Sanda Manu a murit miercuri, 19 aprilie, chiar în săptămâna Luminată. Vestea care a îndoliat atât de mulți actori a fost dată de Oana Pellea, căreia îi plânge sufletul după cea pe care o numește: „mamă, tată, profesoară, mentor, dușman, cel mai bun prieten”.

”Când îți pleacă o parte din suflet… îl petreci în Tăcere. Bucata mea de suflet care a plecat la Domnul, astăzi, în Săptămâna Luminată…Doamna Sanda Manu…Tăcere. Rugă. Multă iubire. Enormă recunoștință. Și iar…iubire. Și iar…tăcere.

Sanda. Un bici cu vârful muiat în iubire. A învățat generații la rând rigoare și emoție, inteligența actului scenic, bunul-simț pe scenă și bunul-simț în viață, eleganța, clasa, rasa pe care trebuie să le aibă un actor. Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, dușman, cel mai bun prieten – deci profesor ideal.

Dumnezeu să-i țină sufletul în Pace și Lumină!”, a scris Oana Pelea pe Facebook

„În Săptămâna Luminată cerurile sunt deschise și toată suflarea se bucură de Învierea lui Hristos! Odihnă veșnică de-a dreapta lui Dumnezeu doamnei profesoare Sanda Manu!”, a fost și mesajul Manuelei Hărăbor!

Sanda Manu și actrița Lia BugnarSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Celebra regizoare Sanda Manu s-a născut într-o familie de artiști

Sanda Manu (Alexandra-Ioana Manu) s-a născut la 6 august 1933 și a fost o regizoare română de teatru, dar și o îndrăgită profesoară de Arta actorului și Regie. S-a născut într-o familie de artiști, tatăl ei a fost cunoscutul actor Ion Manu. A fost căsătorită cu actorul român Ștefan Tapalagă, fratele cunoscutei actrițe Rodica Tapalagă. Este mama artistului plastic Irina Tapalagă.

Sanda Manu a absolvit IATC, secția Regie, apoi a lucrat că regizor de teatru și profesor la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie, fiind mentor pentru multe generații de actori și regizori români. A mai predat la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret, unde și-a încheiat activitatea pedagogică.

A fost distinsă cu Premiul de Excelență al UNITER 1992 și cu Premiul pentru regia spectacolului „Bolnavul închipuit” (de Moliere) de la Teatrul Național din Cluj, la Festivalul de Comedie de la Galați 2003.

Un alt spectacol longeviv și de mare succes, cu premiera în 18.10.2003, este „Cum iubește cealaltă jumătate”, de la Teatrul Mic din București.

În 2011 a montat pentru Teatrul Metropolis din București textul lui Jean Cocteau, „Vocea umană” cu Oana Pellea ca protagonistă.

De-a lungul carierei sale de regizor, Sanda Manu a regizat peste 100 de spectacole pe scenele teatrelor din România, dar și în teatre din Germania și SUA, efectuând turnee în străinătate, la Belgrad, Varșovia, Moscova, Riga și Berlin. În 1972 a fost într-o călătorie de studii, ca visiting teacher, în Cuba.

În 2008 i s-a decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Citește și: Povestea regizoarei Sanda Manu, care se află azi într-un azil privat. Cum a găsit-o actorul Radu Gheorghe: „Inima mea s-a frânt. Mi-am înghițit lacrimile”

Citește și: Actriţa Valeria Ogăşanu a murit la vârsta de 76 de ani. Soția lui Virgil Ogășanu s-a luptat doi ani cu un cancer galopant