Potrivit publicației britanice Daily Star, Elisabeta aII-a vrea să se retragă de pe tron, peste trei ani,  când va împlini 95 de ani. Mai exact, pe data de 21 aprilie 2021. Atunci va dori să-i transfere fiului ei, prințul Charles, toată puterea.

“Oameni de la palat spun că regina şi-a anunţat cercul de apropiaţi că, în cazul în care va rămâne la tron până la vârsta de 95 de ani, va cere intrarea în vigoare a «Regency Act», pentru a transfera puterea către fiul său mai mare”, au declarat surse  apropiate reginei pentru publicațiile britanic.

Citește și: Cum arată Andreea Ibacka însărcinată în 9 luni! Ce frumoasă e

Regina îi va transfera toată puterea

Totodată, un biograf regal a dezvăluit în cartea lui,  intitulată „Charles at 70: Thoughts, Hopes and Dreams”, că fiul cel mare al reginei este deja „Prinț regent”, ceea ce înseamnă că îndeplinește toate funcțiile unui rege, doar că nu a preluat încă și titulatura oficială.

„Unii apropiați ai monarhiei spun că dacă ea va ajunge la 95 de ani, va face o decizie monumentală și va alege oficial ca Charles să-i ia locul pe tron. Ea îi va transfera oficial toată puterea executivă  lui Charles ca Prinț Regent până la moartea ei, când el va deveni rege”, a scris biograful.

Ultima oară când a fost convocat Actul de Regenţă, prin care moştenitorul tronului este numit Prinţ Regent,  adică rege în toată puterea cuvântului, dar fără titulatura oficială, s-a întâmplat în 1810, în timpul domniei lui George al III-lea, când fiul lui cel mare a devenit Prinţ Regent. Zece ani de la acel moment, când tatăl său a murit, acesta a devenit George al IV-lea.

În cazul în care regina va muri până atunci, deși publicațiile susțin că sunt slabe șanse să se întâmple așa ceva, prințul de Wales va fi primul care va fi anunțat de moartea mamei lui. Și în acest caz, Charles  (70 de ani) va deveni imediat rege.

Decizia reginei nu surprinde pe nimeni, având în vedere că ocupă tronul din 1952, iar soțul ei, prinţul consort Philip, s-a retras și el recent din activitatea publică, la vârsta de 96 de ani.

Citește și: