UPDATE ora 23.30 Sute de oameni s-au strâns în faţa Palatului Buckingham înainte şi după anunţul decesului reginei Elizabeth a II-a. De asemenea, zeci de oameni s-au adunat şi la castelul Balmoral.

UPDATE 22.30 Harry, duce de Sussex, a ajuns la castelul Balmoral, unde deja au fost depuse flori, la câteva ore după ce au sosit fratele său William şi prinţii Andrew şi Edward. Soţia sa, Meghan, nu a mers cu el în Scoţia.

UPDATE 22.15 Prinţul William şi Catherine au preluat titlurile de Duce şi Ducesă de Cornwall, potrivit contului lor oficial de Twitter. Prinţul Charles şi Camilla erau cunoscuţi anterior cu aceste titluri, transmite joi seară CNN.

UPDATE 22.00 Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc, cel mai probabil, în cea de-a zecea zi de la decesul său, după cinci zile de priveghi. Funeraliile de stat vor avea loc la Westminster Abbey. Sicriul va fi purtat de la Westminster Hall într-o procesiune până la abaţie. Se vor păstra două minute de reculegere în toată ţara. După slujba de o oră, o mare procesiune ceremonială va însoţi sicriul până la Hyde Park, unde va fi transferat din trăsura cu tunuri în maşina funerară de stat şi va călători spre Windsor. După o procesiune prin Windsor, va avea loc o slujbă de înmormântare la Capela St George, Castelul Windsor, în timpul căreia sicriul va fi coborât în cavoul regal. 

UPDATE 21.50 Clubul Manchester United a anunţat că înainte de meciul său cu Real Sociedad, programat în această seară (8 septembrie), pe stadionul Old Trafford, în Liga Europa, se va ţine un minut de reculegere în memoria reginei Elizabeth a II-a.

Regina Elisabeta a ll-a a murit. Prinţul Charles devine rege şi va avea titulatura Regele Charles III

UPDATE 21.30 Prinţul Charles devine rege după moartea mamei sale şi va avea titulatura Regele Charles III. „Moartea dragei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de mare tristeţe pentru mine şi pentru toţi membrii familiei mele”, a transmis, într-un comunicat oficial, noul suveran al Marii Britanii.

UPDATE 21.10 Liz Truss, noul premier al Marii Britanii, a fost informată de moartea reginei la ora 16.30 – 18.30 ora României, scrie The Guardian. Ea a primit vestea de la secretarul de cabinet, Simon Case.

UPDATE 20.45 Imediat după moartea reginei se pune în aplicare imediat operațiunea secretă denumită „London Bridge”. Este vorba despre un plan de securitate bine pus la punct de către guvernului britanic, şi care se va desfășura pe parcursul a 10 zile din acest moment. Pentru că regina a murit în Scoția, desfășurătorul se numește „Operațiunea Unicorn”.

UPDATE 20.35. Palatul Buckingham a făcut anunțul oficial. „Regina a murit liniştită la Balmoral în această după-amiază. Regele şi regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară şi se vor întoarce la Londra mâine”, a precizat Palatul Buckingham într-un comunicat.

regina-elisabeta-a-II-a-profimedia-0355777891-2SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 13

Regina Elisabeta a II-a a murit. Suverana a fost cel mai longeviv monarh al Marii Britanii

Regina Elisabeta a II-a este cel mai longeviv monarh al Marii Britanii. Niciodată un suveran britanic nu a domnit atât de mult, 70 de ani, și este puțin probabil ca recordul să fie egalat. Presa internaţională a trecut în revistă, joi, cei 70 de ani de domnie ai suveranei.

– Elizabeth s-a născut pe strada Bruton 17, la Londra, pe 21 aprilie 1926, şi a fost botezată pe 29 mai în acel an în capela privată de la Palatul Buckingham.

– Ea a devenit moştenitoare când unchiul ei, Edward al VIII-lea, a abdicat pe 11 decembrie 1936, iar tatăl ei a devenit regele George al VI-lea. Ea avea 10 ani.

– S-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, pe 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

– A urcat pe tron ​​la moartea tatălui ei, la 6 februarie 1952. Ea se afla în Kenya, într-un turneu regal. Afost încoronată la 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, prima încoronare televizată vreodată.

– Când a urcat pe tron, Iosif Stalin, Mao Zedong şi Harry Truman conduceau Uniunea Sovietică, China şi Statele Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministru britanic.

– A fost reprezentată de 15 prim-miniştri. În timpul domniei ei, au existat 14 preşedinţi americani, pe care i-a cunoscut, cu excepţia lui Lyndon Johnson.

– La 9 septembrie 2015, ea a depăşit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute pe care stră-stră-străbunica ei, Regina Victoria, i-a petrecut pe tron ​​pentru a deveni cel mai longeviv monarh al ţării într-o linie de succesiune care datează de la regele normand William Cuceritorul, în 1066.

– Elizabeth rămâne regina a 15 tărâmuri, inclusiv Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadinele şi Tuvalu.

– Ea şi-a sărbătorit Jubileul de Platină – cea de-a 70-a aniversare de la urcarea pe tron – la 6 februarie 2022.

Citește și: Povestea de iubire neștiută dintre regina Elisabeta a II-a și prințul Philip. S-a îndrăgostit de el când avea doar 13 ani

Citește și: În cei 73 de ani de căsnicie, pe prințul Philip un singur lucru l-a deranjat la regina Elisabeta a II-a. Ce îi reproșa?