După ce s-a trezit din operația pe inimă, Prințul Philip l-a chemat la el pe Charles și i-a spus care sunt cele mai importante dorințe ale lui. Se pare că ducele de Edinburgh se gândea doar la soția lui, cum va fi ea după moartea lui. Astfel, primul lucru pe care i l-a cerut fiului său a fost să aibă grijă de regină, femeia care i-a fost soție timp de 73 de ani. Într-o discuție extrem de emoționantă, Philip l-a învățat apoi pe fiul lui cum să conducă familia regală de acum încolo, dându-i indicații clare, și i-a explicat ce trebuie să facă în calitate de moștenitor.

Prințul Philip simțea că nu se va mai recupera complet după cele patru săptămâni în spital, iar a treia și ultima lui dorința a fost să fie dus acasă, pentru că vrea să moară în patul lui, la castelul Windsor. El spera să prindă totuși aniversarea lui de 100 de ani de pe 10 iunie, dar starea lui de sănătate s-a agravat după operația pe inimă. Cu toate acestea, Charles a făcut tot ce a fost posibil să-l ia acasă și toată lumea, inclusiv regina, i-a respectat dorința și a fost lăsat să moară în patul lui.

Prințul Philip a fost într-un contact permanent cu prințul Philip în ultimele zile de viață. El l-a vizitat frecvent și au vorbit mult și la telefon, iar ultima dată l-a văzut cu doar trei zile înainte ca tatăl lui să se stingă din viață. Prințul de wales i-a adus un ultim omagiu „dragului lui tată”, sâmbătă, spunând că „va lipsi enorm familiei regale”, Mai mult, el l-a descris ca fiind „o figură extrem de apreciată și foarte iubită”. La funeraliile de sâmbătă, prințul Charles a fost văzut de mai multe ori în timp ce își ștergea lacrimile.


Sicriul cu trupul neînsuflețit al prințului Philip a fost învelit în drapelul Greciei și a avut o coroană de flori albe de primăvară, care a fost aleasă chiar de regină. După ceremonie, el a fost coborât sâmbătă în criptaregală din Capela St.George din Windsor, din vestul Londrei. Rămășițele ducelui de Edinburgh vor rămâne acolo până la decesul reginei.

Prinţul Philip a avut parte de o ceremonie militară, dar nu şi de funeralii naţionale. A fost dorinţa lui. În deplină concordanţă cu restricţiile antipandemie, la slujba din capela Saint George au participat doar 30 de persoane, în frunte cu Suverana. În timpul procesiunii funerare, dar şi pe durata slujbei, prinţii William şi Harry nu au stat unul lângă celălalt, pentru că familia regală a dorit să evite orice fel de tensiune care să umbrească funeraliile.

Regina și prințul Philip au fost căsătoriți 73 de ani. Cel mai longeviv prinț consort din istoria națiunii a murit la 9 aprilie la vârsta de 99 de ani.

Citește și: