Celebrul star de la Hollywood a povestit că în anul 2000, când trebuia să joace în „Autumn in New York” cu Winona Ryder, a fost nevoit să se retragă și să ia o pauză de la actorie din cauza  problemelor de sănătate.

În urma unor investigații complexe, medicii au descoperit că Richard suferă de boala Lyme și a fost nevoit să urmeze un tratament foarte intens și puternic cu antibiotice.

Starul avea atunci 52 de ani și a povestit că timp de o săptămână a rămas paralizat și nu putea să se mai miște.

Richard Gere a fost diagnosticat cu boala Lyme la 52 de ani

„Este o boală înfricoșătoare. Am simțit că nu mai am în corp nici un pic de putere…Doar să-mi întorc capul să văd cât e ceasul era o operațiune uriașă. Simțeam că viața mea se desfășoară în slow motion. Este îngrozitoare această boală. Nu puteam nici să-mi ridic capul de pe pernă și credeam că o să mor. Am fost suficient de norocos însă să o descopăr din timp și că mi s-a dat un tratament potrivit”, a declarat actorul.

„Medicii au recunoscut simptomele imediat. După ce i-au pus mai multe întrebări ei și-au dat seama că a fost expus la mușcătura de căpușe” , a spus un prieten de al actorului, precizând: „Richard mi-a zis că a crezut că va muri. Mi-a spus: Aveam dureri așa mari, încât mi-am dorit să mor”.

Lyme este o boală infecțioasă provocată de patru specii principale de bacterii ( Borrelia burgdorferi, Borrelia mayonii, Borrelia afzelii și Borrelia garinii) și se transmite prin mușcătura unei căpușe, fiind cunoscută sub denumirea de căpușă cerb.

Lăsată netratată, boala Lyme se poate răspândi  și pe alte părți ale corpului de la câteva luni până la câțiva ani de la infectare, cauzând artrită și probleme ale sistemului nervos. De asemenea, căpușele pot transmite alte boli, cum ar fi babesioza și febra căpușei Colorado.

Ea poate duce la complicații precum inflamarea articulaților, în mod special în zona genunchilor (artrita lyme), simptome neurologice(paralizia facială sau neuropatie), defecte cognitive, probleme cardiace.

Doctorul John Masaab, profesor în boli infecțioase la Universitatea din Michigan, a declarat că boala lyme poate fi fatală. „Dacă pacientul suferă de o altă boală sau e bătrân, boala lyme poate cauza câteva situații potențial fatale, precum penumonia, pentru că sistemul imunitat devine foarte deprimat. Depinde foarte mult de cât de repede este depistată boală, dar ea poate lăsa urme uriașe asupra organismului”, a declarat medicul.

Citește și: