Compact continuă să fie una dintre cele mai apreciate trupe românești. Calitatea este întotdeauna la modă, acesta e marele avantaj?
Evident. Calitatea este aproape criteriul dominant al întregii noastre activități (compoziție muzicală, versuri, prestație scenică). Este atributul cu care Compact poate fi identificat. Cu certitudine este un avantaj.

În formula actuală a trupei, alături de dv. sunt Aurel Vasilescu, Adrian Kiselef și Alex Miu. Și, de remarcat, la cea mai recentă piesă ați colaborat cu Smiley. Cum gestionați diferențele dintre generații?
Colaborarea cu Smiley a fost una foarte reușită. El a fost cel care ascultând noul nostru cântec ”La mulți ani, iubirea mea!” a venit cu ideea de a produce aceasta piesă. Și cu ce a venit Smiley a fost surprinzător la modul cel mai plăcut. A păstrat stilul trupei Compact, dar a adus o notă foarte modernă acestui cântec. Știu că pentru unii a fost o surpriză colaborarea dintre noi, dar când există drag, pasiune și interes pentru orice formă de artă, nu văd de ce diferența de generație să devină un impediment. Compact și Smiley au colaborat în deplin acord și cu succes.

COMPACT Cover

Vi se pare mai greu de cucerit publicul acum față de anii când ”Fata din vis”, ”Trenul pierdut”, ”Pe tine te-am ales”, ”Mi-e dor de tine” și alte piese făceau istorie?
Poate. Nu știu exact. Sigur este un lucru: la nivelul uriaș de informație în toate domeniile, la viteza cu care apar și dispar nume, personaje, situații și artisti sau pseudo-artiști eu cred că este mai greu să devii personaj principal într-o piesă în care sunt deja foarte mulți alți protagoniști. Rămân la ideea că inspirația, munca și tenacitatea cu care îți urmezi visul fac diferența dintre imaginar și realitate. Să nu uit un factor greu de definit, dar foarte important: norocul!

Cum erau fanele în acele vremuri?
Fanele erau frumoase, îndrăznețe și, mai ales, statornice. Așa cum își dorește orice artist: o armată de fani loiali. Trupa Compact avea patru membri, dar mereu în fața hotelului coborau din autocar 12 persoane. (râde)

Care a fost cel mai flatant compliment pe care l-ați primit recent?
Fără legătură cu activitatea mea muzicală, cel mai minunat compliment a fost ”Tata, tu ești cea mai bună mamă din lume!”. N-are cum să nu-ți râdă inima când copilul tău îți spune așa ceva.

Piesele dv. au ca temă dragostea. Mai credeți în puterea dragostei?
Nu numai că mai cred în puterea dragostei, dar sunt convins că miracole se pot întâmpla datorită ei. Dragostea este salvarea noastră din acest amestec de adevăruri și minciuni prin care omenirea trece în aceste vremuri. Cred necondiționat în ea.

Ce vă influențează semnificativ și vă ajută să aveți o minte deschisă?
Cititul. Fac parte dintr-o generație în care lectura era una dintre bucuriile cotidiene. Am început cu basmele și poveștile românești și am ajuns la clasicii universali printr-o tranziție sănătoasă. Curiozitatea și vârsta au făcut alegerile cele mai bune. Într-un fel, lipsa unor programe la televizor din perioada dinainte de Revoluție m-a ajutat să îmi dezvolt enorm cultura generală de care, fără falsă modestie, sunt foarte mândru.

Fiica dv. Vanessa (19 ani) este cea mai apropiată ființă de sufletul dv.?
Răspund repede fără să ezit: da!

Aveți un cântec dedicat fiicei dv.?
N-am spus nimănui și aproape că sunt surprins de întrebarea aceasta pentru că nu am vorbit nici măcar cu cei din trupă. Da, am un cântec pentru Vanessa. O parte l-a auzit ea însăși, dar eu fiind ardelean lucrez mai încet, nu din lene ci din dorința lucrului bine făcut.

Sunt șanse să vă calce pe urme în privința muzicii?
Nu cred, deși are o voce foarte bună. A ales pictura, fiind elevă la un liceu de artă din oraș.

Care ar fi cea mai frumoasă surpriză pe care viitorul apropiat v-ar putea-o aduce?
Am învățat să nu fac planuri pe termen foarte lung. Tot așa și cu dorințele mele. Dar, în sensul acesta, pentru că mai sunt doar vreo cinci luni până atunci, surpriza pe care mi-aș dori-o ar fi ca fiica mea să ia bacalaureatul și după aceea vom mai vedea.

ÎNTREBARE ÎNCUIETOARE

Ca rocker și ca tată de fată, sunteți un părinte restrictiv sau permisiv?
Sunt de obicei generos in relatia mea cu Vanessa. Am fost generos cu sfaturile mele fara sa fiu cicalitor. M-am bazat pe argumente si ratiune atunci cand ii explicam cate ceva, am fost si restrictiv cand se impunea aceasta. Am stiut sa zic si NU si DA atunci cand situatia a cerut-o. Dar nu o zic eu, ci Vanessa spune că sunt un tata modern, iar ea este invidiata de colegele ei. (zâmbește)

Credit foto: arhiva personală

Nu pot trăi fără…

Mâncare bună și gătit – ”Îmi place mâncarea bună, să gătesc și să îmi invit prietenii la masă. Iar când văd farfuriile goale mă simt premiat și câștigător.”
Filme – ”Devorez filme, iar când merg la cinema am și un ritual: merg cu o oră înainte, iau o cafea, citesc toate titlurile din pliantul respectiv, nu ratez niciodată reclamele (da, îmi plac), iar când se stinge lumina în sală mă simt în lumea mea.”
Discuri de vinyl – ”Într-o vreme eram colecționar de vinyl-uri. Am avut o colecție impresionantă de discuri adunată în vreo trei decenii. A fost ceva ce am iubit mulți ani. Să stau pe covor, să țin coperta albumului în mână, muzica să se audă în boxe, în timp ce eu citeam tot ce se scria despre artistul respectiv. Asta m-a făcut să fiu foarte sigur pe mine, informat, iar când se pornea vreo discuție despre artiști sau trupe ieșeam aproape întotdeauna învingător.”

 

Credit foto: arhiva Compact, arhiva personală