Cântăreața de country și actrița, care întotdeauna e aranjată la patru ace, pare că a trăit o viață întreagă în lux și nu știe ce înseamnă lipsurile. Nimic mai greșit: s-a născut într-o familie foarte numeroasă, care trăia în sărăcie lucie.

Dolly Parton, a cărei avere depășește jumătate de miliard de dolari, e al patrulea copil născut în familia crescătorului de tutun Robert Lee Parton, care era analfabet. În total, acesta și soția sa, Avie Lee, au avut 12 copii. La nașterea sa, tatăl ei a plătit medicul cu un sac de fulgi de ovăz.

Dar familiile numeroase erau la ordinea zilei atunci. De altfel, povestește Parton, ultimul născut de bunica sa era de aceeași vârstă cu primul născut al mamei sale.

Familia sa trăia într-o cabană cu o singură cameră, într-o zonă izolată, muntoasă, din Tennessee.

”Era o viață grea, o familie cu niciun ban”, declară vedeta ajunsă la 72 de ani. ”Dar aveam parte de lucrurile cu adevărat importante, pe care banii nu le pot cumpăra oricum”, mai spune ea. De altfel, aceste ”lucruri importante” contează pentru ea cel mai mult și acum.

”(Noi, copiii) Nici nu știam că suntem săraci până nu ne-a spus cineva”, își amintelte Dolly Parton, completând: ”N-aș da amintirile astea pe nicio sumă de bani, oricât ar fi de mare. Dar nicio sumă de bani nu m-ar putea face să mă mai întorc să trăiesc cum am trăit atunci”.

A învățat să cânte la chitară la 8 ani, iar primele sale reprezentații au fost în biserică, duminica. La 13 ani, încurajată de părinți, a înregistrat primele cântece și l-a întâlnit pe Johnny Cash.

Dragostea fulgerătoare s-a dovedit a fi pe viață

În 1964, după ce a terminat liceul, s-a mutat în Nashville, pentru a se ocupa serios de muzică. Chiar din prima zi în care s-a mutat în oraș, când își spăla rufele la o mașină care funcționa cu monede, l-a întâlnit pe chipeșul Carl Dean, un tinerel de 22 de ani. Dolly avea pe atunci 18 ani. S-au îndrăgostit fulgerător. În 1966 s-au căsătorit, iar de atunci nimic nu i-a mai despărțit. Sunt peste 50 de ani de căsnicie!

De când s-a căsătorit, Parton a vândut peste 100 de milioane de albume, a fost de două ori nominalizată la Oscar și de 46 la Premiile Grammy. În 2005, a primit cea mai importantă distincție oferită unui cântăreț de country. E cea care a compus hitul anilor 90 „I Will Always Love You”, interpretat de Whitney Houston. Melodia a fost lansată inițial în 1974.

Lucrurile importante: iubirea și credința

În ciuda imensului succes atât din muzică, televiziune și cinematografie, Parton susține că, pentru ea, cele mai importante lucruri, în viață, sunt ”iubirea și credința”.

S-a lansat și în afaceri, construind un parc de distracții tematic, Dollywood, vizitat de 2,5 milioane de oameni anual. În plus, e dedicată muncii caritabile, lansând chiar de acum 20 de ani o fundație care oferă gratuit 750.000 de cărți, lunar, copiilor nevoiași din întreaga lume. A pus bazele acestui proiect întâi în ținutul natal, cu gândul la tatăl ei, care nu știa carte, ”dar era deștept” și își dădea seama cât de importantă era. ”Numai de ar fi trăit să vadă ce am reușit să fac!”, exclamă actrița.

Despre familia sa, Parton își amintește: ”Ca toate familiile, aveau problemele lor, dar au rămas împreună tot timpul. Tata o iubea pe mama și îi iubea pe copii. Mama nu a iubit niciodată pe altcineva în afară de tata. S-a măritat cu el când era în clasa a VIII-a. Au rămas împreună și au făcut tot ce au putut”, mai povestește vedeta.

În viața actriței și cântăreței, foarte importantă e credința. De altfel, unul dintre bunicii ei era preot. ”Îl rog pe Dumnezeu să mă ghideze zilnic, să mă conducă, să mă direcționeze, să-i scoată pe oamenii răi din viața mea și să-i aducă pe cei buni. Cu cât îmbătrânesc, cu atât credința mea devine mai puternică”, declară Parton.

”Avem nevoie să credem în ceva mai mare decât noi înșine, în Dumnezeu”

Întrebată cum de credința sa e atât de puternică, de neclintit, Dolly Parton răspunde: ”Pentru că… ce altceva mai avem? Avem nevoie să credem în ceva mai mare decât noi înșine, altfel am deveni niște egoiști sau narcisiști. Dacă nu ai către ce să privești, pe nimeni pe care să te bazezi, cazi rău de tot când se întâmplă lucruri rele”, mai spune vedeta.

Despre soțul său, chiar și după atâta vreme, are numai cuvinte de bine: ”M-am măritat cu un bărbat bun, un om care e complet diferit de mine. Nu e în showbiz. Nu are resentimente din cauza asta.

Îi face plăcere să audă despre lucrurile pe care le fac. Și mie îmi place să aud despre lucrurile pe care le face el. Așa că ne bucurăm fiecare de compania celuilalt. Ne înțelegem bine. Are un simț al umorului foarte bine dezvoltat. Am fost întotdeauna cei mai buni prieteni și, evident, funcționează!”.

Întrebată dacă nu fost tentată să cedeze altor bărbați, eventual celebri, de-a lungul timpului, Parton răspunde că nu a fost cazul, pentru că el e cel care o înțelege. ”E foarte sigur de el. Nu a fost niciodată gelos. E un mare compliment pentru mine”, spune Parton. ”Pentru că este așa, îmi dau seama că nu aș mai găsi pe cineva la fel vreodată. Mă iubește și îl iubesc”, mai spune una dintre cele mai de succes actrițe și cântărețe din lume.

Vezi și Poveste de viață: „Credința mi-a adus împlinirea sufletească”

Citește și: