Ca urmare a deciziei pe care a luat-o cu soția lui, Meghan Markle, de a se retrage din familia regale și de a renunța la rolul de seniori regali, Harry și-a pierdut și titlurile militare, inclusiv pe cel de Căpitan General al Marinei regale, fapt pentru care pentru prima dată la un astfel de eveniment, el nu va apărea în uniformă militară.

Protocolul prevede ca personalului militar care s-a retras din activitate sau s-a pensionat li se permite să-și poarte medaliile, dar nu și uniforma, la angajamentele oficiale, din momentul în care au părăsit armata. Drept urmare, doar cei ce poartă uniforma militară pot saluta în semn de omagiu la înmormântare, iar Harry nu va putea să facă acest lucru spre deosebire de fratele lui, prințul William și tatăl lui, prințul Charles.

Prințul Harry a mărturisit încă de când a anunțat că renunță la rolul de senior regal că își dorea foarte tare să-și păstreze titlurile militare, fiind singurele la care ținea foarte mult.

De asemenea, și prințul Andrew, fiul prințului Philip și al reginei, se află în aceeași situație. Deși a făcut parte timp de 22 de ani din Marina britanică, el nu mai are voie să poarte uniforma militară după ce s-a retras din familia regală și a renunțat la toate îndatoririle lui oficiale, în urma scandalului cu Jeffrey Epstein în care a fost implicat.

Prințul Philip a murit la 99 de ani, pe 9 aprilie, și va fi înmormântat pe 17 aprilie, în cadrul unei ceremonii private la Capela Sfântul Gheorghe, din Windsor, la care vor participa doar 30 de persoane. Trupul lui neînsuflețit nu va fi depus în Londra și nicio procesiune nu va avea loc, așa cum era planificat inițial, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Ceremonia va fi însă televizată și un serviciu memorial se va ține probabil când situația provocată de coronavirus va fi ținută sub control.

Citește și:

Cine va fi alături de regină după moartea prințului Philip?

Ce a dezvăluit prințul William despre prințul Philip și soția lui, Kate Middleton. Copiii lui erau topiți după duce