Data aniversării sale este marcată în fiecare an prin salve de tun trase în Hyde Park şi la Turnul Londrei, dar şi în parcul regal al Castelului Windsor, aflat la 40 de kilometri vest de capitala ţării. Cu toate acestea, anul acesta regina își va sărbători ziua  fără tradiţionalele salve de tun trase în onoarea sa, pe care suverana le consideră „nepotrivite” în plină pandemie de coronavirus, care a făcut peste 16.000 de victime în Marea Britanie, a declarat sâmbătă o sursă de la Palatul Buckingham pentru AFP.

 

View this post on Instagram

 

Wishing Her Majesty The Queen and His Royal Highness The Duke of Edinburgh a very happy 72nd Wedding Anniversary! 📷PA

A post shared by Kensington Palace (@kensingtonroyal) on

Elisabeta a II-a părăsit, la 19 martie 2020, Palatul Buckingham şi s-a mutat la Castelul Windsor, reşedinţa sa regală situată la vest de Londra. Astfel o serie de angajamente publice ale reginei au fost anulate.

La 5 aprilie 2020, regina Elisabeta a II-a s-a adresat naţiunii în legătură cu epidemia de COVID-19, prin intermediul unui discurs televizat, şi a mulţumit personalului din sistemul sanitar care luptă împotriva pandemiei de COVID-19, precum şi britanicilor care stau în casă pentru a evita răspândirea coronavirusului.

În acelaşi context, parada plină de culoare ce putea fi urmărită pe străzile Londrei şi cunoscută drept „Trooping the Colour”, care conform tradiţiei marca oficial aniversarea suveranei în cea de-a doua zi de sâmbătă a lunii iunie, a fost anulată în acest an, notează http://www.trooping-the-colour.co.uk/. În 2020, acest eveniment ar fi avut loc la data de 13 iunie. Data aniversării reginei este şi ziua naţională a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Regina Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary de Winsdor) s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, fiind fiica prinţului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, cel de-al doilea fiu al regelui George al V-lea şi al reginei Mary, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York. Regina Elisabeta a II-a este şeful Casei de Windsor, Casa Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Regele George al V-lea a schimbat, printr-o proclamaţie regală, la 17 iulie 1917, numele german al dinastiei Saxa-Coburg şi Gotha cu cel de Windsor, în contextul creat de Primul Război Mondial.

Regina Elisabeta a II-a s-a îndrăgostit de prințul Philip când era doar o adolescentă, iar   pe 20 noiembrie au împlinit 72 de ani de căsnicie. Suverana s-a îndrăgostit de alesul ei când avea doar 13 ani și a făcut tot posibilul să fie împreună. S-au logodit în secret și s-au căsătorit din dragoste.