„Mă numesc Rareș Prisăcariu, am împlinit 7 ani și vin din leagănul culturii, de la Botoșani. Și vă invit pe toți cu mare drag la Botoșani, pe meleagurile sfinte ale lui Mihai Eminescu, la Ipotești. Până acum cred că am citit vreo 200 de cărți.

Am citit de mic și am învățat cât de important este cititul, pentru că cititul te face din ce în ce mai înțelept. Autorul meu preferat e Mihai Eminescu. L-am descoperit prin genialitatea lui, prin poeziile lui, prin operele lui de artă”, a spus Rareș Prisăcariu, pe scena de la PRO TV.

De-a lungul difuzării, peste 2,5 milioane de români s-au uitat vineri la show-ul de la PRO TV, iar momentul lui Rareș Prisăcariu se află în trending pe Youtube, având până azi peste 650.000 de vizualizări.

„Pe scenă a fost super tare! Nu mă așteptam să primesc Golden Buzz. Când am văzut că au început să cadă confeti aurii, m-am bucurat așa de mult”, a spus Rareș Prisăcariu.

Radu Herjeu, fost membru CNA: „Mai rar am văzut ceva mai trist”

Însă euforia din online a fost temperată de câteva voci care au privit din alt unghi prestația copilului. Radu Herjeu, jurnalist și fost membru CNA (2015-2021), și-a prezentat opinia pe pagina sa de Facebook.

„Aseară am citit câteva comentarii despre prestația unui băiețel la Românii au Talent, recompensată cu Golden Buzz. Am zis să văd și eu momentul, să nu comentez din auzite.

Oau! Mai rar am văzut ceva mai trist în 13 ani ai spectacolului ăsta. Rușine celor care au folosit un copil de 7 ani (care răspunde la întrebarea «de ce te cheamă x» cu «așa m-au botezat părinții») pentru a transmite un mesaj cu care nu doar că nu are nimic în comun, dar 99% îi este inaccesibil (ca limbaj, subiect, conjunctură, implicații).

Și care, mai mult ca sigur, habar n-au ce înseamnă «silnicii». Dar el, sunt convins, știe! Mult mai cringe decât alți copii care, pe aceeași scenă, la vârste apropiate, cântau cu patos despre pierderea iubirii vieții lor sau despre trădarea în dragoste”, a scris Radu Herjeu.

Scriitorul Silviu Iliuță: „Lăsați copiii să aibă copilărie, fraților!”

Aceeași poziție a avut-o și scriitorul și blogger-ul Silviu Iliuță. „Nu știu alții cum sunt, dar mie, când aud un puștiulică de 7 ani recitând «libertatea vândută străinilor/să va judece poporul tălhăriile/vânzarea de țară se va pedepsi cu capul», făcând să plângă lumea în sală, mi-e spaimă.

Lăsați copiii să aibă copilărie, fraților! Cât poate să înțeleagă el din «vânzarea țării către străini» și alte lozinci? De ce îi încărcăm cu dezamăgirile și frustrările noastre de adulți? Mă rog, poate-s eu defect.

PS: NU contest aici inteligența puștiului, ci doar alegerea poeziei. Văd că e nevoie de precizarea asta”, a notat, pe Facebook, Silviu Iliuță.

marius-si-gina-prisacariu-impreuna-cu-rares-prisacariuSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Virgil Ianțu l-a avut pe Rareș invitat la „Copiii spun lucruri trăsnite”

Virgil Ianțu, care l-a avut pe Rareș invitat în emisiunea „Copiii spun lucruri trăsnite”, l-a lăudat pe micuț orator. „În această seară la Românii au talent suntem cu ochii pe Rareș Prisacariu. Ne-a bucurat și ne-a emoționat deopotrivă la «Copiii spun» cu talentul lui, dar și cu admirația lui față de România și Eminescu. Și mi-a mai rămas în minte un lucru spus de el, anume că domnitorii români ar trebui priviți ca super eroi, acele personaje de care toți copiii se îndrăgostesc. Mi-a plăcut mult, felicitări, Rareș!”, a scris Virgil Ianțu, pe Instagram.

De o cu totul altă părere este, însă, Mihai Copăceanu, psiholog, doctor în medicină și specialist în adicții, cu studii de psihologie la Universitatea din Bologna, la Colegiul Balliol (Universitatea Oxford) şi la Universitatea din Londra.

Părerea psihologului: „NU este permis ca unui copil de 7 ani să i se insufle texte, poezii lungi cu caracter politic”

Potrivit botosaneanul.ro, psihologul a postat un mesaj pe pagina sa de socializare, care a stârnit discuții aprinse.

”Este adevărat că toți copiii au nevoie de a-și experimenta competențele și a-și construi respectul de sine. ”Românii au talent” și alte emisiuni au depășit limita respectului pentru copil atunci când i-au permis lui Rareș să spună poezii aparent cu ”caracter patriotic”.

Rareș are doar 7 ani și ar trebui să se bucure de respect din partea adulților. Este un copil super frumos, drăguț și simpatic. Un copil cu rare calități.

Mai mult, Rareș este un copil cu o capacitate de memorare excepțională, însă această capacitate ar putea fi exemplar și corect utilizată în conținuturi de învățare specifice unui copil de 7 ani.

NU este permis că unui copil de 7 ani să i se insufle texte, poezii lungi cu caracter politic, scrise fie și de Eminescu, să vorbească despre noțiuni pe care nu le înțelege (de ex rușinea de a fi român, de luptă) sau de mesaje de tip Vlad Țepeș.

Nu este datoria unui copil de 7 ani de a ne trezi nouă conștiința națională.

Nu este normal că un copil să se exprime cu anumită tonalitate agresivă și furie în discurs! Un copil nu poate fi un adult om politic!!!

Nu avem dreptul să folosim copiii în jocurile noastre murdare (nici politice, nici de audiență la tv), nu avem voie să afectăm inocența unui copil și să permitem „să fim emoționați” de lungile texte recitate de un copil pur, cu astfel de mesaje…

Emisiunile TV au obligația de a respecta inocența copilăriei și de a păstra un minim respect față de un minor care apare pe scenă.

Smiley, Pavel Bartoș, Andra, Andi Moisescu, Virgil Ianțu, Fuego respectați mai mult copiii.

Sper ca și părinții lui Rareș să citească acest mesaj. Să facă o pauză, să se gândească la inocența copilului lor și la dreptul lui la copilărie și sper că în semifinale Rareș să se prezinte cu o interpretare de copil….

p.s. Rareș e lider în „Trupa Șoriceilor”, iar împreună au interpretat la mai multe serbări piesa „Când pisica nu e acasă”. El era Șoricel, Prințul Miorlau și naratorul poveștii.

Parcă e altceva!!!”

Citește și: Darius Mabda, câștigătorul „Românii au talent”, a uimit America. Ce i-au spus Simon Cowell și Heidi Klum pe scena de la „America’s Got Talent”

Citește și: Lorelai Moșneguțu, fetița fără mâini care a câștigat „Românii au talent”, a împlinit 20 de ani. Cum arată azi tânăra domnișoară și la ce facultate s-a înscris