Prințul William este al doilea, în ordinea succesiunii la tronul britanic, fiind fiul prințului moștenitor Charles și nepotul cel mare al reginei Elisabeta a II-a. Al treilea occupant al tronului este prințul George, în vârstă de șase ani, primul copil al ducelui de Cambridge. Însă, există posibilitatea ca cei doi să-și piardă, la un moment dat, dreptul la tron.

Dezvăluirea a fost făcută de tabloidul britanic Daily Star, care susține că există o singură regulă care le-ar interzice să mai urce vreodată pe tronul britanic.

Și asta, pentru că succesiunea la tron ​​este determinată nu numai prin descendență, ci și prin statut parlamentar. Mai exact,  este reglementată prin „Act of Union” din 1800, care reia dispozițiile Actului din 1701 (Act of Settlement)  și ale „Bill of Rights” din 1689. În cadrul celor două acte, se afirmă că un „romano-catolic este exclus în mod special de la succesiunea la tron”. Familia regală face parte din această religie încă din secolul al XVI-lea.

Prințul William și prințul George nu au voie să renunțe la religia lor

Acest lucru înseamnă că dacă prințul William sau prințul George renunță la religia lor pentru alta, ei nu vor mai avea dreptul să urce pe tronul britanic.

Regula este prezentată pe site-ul Familiei Regale și scrie: „Legea prevede că numai descendenții protestanți ai prințesei Sophia – electorul Hanovrei și nepoata lui Iacov – sunt eligibili să aibă succes. Actele ulterioare au confirmat acest lucru.”

Cu toate acestea, membrilor Familiei Regale li se va permite să se căsătorească cu romano-catolici fără a fi descalificați.

Legea spune: „Legea a pus capăt dispozițiilor prin care cei care se căsătoresc cu romano-catolici sunt descalificați de la linia succesiunii.”

„Aceasta a însemnat că, deși un monarh s-ar putea căsători cu un catolic, deoarece el sau ea era guvernatorul suprem al Bisericii din Anglia, ei trebuie să rămână în comuniune cu Biserica Anglicana” , a explciat istoricul regal Richard Fitzwilliams  pentru express.co.uk.

„Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul Louis s-ar putea căsători cu un catolic, dar copiii lor ar trebui să fie crescuți în religia protestanta-anglicană dacă ar păstra locul lor în linia succesiunii”, a mai spus Richard Fitzwilliams.

 

Citește și: