Zi istorică pentru Spania. La 31 octombrie, când prinţesa Leonor a împlinit 18 ani, la Madrid s-a desfășurat ceremonia oficială de jurământ de credinţă faţă de Constituţie.

Prinţesa a rostit aceleaşi cuvinte ca tatăl ei, la 30 ianuarie 1986, când a împlinit 18 ani: „Jur să-mi îndeplinesc cu fidelitate îndatoririle, să respect şi să asigur respectarea Constituţiei şi a legilor, să respect drepturile cetăţenilor şi pe ale comunităţilor autonome şi să fiu loială regelui”, transmite News.ro.

Extrem de emoționată, Regina Letizia a Spaniei și-a admirat fiica de 18 ani și a purtat, la sărbătoarea ei, o superbă rochie albastră Carolina Herrera, cu mâneci bufante, notează royalfamily.news. Rochia nu este însă nouă, ci una reciclată, căci Letizia a mai purtat-o anul trecut, la o vizită în Germania. Look-ul a fost completat cu accesorii Bulgari, pantofic nude, cu toc mic și o geantă Magrit, un brand spaniol cu tradiție.

Princess Leonor Swears Allegiance To The Constitution At Spanish ParliamentSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Leonor de Borbón y Ortiz, o prinţesă model

Foarte dedicată rolului său de prinţesă, Leonor îşi ia îndatoririle foarte în serios. De ceva timp, ea îşi asumă treptat angajamente oficiale, sub supravegherea părinţilor săi, regele Felipe al Spaniei şi fosta jurnalistă Letizia Ortiz.

Avea doar 13 ani când a ţinut primul ei discurs public. Se întâmpla în 2018, pentru a marca cea de-a 40-a aniversare a Constituţiei spaniole. Prinţesa a citit atunci primul articol.

Prinţesa s-a bucurat de o copilărie relativ intactă, la adăpost de paparazzi. Nici o criză de adolescenţă, nici un derapaj, nici o poză furată – pe scurt, niciun pas greşit de semnalat pentru infanta blondă, care se arată foarte apropiată de sora ei mai mică, Sofia, dar şi de părinţii şi bunica Sofia. Regele nu ratează nicio ocazie de a-şi arăta mândria şi de a-şi manifesta sprijinul pentru tânăra prinţesă.

Prințesa Leonor a Spaniei a împlinit 12 ani.
Prințesa Leonor, la vârsta de 12 ani. Foto: Profimedia

Chiar şi întâlnirea cu presupusul ei iubit, la un eveniment oficial, la începutul lunii octombrie, nu a adus decât un zâmbet complice din partea lui Felipe şi a fiicei sale.

Leonor apare întotdeauna serioasă şi zâmbitoare, conştientă de implicaţiile titlului său şi de poziţia sa de viitoare regină. La 20 octombrie, la ceremonia de decernare a premiilor Prinţesei de Asturias 2023, ea a declarat: „La 31 octombrie, voi împlini 18 ani şi voi avea onoarea de a depune jurământul în Constituţie, cu ceea ce înseamnă acest lucru pentru mine din punct de vedere personal şi instituţional. Ceea ce pot să vă spun este că înţeleg foarte bine şi că sunt conştientă de datoria mea şi de responsabilităţile pe care le implică”.

Prințesa Leonor studiază la Academia Militară din Zaragoza

La fel ca bunicul ei, Regele Juan Carlos, şi ca tatăl ei înaintea ei, Leonor şi-a început cariera de studentă la o academie militară. În august anul trecut, ea şi-a început studiile la Academia Militară din Zaragoza. Acolo va petrece trei ani de pregătire în cadrul armatei. Leonor se va familiariza cu mânuirea armelor, cu marşurile şi manevrele.

La 7 octombrie, prinţesa Leonor, viitoarea regină a Spaniei, a depus jurământul de credinţă faţă de drapelul spaniol, alături de alţi 410 cadeţi. Înainte de a se alătura academiei militare, prinţesa a petrecut doi ani în Ţara Galilor, la Atlantic College, unde a urmat un Bacalaureat Internaţional. Din nou, fără a face valuri.

Poate că prinţesa Leonor nu va domni prea curând, dar deja face furori în Spania. În mass-media şi pe reţelele de socializare ale familiei regale, prinţesa ocupă un loc din ce în ce mai important.

Presa tabloidă spaniolă, de la Hola la Semana, la Diez Minutos dedicându-i numeroase titluri, care sunt surprinzător de binevoitoare şi nu prea intruzive. Au existat chiar şi unul sau doi iubiţi.

30th Musical Week, Oviedo, Spain – 27 Oct 2022SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Într-o situaţie politică nesigură şi într-un moment în care Biserica Catolică spaniolă se confruntă cu o anchetă privind abuzurile sexuale asupra minorilor, monarhia este, în cele din urmă, un simbol al stabilităţii. Sentimentul republican rămâne stabil. În 2022, un sondaj pentru revista Vanitatis a estimat la 48% procentul de persoane în favoarea monarhiei, deşi a remarcat o dezamăgire tot mai mare în rândul tinerilor spanioli. Cu toate acestea, aproape trei sferturi dintre cei chestionaţi cred că prinţesa de Asturias va domni.

„Dacă lucrurile continuă aşa cum sunt”, spune El Pais într-un articol recent în care o descrie pe prinţesă ca fiind „o pagină albă promiţătoare”, „(regele Felipe) şi regina îi vor lăsa moştenire lui Leonor o instituţie destul de sănătoasă după subminarea (lui Juan Carlos), un miracol în această Spanie uneori neguvernabilă şi cu inimă republicană”.

Citește și: Regina Letizia a Spaniei, într-o fustă găurită! A oferit o lecție de stil până și cu o ținută excentrică

Citește și: Regina Letizia a Spaniei în rochie mini și cu sandale cu platforme! Ținuta cu care a ieșit la plimbare împreună cu fiicele și soacra ei i-a scos în evidență trupul perfect tonifiat

Citește și: Cum s-au îmbrăcat reginele și împărătesele lumii la încoronarea regelui Charles. Principesa Margareta a României a ieșit în evidență