Nicolae Botgros și-a sărbătorit jubileul, adică 50 de ani de carieră, dar și ziua de naștere. Pe 25 ianuarie, celebrul dirijor de peste Prut a împlinit vârsta de 70 de ani și a organizat o petrecere uriașă, într-un local select din Chișinău. Printre sutele de invitați i-am remarcat pe Cristina Spătar și pe Marcel Pavel, buni prieteni și colaboratori cu sărbătoritul.

Până și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a mers personal la petrecere, pentru a-l felicita pe Nicolae Botgros, directorul artistic și prim-dirijorul Orchestrei naționale de muzică populară „Lăutarii”. „Maestrul, o legendă vie a țării noastre, este un adevărat artist al poporului în toată puterea cuvântului. Sub arcușul lui Nicolae Botgros, muzica noastră populară a căpătat o adevărată virtuozitate academică și a răsunat în toată splendoarea pe scene importante ale lumii”, a spus Maia Sandu, potrivit agenției de stat moldpres.md.

Tortul aniversar a fost o adevărată operă de artă și a depășit înălțimea unui om. Și, în timp ce lumea îi cânta „la mulți ani”, pe ecranele gigant se derulau imagini din viața maestrului, printre care și unele cu regretata lui soție, solista Lidia Bejenaru. Imagini de familie a publicat si Agenția Națională a Arhivelor, din Republica Moldova, fiind printre puținele ocazii când îl putem vedea pe Nicolae Botgros în tinerețe, alături de soție și fiul lor, Cornel.

cristina-spatar-si-marcel-pavelSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 16

Nicolae Botgros, despre soția decedată: „Ea nu mă lăsa nici să tai pâinea sau să bat cuie”

Nicolae Botgros a avut un mare regret la petrecerea lui aniversară, acela că soția lui, Lidia Bejenaru, nu i-a fost alături. Solista de muzică populară a murit pe 26 iulie 2021, la vârsta de 68 de ani. „Sigur că anul 2021 a fost mai greu. E foarte mult regret, pentru că soția m-a părăsit. Atât de mult rău îmi pare… Când viețuiești cu cineva nu te gândești la lucrurile proaste.

Dumnezeu mi-a luat-o așa repede, că îmi pare foarte rău. Mă tot gândesc că s-a petrecut asta. Nu am ce face (…) Ea nu mă lăsa nici să tai pâinea sau să bat cuie. Înțelegea foarte bine viața mea de artist”, a declarat Nicolae Botgros, într-un interviu pentru FANATIK.

În timpul căsniciei cu Lidia Bejenaru, Nicolae Botgros a început o relație pasională cu colega de breaslă Anișoara Dabija, cu care are o fetiță de 5 ani.

Citește și: Anișoara Dabija, dezvăluiri incredibile despre relația interzisă cu Nicolae Botgros: „Am avut două tentative să-mi iau viața”. Îi cere iertare, după moarte, soției înșelate

Nicolae Botgros, biografie

Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953, în satul Badicu-Vechi din raionul Cahul, într-o familie de lăutari. Tatăl său a fost lăutarul Dumitru Botgros. Nicolae și cei doi frați au învățat să cânte la câte un instrument, lui Nicolae revenindu-i toba.

La șapte ani s-a dus la Școala de muzică din Cahul. Împreună cu fratele său Vasile, s-a întors primăvara acasă, din lipsă de bani. Copiii cântau la nunți pentru a câștiga un ban. Câte puțin, Nicolae a lăsat toba în favoarea viorii.

Mai târziu, Nicolae Botgros a ajuns la Soroca, la Școala de iluminare culturală. Aici, pentru prima dată, a asistat la un concert al orchestrei „Lăutarii”. Și tot la Soroca avea să o cunoască pe Lidia Benejaru, cea care i-a devenit soție.

Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocîrlia” de la Edineț. A activat apoi în „Joc”. În 1973 s-a mutat la Chișinău și a devenit violonist în orchestra „Mugurel” a Filarmonicii.

Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat de către interpretul Nicolae Sulac, dirijor fiind compozitorul și violonistul Mircea Oțel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci. Datorită abilităților sale de violonist, Nicolae Botgros a fost numit în 1978 conducător al Orchestrei Populare „Lăutarii”.

În activitatea solo, a înregistrat 2 albume, dar a colaborat la sute de materiale muzicale înregistrate cu interpreți de muzică populară, precum Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Dinu Iancu Sălăjan, Zinaida Julea, Ștefan Bănică Jr. etc.

În 2014, Botgros a fost decorat de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria B – „Muzică”, în calitatea sa de director artistic și prim dirijor al Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii”.

Pe 29 martie 2021, a fost decorat, alături de alte personalități, cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, de către președintele României, Klaus Iohannis.

Citește și: Nicolae Botgros i-a făcut soției parastas de un an. Dirijorul a încheiat relația extraconjugală cu tânăra solistă, care i-a dăruit și un copil

Citește și: Anișoara Dabija, dezvăluiri incredibile despre relația interzisă cu Nicolae Botgros: „Am avut două tentative să-mi iau viața”. Îi cere iertare, după moarte, soției înșelate