă, curajoasă și, fără îndoială, sinceră. Acesta este primul pas către dreptate și adevăr. Totuși, ceea ce mă preocupă profund este că astfel de practici – și chiar mai rele – sunt încă răspândite şi astăzi. Mama noastră și-a pierdut viața din această cauză și nimic nu s-a schimbat”, a spus Harry în comunicat, adăugând: „Într-o eră a știrilor false, difuzarea serviciilor publice și presa gratuită nu au fost niciodată mai importante. Aceste deficiențe, identificate de jurnaliștii de investigație, nu numai că mi-au dezamăgit mama și familia; au dezamăgit și publicul”.

BBC a transmis scuze în scris prinţilor William şi Harry, precum şi prinţului Charles şi fratelui prinţesei Diana, contele Specer.

Ancheta unui fost judecător a concluzionat că Bashir a arătat extrase bancare false pentru a-l convinge pe fratele Dianei, Charles Spencer, să-i facă cunoștință cu sora lui.

”Prin comportamentul său înșelător, domnul Bashir a reușit să organizeze întâlnirea care a dus la un interviu”, exploziv pentru monarhie, arată acest raport, ale cărui concluzii au determinat BBC să-și ceară scuze „deplin și necondiționat”.

„În timp ce BBC nu poate da timpul înapoi după un sfert de secol, putem să ne cerem scuze complet și necondiționat. BBC oferă asta astăzi”, a declarat directorul general al BBC, Tim Davie.

Interviul realizat pentru emisiunea „Panorama” şi vizionat de aproape 23 de milioane de britanici a avut efectul unei veritabile bombe mediatice: prinţesa Diana, care a murit doi ani mai târziu într-un accident de mașină la Paris, afirma în faţa jurnalistului Martin Bashir că existau „trei persoane” în căsnicia ei – referire la relaţia pe care soţul ei, prinţul Charles, o întreţinea cu Camilla Parker Bowles – şi recunoştea că avea ea însăşi o relaţie extraconjugală.

Interviul a avut loc cu un an înainte de divorțul oficial al prințesei Diana de prințul Charles

Charles şi Diana erau deja despărţiţi încă din 1992, dar au divorţat abia în 1996. Prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, s-a căsătorit ulterior cu Camilla, în cadrul unei discrete ceremonii civile, în 2005.

După 25 de ani de la acel interviu, fratele prinţesei Diana, Charles Spencer, l-a acuzat pe jurnalistul Martin Bashi că a falsificat anumite documente pentru a obţine interviul. El a spus că Martin Bashir i-a arătat extrase de cont – care s-au dovedit a fi false -, ce pretindeau că serviciile de securitate britanice plăteau două persoane angajate la curtea regală pentru a o spiona pe sora lui.

„Dacă nu aş fi văzut acele extrase, nu l-aş fi prezentat niciodată pe Bashir surorii mele”, scria Charles Spencer anul trecut într-o scrisoare adresată postului BBC, solicitând totodată scuze publice pentru acele metode „necinstite”.

BBC a anunţat în noiembrie 2020 că a cerut şi lansat o anchetă independentă pentru acel interviu, fapt salutat de prinţul William, fiul cel mare al fostului cuplu princiar Charles-Diana.

Bashir a declarat că falsificarea documentelor a fost „o prostie din partea mea” şi că regretă acest lucru, dar a spus că acestea nu au avut vreo influenţă asupra deciziei prinţesei Diana de a da interviul.

Foto: Profimedia

Citește și:

A murit Ion Dichiseanu. Actorul avea 87 de ani

Un celebru actor de la Hollywood a dezvăluit că are HIV: ”Dacă nu vreţi să lucraţi cu mine din cauza condiţiei mele, nu sunteţi demni de mine”