Marele artist s-a născut pe 2 octombrie 1939, iar anul acesta ar fi împlinit 79 de ani. Cauza oficială a morții lui Dan Spătaru, în 8 septembrie 2004, a fost infactul. Însă adevărul e că artistul, care a plecat dintre noi la numai 64 de ani, era deja slăbit de mai multe intervenții chirurgicale pe care le suferise în perioada premergătoare morții.
”A fost operat la Rimini, în Italia. A avut o tumoare, dar nu s-a făcut rezecţia ca lumea”, explica în urmă cu aproape trei ani văduva lui Dan Spătaru, Sida.
”A murit după ce s-a trezit din somn”
„Tatăl meu a murit dimineața, la ora 7.00. A fost un stop cardiac. Din nenorocire, nici nu am avut cum sa vorbim cu el, pentru că totul a fost foarte rapid. A murit aproape imediat după ce s-a trezit din somn.
În ultima vreme, nu pot spune că a avut o perioadă prea fericită – suferise multe intervenții chirurgicale dureroase, ultima a avut loc în luna mai”, declara și fiica acestuia, la scurtă vreme după moartea lui Dan Spătaru.
Și-a presimțit moartea
Iar potrivit soției sale, Dan Spătaru și-a presimțit plecarea. ”În ultima lui seară a fost cu vărul lui. A venit, l-a luat de acasă şi (…) la întoarcere a avut, cred, o presimţire. I-a spus: «Vreau să mă duci, te rog, peste tot pe unde am cântat eu în Bucureşti». Şi, noaptea, spre dimineaţă, a făcut infarct…”, povestește Sida Spătaru. Atristul nu a mai avut timp să-și îndeplinească această dorință.
În Cartea Recordurilor, în Cuba
Publicul îl va ține însă minte în veci grație unor șlagăre ca ”Țărăncuță, țărăncuță”, ” Măicuță, îți mulțumesc” sau ”Trecea fanfara militară”. În Cuba, în anii 60, artistul intrase în Cartea Recordurilor, fiind aplaudat 16 minute și 19 secunde.
Prima sa dragoste a fost fotbalul
Dar nu muzica a fost prima sa iubire, ci fotbalul. Născut dintr-o familie de învățători, la Aliman, în Dobrogea, a crescut în comuna natală și apoi în Ion Corvin și Medgidia. La Medgidia a ajuns după moartea mamei. Dorința ei a fost ca el și sora sa ”să învețe carte”, așa că au locuit cu mătușa lor.
După liceu și-a început cariera de fotbalist. A fost mijlocaș la Progresul și apoi la Știința București. A urmat Facultatea de Educație Fizică și Sport, dar în anul III a fost nevoit să o părăsească, după ce a descoperit că avea hernie de disc. De aici a început relația sa cu muzica, una care avea să continue toată viața.
Un romantic incurabil, un soț și un tată perfect
Cât despre povestea lui dragoste cu Sida, aceasta este cel mai bine rezumată chiar de văduva lui: ” Ne-am cunoscut la un turneu în ţară, a fost dragoste la prima vedere. Dan Spătaru era cap de afiş, un tânăr chipeş şi şarmant, eu eram balerină, m-a cucerit cu trandafiri roşii.
Era un romantic incurabil, un adevărat cavaler. Povestea noastră a fost ca în basme. Când ne-am mutat împreună, nu exista zi să nu-mi aducă flori, cadouri multe, de oriunde venea, aducea daruri din inimă.
Cânta mereu de Sărbători, noi ne vedeam abia dimineaţă, mâncam şi petreceam. A fost un om deosebit, un soţ perfect. Îmi plăceau mult vacanţele pe care le petreceam împreună la prietenii noştri din Nurenberg, unde mâncam sarmale şi cârnaţi bavarezi”.
Cei doi s-au căsătorit în 1974, iar din mariaj s-a născut Dana. Artistul nu a mai apucat să-și cunoască nepoata, venită pe lume la puțin timp după moartea sa. Aceasta îi seamănă însă și e talentată și când vine vorba de muzică.
O luptă grea, câștigată
Marea luptă a artistului a fost dusă cu alcoolul. De tânăr i-a prins gustul și la un moment dat a devenit conștient de slăbiciunea sa.
Într-un interviu acordat în 1995, cântărețul povestea că ajunsese să hoinărească singur pe străzi, sub influența băuturii. La un moment dat s-a întâlnit cu un măturător. L-a întrebat dacă ar vrea un bilet la un spectacol cu Dan Săptaru.
”La beţivul ăla?”, i-a replicat acesta, fără să aibă habar cu cine vorbeşte. Acela a fost momentul în care a decis că trebuie să facă ceva. Și a reușit, singur, ascultându-și doar ”vocea interioară”.
”A vorbit cu el. Şi a reuşit”, povestea, la ani distanță, soția sa. ”A suferit foarte mult pentru că a fost arătat cu degetul din cauza băuturii. La un moment dat, a venit la el şi Aurică Andreescu, o altă voce mare, şi el cu acelaşi viciu. L-a întrebat cum a reuşit, iar el i-a răspuns: <
A murit la 28 de ani de când se lăsase de băutură, dar nu a venit niciodată să bea acasă. Aveam damingenele înşirate pe terasă, cu tot felul de băuturi, însă lui mereu îi plăcea ca paharul să fie vorbit. Chiar îl certam şi îi spuneam că, măcar dacă tot bea, să bea acasă. Iar el asta îmi răspundea. Că îi place ca paharul să fie vorbit.
Bea mereu la discuţii, la restaurant, îşi chema prietenii. Era foarte generos cu ei, le dădea şi masa şi de băut…”, mai povestește Sida Spătaru.
Nu doar că a reușit să se lase de băut, refuzând să se atingă de alcool chiar și la petreceri, dar găsea puterea să facă haz de propria persoană. ”Mi s-a reproşat că îmi cam place şpriţul. Da, dar eu trebuie să beau de acum înainte multă apă minerală, ca să îl fac şpriţ pe ăla dinainte”, glumea el, inclusiv cu spectatorii, înainte de concerte.
Iar publicul l-a iubit. La înmormântarea sa au venit peste 10.000 de persoane.
Citește și:
- Maria Marinescu, prima imagine cu bebelușul ei! Cum arată vedeta, la o lună după ce a născut
- Ashton Kutcher vorbește despre divorțul de Demi Moore. Ce-a făcut imediat după ce s-a despărțit de ea: ”A fost minunat!”
- Prințul Harry și Meghan Markle, în pericol? Alertă teroristă la Palatul Kensington. Ce amenințare au primit