Monarhul britanic avea 21 de ani când s-a căsătorit cu ducele de Edinburgh, care îi e văr îndepărtat. E cel mai lung mariaj din istoria monarhiei britanice.

Cuplul a sărbătorit momentul în cadrul unei reuniuni private, prințul Philip retrăgându-se din viața publică în urmă cu ceva vreme.

Anul trecut, când au sărbătorit 70 de ani de căsnicie, adică nunta de platină, a existat și o petrecere oficială la Castelul Windsor, la care au participat 100 de invitați, rude și prieteni apropiați. Anul acesta, petrecerea a fost una discretă, într-un cadru restrâns.

Elisabeta s-a îndrăgostit de Philip când avea doar 13 ani

În 1939, prinţesa Elisabeta, atunci doar o adolescentă de 13 ani, s-a îndrăgostit de Philip. Cei doi au participat la evenimente comune în mai multe ocazii, însă întâlnirea crucială, care le-a schimbat destinele, a avut loc la Royal Naval College din Darmouth, în comitatul Devon, în iulie 1939, când regele George al VI-lea a vizitat acel colegiu, însoţit de soţia lui şi de cele două fiice ale cuplului regal.

Philip, pe atunci un tânăr de 18 ani cu părul blond şi un fizic atletic, a impresionat-o şi a amuzat-o pe prinţesa Elisabeta, sărind peste fileul de tenis.

Biograful oficial al regelui, John Wheeler-Bennett, îşi amintea: „El este bărbatul de care prinţesa Elisabeta s-a îndrăgostit încă de la prima întâlnire”.

Opt ani mai târziu, prinţesa britanică era condusă la altar, într-o rochie ivorie creată de Norman Hartnell, decorată cu 10.000 de perle şi cu o trenă de patru metri, pentru a se căsători cu Philip, pe atunci în vârstă de 26 de ani, care luptase pentru Royal Navy în Al Doilea Război Mondial.

La cinci ani distanță, prinţesa britanică a urcat pe tron.

Mariajul lor este considerat o sursă importantă de stabilitate în cadrul monarhiei britanice. Din păcate, dintre cei patru copii ai lor, trei au divorțat deja, așa că nu vor putea egala reușita părinților lor.

Prințul Philip s-a născut în Corfu

Philip s-a născut la vila Mon Repos din insula grecească Corfu la 10 iunie 1921 ca singurul fiu, al cincilea și cel mai mic copil al Prințului Andrei al Greciei și Danemarcei și a soției acestuia, Prințesa Alice de Battenberg, primind, de asemenea, titlu de prinț al Greciei și Danemarcei.

Cei doi s-au logodit în secret si s-au căsătorit din dragoste, ceea ce nu era deloc obișnuit într-o familie regală, chiar și în secolul al XX-lea. Însă au reușit să convingă pe toată lumea că dragostea lor este unică, primind, în cele din urmă, și binecuvântarea părinților ei.

Vezi și Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta, e un mare gurmand. Uite ce îi place să gătească

Citește și: