O placă comemorativă dedicată renumitului actor Amza Pellea a fost amplasată pe faţada clădirii din strada Salcâmilor, nr. 12, din Bucureşti, unde acesta a trăit în ultimii ani de viaţă. Evenimentul a avut loc miercuri, în prezenţa fiicei artistului, Oana Pellea, şi a preşedintelui Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru.

„Am bucuria de a spune că UNITER-ul îşi face datoria din când în când şi cât mai des posibil şi în această activitate care este înscrisă în statutul nostru ca fiind dintre cele prioritare şi anume menţinerea în memoria publicului a marilor figuri ale teatrului românesc. Aici e vorba şi de un mare actor de teatru, dar şi de un mare actor de film, ceea ce combină în mod fericit o personalitate artistică de excepţie. Şi el ca şi mulţi dintre colegii lui au dispărut din viaţă mult prea devreme, nepermis de devreme, o întreagă generaţie a dispărut într-o clipă şi obligaţia noastră este să îi păstrăm în amintire cu tot ce înseamnă ei şi contribuţia lor la istoria teatrului românesc. Amza Pellea nu are nevoie de prezentări amănunţite pentru a-i dezvălui cariera, el rămâne bine înfipt în memoria colectivă, în special cu filmele lui şi cu apariţiile lui în televiziune, mai puţin cu spectacolele de teatru, care n-au fost înregistrate, nu sunt păstrate în arhive”, a declarat Ion Caramitru.

Credit foto: Facebook Oana Pellea

Actrița Oana Pellea a mulţumit tuturor şi a declarat: „Sunt mai mult decât bucuroasă, sunt chiar foarte emoţionată. Ciudat, pentru că mi-e straniu să stau aici. (…) Cred că, acolo unde e, zâmbeşte acum Amza, destul de încântat de toată atenţia pe care o primeşte, după 32 de ani”.

Evenimentul de dezvelire a plăcii comemorative a avut loc în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, aflat la a 25-a ediție. De asemenea, în parteneriat cu Mişcarea de Rezistenţă, este prezentată și o amplă expoziţie de fotografie pentru readucerea concretă în amintirea oamenilor a actorului Amza Pellea. Expoziţia este deschisă până pe 1 noiembrie, în foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti.

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanţi actori români de teatru şi film. Printre rolurile sale celebre sunt atât Mihai Viteazul, cât şi Nea Marin, cunoscutul personaj care i-a pus în valoare talentul pentru comedie, din „Nea Mărin, miliardar” (1979).

Credit foto: Facebook oficial Amza Pellea , Facebook Oana Pellea