Personalități care au murit la cutremurul din 1977

Cutremurul din 4 martie 1977 s-a petrecut la ora 21:22:22, a durat 55 de secunde și a avut 7,4 grade pe scara Richter. În Capitală au căzut 32 de blocuri și clădiri mari. Alte peste 130 au fost grav avariate. Mormane de ruine au ajuns clădirile de la Lizeanu-colț cu Ștefan cel Mare, Continental-Colonadelor, Dunărea, Scala, Casata și Nestor.

Potrivit Historia.ro, în urma seismului și-au găsit sfârșitul actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț, cântăreața Doina Badea împreună cu soțul și cei doi copii, poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E. Baconski și soția sa.

Ca prin minune, soțul, scriitorul Romulus Rusan, a fost găsit în viață sub mormanul de moloz. Prozatorul Alexandru Ivasiuc moare lovit de o piatră, în fața blocului Scala, care s-a prăbușit. Printre cei morți au fost descoperiți și criticul literar Mihai Gafița, actrița Eliza Petrăchescu, iar cascadorul Tudor Stavru a murit în timp ce căuta supraviețutori.

Camelia și Adriana aveau 9 ani și jumătate când s-au stinsSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Surorile Oanei Zăvoranu au pierit sub dărâmăturile blocului Casata, din zona Piața Romană

În timpul cutremurului din ’77, au murit și fetele gemene ale Marioarei Zăvoranu, Camelia și Adriana, surorile mai mari ale Oanei Zăvoranu. Fetițele aveau nouă ani și jumătate când au pierit sub dărâmăturile blocului Casata, din zona Piața Romană, care s-a prăbușit în urma seismului.

Fetițele gemene erau eleve în clasa a II-a. La cutremur au murit și părinții adoptivi ai Marioarei, familia Radu, dar și unchiul și mătușa ei. 4 martie 1977 a fost ultima zi când Marioara  Zăvoranu i-a văzut pe toți în viață. Blocul de la Casata, din Piața Romană, nu a rezistat seismului, prăbușindu-se în doar câteva secunde. Oana avea patru ani la acea vreme.

„Erau aşa de frumoase fetele mele, cuminţi şi deştepte. Noi am avut noroc să scăpăm, căci nu mai locuiam de ceva vreme în blocul de la Casata. Micuţele rămăseseră cu bunicii, iar eu cu Oana stăteam la Nelu Bănicioiu, în Dorobanţi.

Fetele au fost găsite fără suflare în braţele părinţilor mei. Au murit cu toţii şi i-am îngropat împreună în Cimitirul Ghencea 2. În fiecare an vin aici cu un preot să ne rugăm pentru sufletele lor. Chiar dacă au trecut atâţia ani, simt un mare gol în suflet şi îmi pare rău că nu sunt mai apropiată de Oana”, povestea Marioara Zăvoranu, pe vrea când trăia, într-un interviu pentru Click!. Marioara Zăvoranu a murit pe 17 aprilie 2015, la vârsta de 66 de ani.

Citește și: Actorul Nae Alexandru, miracolul de la cutremurul din ’77: „Mama şi bunica au pierit salvându-mă pe mine”

Citește și: Mircea Badea, despre cum a supraviețuit la cutremurul din ’77. Bunica lui a făcut gestul salvator