Despre căsătoria dintre Charles și Diana s-au scris extrem de multe, însă scriitorul american Sally Bedell Smith dezvăluie o față neștiută a prințesei Diana despre care spune că suferea de tulburări mentale, printre care și bulimie și depresie, iar soțul ei era prea lipsit de experiență să știe cum să se descurce cu afecțiunile acesteia.

Chiar de la începutul acestui mariaj de convenienţă, Charles a apelat la ajutor profesional pentru a se descurca cu problemele soției sale, pe care autorul le numește crize emoționale, în încercarea de a-și salva mariajul. Prințesa a mers doar de opt ori la medic, în timp ce Charles a continuat să meargă  psihoterapeutul Alan McGlashan timp de 14 ani, potrivit Daily Mail.

Bedell Smith, care susține că prințul de Wales a plâns după Camilla înainte de căsătoria cu Diana și precizează că dr. McGlashan i-a fost recomandat de Charles de bunul lui prieten și guru, Laurens Van der Post.

Prințesa Diana suferea de bulimie și se automutila

Inițial a mers ca să o ajute pe Diana, însă medicul a încercat, de fapt, să-l ajute pe Charles, care era extrem de șocat și de întristat de „crizele emoționale” ale Dianei.

Acesta mai dezvăluie că Diana, în luna lor de miere, a suferit de insomnie, plângea ore în șir,  și tot timpul își critica noul soț pentru idila cu fosta lui amantă sau se plângea de atmosfera apăsătoare și insuportabilă de la curtea regală. „Ce mai e acum, Diana? Ce am zis acum de ai început să plângi”, îi spunea Charles soției lui. Din nou și din nou, el o asigura că idila lui cu Camilla Parker Bowles s-a terminat, dar degeaba. Psihiatrul i-a recomandat prințesei să ia valium, dar Diana refuza medicamentele, potrivit autorului, „fiind convinsă în paranoia ei că familia regală încearcă să o sedeze”.

Bedell Smith  susține de asemenea că Lady Di se temea de abandon și i se părea extrem de dificil să-și păstreze relația cu Charles. „A încercat să se sinucidă de patru sau cinci ori și arăta semne clare de paranoia”, mai spune autorul, care precizează că în fața publicului Diana avea un comportament fantastic, care ascundea incredibil de bine crizele ei isterie de neimaginat.

„Aceste dezvăluiri  arată că Charles a încercat din răsputeri să facă lucrurile să meargă în mariajul lor”, a adăugat autorul.

Cu toate acestea, Charles era descris în anii `90, ca un adulter nepăsător, iar prințesa Diana era văzută ca o victimă.

Îl lovea pe Charles

Prietenii cuplului i-au spus lui Smith că Diana avea simptome extreme de instabilitate mentală, precum bulimia, se automutila și a încercat de mai multe ori să se sinucidă. Verișoara lui Charles, Pamela Hicks, a povestit că Lady Di începea să urle la Charles de cât ori acesta îngenunchea lângă pat să-și zică rugăciunea. „Ea îl lovea în mod repetat în cap și țipa la el cât timp acesta se ruga”, a spus aceasta.

„Între ei nu a fost iubire. De fapt, el a fost forțat să se căsătorească – sau așa a crezut, și asta pune în lumină relația sensibilă pe care Charles o avea cu tatăl lui tăios, prințul Philip, duce de Edinburgh”, mai spune verișoara lui Charles, Pamela Hicks. Charles avea atunci 32 de ani și Lady Diana Spencer avea 19 ani, și abia se văzuseră la câteva întâlniri în 1981, însă presa o urmărea, convinsă că ea este aleasa prințului.

Charles, forțat de tatăl lui să se căsătorească cu Diana

Atunci Philip i-a scris fiului său o scrisoare, pentru că acesta era modul regretabil în care comunicau, spune Smith, spunându-i lui Charles că este nedrept pentru reputația Dianei să piardă vremea așa. El l-a sfătuit să o ceară în căsătorie sau să o părăsească. „El a fost sensibil și măsurat. Nu era îndrăgostit și nu era pregătit . El a văzut totul ca pe o amenințare oribilă. Psihilogic, el și-a asumat că tatăl lui îl obligă să facă acest lucru”, a mai spus Pamela, care spune că a citit scrisoarea.

Deși Charles a fost într-o vizită prin Europa, însoțit de soția lui Camilla Parkers, acesta a refuzat să comenteze noile dezvăluiri despre mariajul lui cu Lady Di, despre care prințesa spunea, la un moment dat, că „erau trei în el”, referindu-se și la Camilla, care continua să se vadă cu soțul ei.  „Este un subiect sensibil, având în vederea că prințesa a rămas încă în inimile atâtor oameni. Totul s-a întâmplat cu mult timp în urmă. Charles a trecut prin momente dureroase, dar acum este fericit”, a mai declarat o sursă pentru Daily Mirror.

Anul acesta se fac 20 de ani de la moartea tragică a prințesei Diana, care a murit pe 31 august 1997, la vârsta de 36 de ani, într-un accident de mașină, în Paris.