Sandra Izbașa, ultima campioană olimpică a gimnasticii românești, a avut o reacție imediat după finala dramatică de la sol, de la Jocurile Olimpice de la Paris, unde româncele noastre, Ana Maria Bărbosu și Sabrina Maneca Voinea, au ratat podiumul, știut fiind, deja, contextul.
„Îmi răsună mai viu ca oricând cuvintele pe care antrenorii ni le repetau aproape zilnic în sala de antrenament: Voi, ca românce, trebuie să fiți mai mult decât perfecte pentru a nu lăsa cuiva loc de interpretări. Și iată… Se adeverește încă o dată! Fetelor, capul sus și spatele drept! Credeți în continuare în visurile voastre. Hai, România!”, a fost mesajul de susținere al Sandrei Izbașa.
Ecaterina Szabo: „Trebuie să ne pregătim mult mai mult, să fim de 15, ca să luăm 10”
Aceeași teorie, a complexului de a fi român la competiții intenaționale, a invocat-o și fosta mare campioană Ecaterina Szabo.
„Trebuie să fim mai tari, trebuie să fim mai buni ca să avem o medalie, mult mai buni. Îmi aduc aminte că atunci când făceam gimnastică antrenorii mei tot timpul îmi spuneau: Cati, tu tot timpul trebuie să te pregăteşti pentru 15, ca la concurs să ai 10. Şi aşa şi este, trebuie să fii deasupra lor cu 10 puncte, ca să ai o medalie. Fiindcă suntem români, poate că americanii au mai multă şansă, nu ştiu ce să spun. Dar trebuie să ne pregătim mult mai mult, să fim de 15, ca să luăm 10″, a declarat fosta mare gimnastă română pentru AGERPRES.
Sandra Izbașa e ultima campioană olimpică a gimnasticii româneşti
Sandra Izbașa este ultima campioană olimpică a gimnasticii românești, titlu cucerit la sărituri, la ediția din 2012, de la Londra. Aceea a fost cea de-a doua ei medalie de aur de la Jocurile Olimpice, după ce, în 2008, la Beijing, terminase prima la sol. Palmaresul olimpic al gimnastei a fost completat cu două medalii de bronz, obținute cu echipa, în 2008 și 2012.
Până la retragerea definitivă, care a avut loc la 10 aprilie 2014, la vârsta de 24 de ani, Sandra a mai cucerit 12 medalii la Campionatele Europene, dintre care 7 de aur. De asemenea, a urcat de trei ori pe podiumul de premiere la Campionatele Mondiale (are un argint și două bronzuri).
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 12Ana Bărbosu și Sabrina Voinea, lacrimi amare după finala de la sol, de la JO2024
România a încheiat, luni, 5 august, participarea în competiţiile de gimnastică artistică de la Jocurile Olimpice fără medalie. În finala de la sol, Sabrina Maneca Voinea s-a clasat pe locul 5, iar Ana Maria Bărbosu, pe poziţia a 4-a, cu aceeaşi notă – 13.700.
Pentru nici un minut, Ana Maria Bărbosu a fost medaliată cu bronz, dar o contestaţie la nota lui Jordan Chiles (SUA) i-a adus americancei locul 3, iar Ana a căzut, dramatic, de pe podium. Gimnasta de 18 ani, născută la Focșani, își pusese deja tricolorul pe umeri, să sărbătorească, însă după doar câteva secunde a simțit cum se prăbușește, văzând că pierde bronzul. A încheiat pe 4, cu 13.700.
Și Sabrina Maneca Voinea a trăit un coșmar. Gimnasta de 17 ani, născută la Constanța, a fost notată iniţial cu 13.700 pentru exerciţiul de la sol, dar antrenorii au depus contestaţie. Nota nu i s-a modifocat însă deloc, ea încheind pe locul 5.
Medalia de aur a revenit gimnastei Rebeca Andrade (Brazilia, 14.166), urmată de Simone Biles (SUA, 14.133). În finala de la sol au participat 9 gimnaste, după ce în calificări Ana Maria Bărbosu şi Rina Kishi (Japonia) au avut aceeaşi notă – 13.600 şi nu au putut fi departajate.
Tot luni, la bârnă, Sabrina Maneca Voinea a fost pe locul 8, după ce a căzut de două ori de pe aparat.
Finala de la sol a fost ultima la feminin de la Jocurile Olimpice de la Paris, iar tablorul medaliilor de aur este: echipe – SUA, individual-compus – Simone Biles (SUA), sărituri – Simone Biles, paralele – Kaylia Nemour (Algeria), bârnă – Alice D’Amato (Italia) şi sol – Rebeca Andrade (Brazilia). Echipa României a revenit în finală după 12 ani şi s-a clasat pe locul 7.
𝐀𝐛𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳a-𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐰𝐬𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 – https://tinyurl.com/libertateapentrufeme
și vei primi direct în inbox selecția celor mai importante știri ale zilei: vedete, sănătate, sfaturi practice, horoscop, religie, povești de viață.