Regele Mihai s-a stins din viață după o luptă lungă cu boala. Ultimul monarh din ţările Europei de Est rămas în viață s-a retras din viaţa publică  în martie anul trecut, când Casa Regală a anunţat că acesta a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică.

Biografia Regelui Mihai

Regele Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei-Mama Elena. Din iunie 1930, după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui său.

Mihai a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, întrucât tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron și rămăsese în străinătate. Minor fiind, atribuțiile regale erau îndeplinite de o regență, compusă din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea și Președintele Înaltei Curți de Casație, Gh. Buzdugan. Această formă de conducere nu s-a ridicat la nivelul problemelor vieții politice, astfel că întoarcerea inopinată și ilegală din iunie 1930 a lui Carol nu a întâmpinat rezistentă. Detronat de tatăl său, Mihai a primit titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba-Iulia.

 

Regele Mihai și Regina Ana s-au cunoscut la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Prinţul Philip

 

Regele Mihai I şi regretata sa soție, Regina, care s-a stins din viață anul trecut pe 1 august, au format cel mai longeviv cuplu regal din istoria României, fiind căsătoriți timp de 68 de ani.

Cartea autobiografică “Un război, un exil, o viaţă”, apărută la Editura Humanitas, în 2006, dezvăluie povestea de dragoste dintre Prinţesa Ana de Bourbon-Parma și regele Mihai. Regina Ana, a povestit prima sa întâlnire cu Regele Mihai, care a avut loc pe holurile selectului Hotel Claridge’s din Londra, în noiembrie 1947, potrivit libertatea.ro. Toată lumea bună din casele regale ale Europei erau adunate aici pentru a participa la nunta actualei Regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Prinţul Philip.

Regina Ana a murit pe 1 august 2016

 

Printre invitaţi, Regina Elena a României şi, alături de ea, un tânăr înalt şi frumos, în uniforma aviaţiei române. Era el! Într-o clipă, văzând uniforma, toate amintirile de război mi s-au aglomerat în minte şi, după ce i-am fost prezentată, în loc să fac reverenţa în faţa lui, cum ar fi trebuit, am luat poziţie de drepţi, lovind cu străşnicie călcâiele, ca un soldat. Vă imaginaţi rezultatul, eu fiind îmbrăcată în rochie şi cu capul descoperit”, scrie Regina Ana.

Suveranul român  avea 26 de ani și prințesa de 24 când s-au căsătorit la 10 iunie 1948, în cadrul unei ceremonii ortodoxe săvârşite în Atena, unchiul dinspre mamă al fostului suveran român, Paul, fiind, în acea perioadă, regele Greciei. Dar evenimentul nu a fost lipsit de peripeţii. Asta din cauză că religia catolică a tinerei Prinţese Ana o obliga să capete încuviinţarea Vaticanului, condus în acel moment de Papa Pius al XII-lea, pentru a deveni soţia unui rege, fie el şi abdicat, dar de religie ortodoxă.

Suveranul Pontif nu a fost de acord cu căsătoria lor

“Papa a refuzat să recunoască unirea noastră. Acordul pentru căsătorie depindea de angajamentul Regelui de a-şi boteza copiii în religia catolică, ceea ce Regele nu putea în nici un caz să accepte”, scrie Regina Ana, în acelaşi volum autobiografic. Mamele celor doi tineri, Regina Elena şi Prinţesa Margaret a Danemarcei, au solicitat o audienţă la Suveranul Pontif. Audienţă din care “au ieşit scântei”, după cum povesteşte însăşi Regina Ana. “Discuţia dintre cele două mame şi Papă a fost foarte tensionată. Mama mea chiar a bătut cu pumnul în masă de furie, iar răspunsul Papei la această ieşire a mamei a fost «Eh?!»”.

Catedrala adăpostește 12 morminte regale

Cu toate că a fost catolică, Regina Ana a fost înmormântată în Catedrala Ortodoxă de la Curtea de Argeș, cu acceptul Bisericii Ortodoxe Române. Înmormântarea Reginei Ana a avut loc în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş, orașul care găzduieşte mormintele regilor României şi care a primit titlul de „Oraş Regal”. Ceremonia religioasă  a fost oficiată de IPS Calinis și Monseniorul Robu.

Citește și: