Drapelul britanic a fost coborât în bernă la Palatul Buckingham. După ce decesul suveranei a fost anunțat oficial a fost activată „Operațiunea UNICORN”, un plan detaliat și bine pus la punct, practic un desfășurător care se întinde pe 10 zile, până în momentul funeraliilor. „Operațiunea Unicorn” este în desfășurare pentru că regina a murit în Scoția, existând și un plan la nivelul întregii Uniuni, cunoscut sub numele de „Operațiunea London Bridge”.

Ziua morții Reginei este denumită Ziua D, zilele următoare fiind denumite Ziua D plus numărul de zile care au trecut de la moartea ei. Primii pași ai Zilei D sunt deja în desfășurare, cu steaguri coborâte în bernă, în semn de respect, un minut de reculegere națională și saluturi de armă.

Ziua a doua

POLITICO.EU a publicat planul pe 10 zile, al „Operațiunii UNICORN”. A doua zi după moartea reginei, membrii Consiliului de Aderare îl numesc pe Charles noul rege, iar o proclamație va fi citită la Palatul St James și la Royal Exchange. Încoronarea Regelui Charles al III-lea va fi plănuită la câteva luni după înmormântare, iar titlul de Prinț de Wales va trece la Prințul William. Sicriul cu trupul neînsuflețit al reginei va fi adus la Palatul Buckingham.

Zilele 3-4

Regele Charles va porni în turneul său în Marea Britanie, vizitând Parlamentul scoțian și Catedrala St Giles din Edinburgh, apoi Castelul Hillsborough din Irlanda de Nord. O slujbă va avea loc la Catedrala St Anne’s din Belfast. La Londra, vor avea loc repetiții meticuloase pentru funeralii.

Ziua 5

Va începe o procesiune la Palatul Buckingham, care se va încheia la Palatul Parlamentului, apoi va avea loc o slujbă la Westminster Hall. Regina va fi așezată în stare de veci timp de trei zile, în timp ce supușii o vor vizita pentru a-i aduce un omagiu.

Zilele 6-9

Regele Charles va vizita Parlamentul Țării Galilor și va ține o slujbă la Catedrala Liandaff din Cardiff. În acest moment, guvernul va pune la punct ultimele retușuri la planurile pentru ziua înmormântării, în timp ce sute de mii de persoane în doliu vor ieși pe străzi.

Ziua 10

În ziua a 10-a va avea loc înmormântarea reginei. Va avea loc o slujbă de înmormântare în Capela Sfântul Gheorghe de la Castelul Windsor, iar regina va fi înmormântată în Capela memorială Regele George al VI-lea a castelului.

Regina Elisabeta a II-a a murit. Regina Angliei va avea, conform tradiţiei britanice, funeralii de stat

Înmormântarea Reginei va fi, conform tradiţiei, una de stat, o onoare rară rezervată în mare parte monarhilor, potrivit The Guardian, citat de News.ro.

Singurul monarh care nu a primit o înmormântare de stat în ultimii 295 de ani a fost Edward al VIII-lea, care a abdicat. Înmormântări de stat au avut loc, în rare ocazii, prin ordinul monarhului şi printr-un vot în Parlament care furnizează fondurile, pentru personalităţi distinse, printre care s-au numărat Sir Isaac Newton, Lord Nelson, Ducele de Wellington şi prim-ministrul de război Sir Winston Churchill.

Ultima înmormântare de stat din Marea Britanie a fost cea a lui Churchill în 1965, iar ultima înmormântare de stat pentru un suveran a fost pentru tatăl reginei, George al VI-lea, în 1952. Înmormântările de stat sunt responsabilitatea Earl Marshal şi a College of Arms şi sunt finanţate din fonduri publice.

Citește și: Regina Elisabeta a II-a a murit. A fost activată „Operațiunea Unicorn”. Planul pe 10 zile în regat

Citește și: Legătura dintre regina Elisabeta a II-a si Regele Mihai

Citește și: Povestea de iubire neștiută dintre regina Elisabeta a II-a și prințul Philip. S-a îndrăgostit de el când avea doar 13 ani

Citește și: În cei 73 de ani de căsnicie, pe prințul Philip un singur lucru l-a deranjat la regina Elisabeta a II-a. Ce îi reproșa?