Ducii de Sussex au primit un ajutor nesperat din partea Canadei. După ce și-au anunțat intenția de a se muta și American de Nord, prim-ministrul canadian Justin Trudeau a acceptat ca guvernul să acopere jumătate din cheltuielile de securitate pentru prinţul Harry, ducesa Meghan şi fiul lor Archie, atât timp cât cuplul princiar se află pe teritoriul Canadei.

Justin Trudeau a asigurat-o pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii că familia nepotului Majestăţii Sale va fi în siguranţă în ţara sa, iar  potrivit Daily Mail, factura pe care guvernul canadian o va plăti se va ridica la jumătate de milion de euro anual.

Prinţul Harry şi Meghan Markle au anunţat săptămâna trecută că renunță la rangul de seniori ai familiei regale și că-şi vor petrece timpul între Marea Britanie şi America de Nord, în Canada, unde cuplul şi-a petrecut sărbătorile de iarnă în Canada, alături de fiul Archie şi mama fostei actriţe, Doria. Experții regali susțin că în aceste condiţi ar  guvernul canadian ar avea obligaţia legală de a le asigura securitatea, din cauza statutului lor regal.

„Costul ar putea ajunge cu uşurinţă la milioane de dolari“, a declarat Mike Zimet, a cărui firmă de securitate din New York i-a protejat inclusiv pe senatorul american Bernie Sanders şi actorii Lin-Manuel Miranda şi Alec Baldwin. „Dacă doresc protecţie privată, atunci o întreagă structură trebuie construită în jurul lor“, a spus acesta pentru  Daily Mail.

Justin Trudeau are o relație foarte bună cu familia regală britanică, iar canadienii și-ar dori ca Harry să fie numit  guvernator general. El ar putea s-o înclocuiască astfel pe Julie Payette, născută în Montreal al cărei mandat expiră în doi ani.  Mai exact, un sondaj realizat pentru compania canadiană de ştiri Postmedia a constatat că peste 60% din 1.515 canadieni chestionaţi ar sprijini numirea prinţului Harry în această funcție.

Citește și: