UPDATE: Palatul  Buckingham a anunțat motivul întrunirii urgente a membriilor Casei Regale. Aceasta a avut loc la cererea prințului consort Philip care și-a anunțat retragerea din viața publică, în această toamnă.

Anunțul i-a alarmat pe britanici care se tem că Suverana sau prințul consort Philip sunt pe moarte. Însă, palatul Buckingham a transmis că „nu sunt motive de îngrijorare” și că regina și prințul Philip sunt în viață.

Un purtător de cuvânt de la Buckingham Palace a confirmat că are loc o întrunire, dar nu a spus de ce. Echipele televiziunilor s-au instalat deja în fața palatului, iar rețelele de socializare au explodat pur și simpu după ce s-a aflat despre o „reuniune de urgență” convocată în cursul nopții.

Regina, care tocmai a împlinit 91 de ani, a revenit miercuri la Londra, după ce a petrecut ca în fiecare an perioada de Paşte în castelul său Windsor, la vest de capitala britanică. Miercuri, ea s-a văzut cu premierul Theresa May, pentru a marca oficial dizolvarea Parlamentului britanic, ca urmare a convocării alegerilor legislative anticipate.

Întrunirea a fost anunțată în cursul nopții

Presa britanică spune că situaţia este foarte ciudată, deoarece oamenii au fost sunaţi în timpul nopţii şi li s-a cerut să vină până dimineaţă la Londra. Au fost chemaţi inclusiv membrii ai staff-ului regal de la Castelul Balmoral, reşedinţa scoaţiană a suveranei britanice, dar şi de la castelele Windsor şi Sandringham.

Întrunirea de urgenţă a fost cerută de secretarul privat al Reginei Elisabeta a II-a şi de şeful staff-ului regal. Palatul Buckingham nu a dat detalii.

„Este foarte ciudat. În cei zece ani în care am lucrat la Palat nu-mi aduc aminte să se fi întâmplat asa ceva”, a declarat un fost angajat al familiei regale.

„Toată lumea este tensionată.  Deși întâlnirile care implică întreaga casă regală sunt ocazionale, modul în care aceasta a fost făcută la 23.00 noaptea este extrem de neobișnuit și sugerează că există ceva important de diseminat, dar pentru moment doar personaele foarte apropiate Suveranei știu ce se întâmplă”, a declarat o sursă pentru Daily Mail.

Britanicii sunt îngrijorați că întrunirea are loc în contextul unui anunț privind starea de sănătate a reginei sau a soțului ei sau chiar abdicarea ei de la tron.

Cu toate acestea, prinţul Philip al Marii Britanii, soţul Reginei Elisabeta a II-a, a apărut în public chiar cu o zi înainte şi s-a ținut de glume inaugurând o nouă tribună construită la arena cunoscută drept „Casa Cricketului”. Deşi are o vârstă înaintată, prinţul-consort Philip participă anual la zeci de evenimente publice. El va împlini 96 de ani chiar luna viitoare.

Ce se întâmplă dacă moare regina

Dacă regina Elisabeta a II-a moare, Marea Britanie va intra într-o perioadă de doliu de cel puțin 12 zile. Magnitudinea morții ei va fi enormă și va afecta atât industria, cât și programele tv. Moartea Suveranei va provoca un prăpăd asupra economiei și afecta bursa și băncile țării.

Cum va fi anunțată moartea

Anunțul morții reginei va depinde de modul în care aceasta moare. De exemplu, dacă moartea ei vine după o boală lungă, la palat va exista deja un plan.

Pentru că este finanțat de plătitorii de licențe, toate posturile BBC vor afișa emisiunea BBC 1 care anunță moartea ei. Alte canale nu sunt obligate să întrerupă programarea regulată, deși este aproape sigur că vor face acest lucru.

Dacă moartea are loc brusc sau într-un loc public așa cum s-a întâmplat cu prințesa Diana, palatul va prelua puțin controlul asupra difuzării știrilor.  După anunțul inițial că regina a murit, BBC va anula toate programele de entertainment până după înmormântarea Suveranei.

Prințul Charles va prelua tronul

Fiind primul în linia succesiunii la tron, dacă moare mama lui, prințul Charles va deveni regele Charles, iar fiul lui cel mare, prințul William va deveni astfel prinț de Wales, iar soția lui, Kate, va prelua titlul de prințesă de Wales, ce i-a aparținut lui Lady Di.