Charles, fiul Elisabetei a II-a, este noul rege al Marii Britanii, după decesul mamei sale. Un comunicat a fost emis de Familia Regală azi, în numele lui Charles, noul Rege.

„Moartea iubitei mele Mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și toți membrii familiei mele. Deplângem profund trecerea în neființă a unui suveran prețuit și a unei mame mult iubite.

Știu că pierderea ei va fi profund simțită prin țară, Tărâmuri și Commonwealth și de către nenumărații oameni din jurul lumii.

În timpul acestei perioade de doliu și schimbare, familia mea și eu vom fi mângâiați și susținuți de cunoașterea respectului și a afecțiunii profunde în care Regina a fost atât de mult ținută”, se arată în mesajul noului rege, în vârstă de 73 de ani.

Regele Charles și Regina Consoartă, Camilla, vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, după moartea reginei

Și președintele României, Klaus Iohannis, a ținut să transmită un mesaj de condoleanțe joi seară, afirmând că domnia monarhului britanic reprezintă „un simbol excepţional al loialităţii şi al angajamentului faţă de serviciul public”.

„Condoleanțe din suflet la trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestății sale, care s-a întins pe șapte decenii, a modelat istoria modernă și este un simbol excepțional de loialitate și angajament în serviciul public.

Românii sunt alături de poporul britanic și de Familia Regală”, a scris şeful statului pe Twitter.

Cel mai longeviv moștenitor în serviciu la tron din istoria britanică

Ca moștenitor încă de la vârsta de trei ani, Charles a fost cel mai longeviv moștenitor în serviciu la tron din istoria britanică.

La devenirea sa ca suveran, Charles are opțiunea de a lua orice nume dorește pentru domnia sa ca Rege. Spre exemplu, numele adevărat al Regelui George al VI-lea era de fapt Albert. Doi monarhi anteriori s-au numit Charles.

Charles a preluat deja unele dintre angajamentele Reginei în acest an, având în vedere că starea ei de sănătate a devenit o îngrijorare destul de mare pentru a anula unele dintre responsabilitățile sale, inclusiv Deschiderea de Stat a Parlamentului.

Atât Charles cât și Prințul William au prioritizat agenda Reginei față de propriile agende. Ambii au fost activați drept Consilieri ai Statului, pe care Regina îi deleagă să îndeplinească puterea ei suverană pentru anumite scopuri și erau obligați să fie chiar mai disponibili pentru acele îndatoriri.

Vezi și Regina Elisabeta a ll-a a murit la vârsta de 96 de ani. Anunțul venit de la Palatul Buckingham

Citește și:

Legătura dintre regina Elisabeta a II-a si Regele Mihai

La fiecare eveniment oficial, regina Elisabeta risca să-și rupă gâtul. Declarațiile făcute chiar de ea, cu ani în urmă