Cea care avea să devină una dintre vocile de aur ale muzicii lăutărești, Romica Puceanu (născută pe 19 ianuarie 1927, la București, într-o familie numeroasă din mahalaua Cărămidarilor), începe să cânte, la numai șapte ani, alături de tatăl său, țambalistul Constantin Puceanu.

La 14 ani, Rada, așa cuma fost botezată, devine solista celebrului taraf al Fraților Gore, verii săi, Aurel și Victor din Teiș. Din 1944, începe să cânte în majoritatea cârciumilor bucureștene din Floreasca și Herăstrău. În anii ’63–’64 face primele înregistrări la Electrecord, care se bucură de mare succes.

romica-puceanu-1SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

În anii de glorie ai muzicii lăutăreşti, Romica Puceanu era una dintre marile vedete ale localurilor de petrecere din Bucureşti. Salonul Spaniol al Restaurantului Caraiman, Capitol, Continental, Monte Carlo din Cişmigiu, Intercontinental, Doina sau Hotel Flora se întreceau să o aducă să cânte.

În tot Bucureştiul s-au auzit „Şaraiman“, „Ileană, Ileană“, „Anii mei şi tinereţea“, “Eu de când te-am cunoscut“, „La cârciuma de la drum”, „Ursitoare, ursitoare”, „Aș munci la plug și coasă”, „Inimioară, inimioară”, „Leanțo, dragă”, „Deschide, gropare, mormântul!”, „Inimă de țigancă”, „În căruțe colorate”, „Nu există-n lumea asta frate ca al meu”, „S-a rupt lanțul de iubire” sau „Moșule, te-aș întreba”, ca să amintim doar câteva dintre cântecele sale.

Intra pe scenă mereu elegantă, coafată, aranjată, iar când începea să cânte toată lumea amuțea. „Publicul se manifesta în restaurant exact ca la un spectacol. Când intra Romica Puceanu erau atenţi, nici nu mai mâncau. Era o onoare pentru ei – mai ales dacă venea la masă la ei să le cânte“, povesteşte acordeonistul Viorel Fundament, într-un reportaj realizat de „Kestiuni rome“.

Nicuș Ceaușescu îi spunea „mama mea doi”

Mari amatori de muzică lăutărească, dar și de romanțe, Nicolae Ceaușescu și fiul lui cel mic, Nicușor, aveau preferințe diferite. Dictatorul asculta Ioana Radu, iar juniorul o prefera pe Romica Puceanu.

Nicu Ceaușescu îşi făcea propriile chermeze, la Sibiu, unde era prim-secretar al PCR. Era mare amator de muzică lăutărească tânărul Ceauşescu, după cum îşi amintea şi Nelu Ploieşteanu în emisiunea „Se întâmplă în România“. „Am cântat la toţi preşedinţii, cu excepţia lui Constantinescu.

Am cântat cu Romica Puceanu, Maria Dragomiroiu… Şi venea Nicu Ceauşescu. Nu era un om aşa de rău. (…) Lui Nicu îi plăcea muzică lăutărească, de puşcărie. Pe mine mă punea să-i cânt «Căpitane de judeţ», «La Chilia-n port», pentru că erau nişte cântece interzise“, a declarat Ploieșteanu, potrivit Adevarul.ro.

„Pe Romica o chema la Sibiu ca să-i cânte“, confirma şi Gabi Luncă, într-un interviu. O aprecia atât de mult, încât îi spunea mamă, se arată în volumul „Floarea rromă: 55 de exponenţi rromi din România, decedaţi după 1989“.

„Am fost la restaurant, la Doina, ani de zile, cu o orchestră extraordinară, inclusiv cu maestrul Toni Iordache. Ea ne ţinea acolo şi de ea depindea tot, că era mama lui Nicuşor Ceauşescu a doua. Aşa îi spunea: mama mea doi. La Continental, tot noi am deschis, tot cu maestrul Toni Iordache, cu Gică Urziceanu şi dânsa.

Răposatul Gică Petrescu, toţi marii actori veneau la Continental să asculte muzica adevărată. Nicuşor venea cu Vadim Tudor, cu Păunescu, poetul“, declara clarinetistul George Udilă (fiul acordeonistului Ilie Udilă) într-un reportaj realizat de „Kestiuni rome“, pentru Roma television.

Romica Puceanu a murit 24 octombrie 1996, la vârsta de 69 de ani, în urma unui accident rutier care s-a petrecut pe 19 octombrie, pe șoseaua ce leagă localitățile Dor Mărunt și Dragoș Vodă (județul Călărași). La ora 5 dimineața s-a produs accidentul care i-a provocat moartea Romicăi Puceanu. Atunci, microbuzul în care se afla artista și alți patru pasageri – membri ai formației, în drum spre o nuntă la Constanța – a fost acroșat de o mașină de pe contrasens, scrie Fanatik.ro,

Dintre cei cinci pasageri ai microbuzului, doar Romica Puceanu s-a ales cu leziuni grave. Artista a suferit fracturi multiple, la coaste, claviculă, la omoplat și la picioare, pentru că banchetele din spate au venit peste ea la impact.

Marea cântăreaţă a fost transportată imediat la Spitalul Municipal Feteşti, în stare gravă. Apoi, cum starea ei s-a înrăutățit, a fost dusă la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Capitală, unde medicii au vrut să o opereze. Inutil, însă. Pe 24 octombrie 1996, Romica Puceanu a murit la 69 de ani.

Copilul soferului, pe care Romica Puceanu il ținea în brațe în momentul accidentului, a povestit presei la cîțiva ani după tragedia care i-a marcat viața: “Parcă și-a presimțit moartea! Tot drumul spunea să nu ne grăbim, să mergem mai încet, că avem timp să ajungem”.

Romoca Puceanu este înmormântată pe Aleea Lăutarilor, la cimitirul Izvorul Nou, din Dristor. Pe crucea ei de marmură scrie: „Și cântecu-i se-aude de dincolo de timp”.

Citește și: Gheorghe Dinică ar fi împlinit 89 de ani. 7 replici cu care a rămas nemuritor și care sunt folosite și azi

Citește și: Marina Scupra ar fi împlinit 55 de ani. Destinul trist al solistei, pe care cancerul a răpus-o în trei luni

Citește și: Stela Popescu ar fi împlinit 87 de ani. S-a născut la o zi distanță de iubirea vieții ei, Puiu Maximilian. Povestea lor de dragoste ar putea inspira un film

Citește și: Ioan Luchian Mihalea ar fi împlinit 71 de ani. Filmul crimei care a îngrozit România. Artistul a fost ucis exact ca mama lui