Cuprins
- 0.1 14 iulie 2025, 15 ani de la moartea Mădălinei Manole
- 0.2 Drama artiștilor uitați: „E foarte greu să te împaci cu schimbarea”
- 0.3 Ultimele luni din viața Mădălinei: „Planul ei prinsese contur”
- 0.4 Mălina Olinescu: o altă dispariție inexplicabilă
- 1 Două voci inconfundabile, două destine frânte prea devreme, amintiri de neșters
14 iulie 2025, 15 ani de la moartea Mădălinei Manole
Octavian Ursulescu a făcut recent noi mărturii sfâșietoare despre Mădălina Manole și Mălina Olinescu, două destine frânte, două voci de neuitat. Pierderea tragică a Mădălinei Manole și a Mălinei Olinescu a lăsat o rană adâncă în sufletele celor care le-au iubit și apreciat talentul. Două artiste excepționale, plecate mult prea devreme, două voci care au marcat muzica românească și au rămas vii prin melodiile lor inconfundabile. Octavian Ursulescu, unul dintre cei mai respectați prezentatori de evenimente din România, a rememorat momentele speciale petrecute alături de ele, dar și suferințele nevăzute care le-au măcinat, în cadrul unui interviu acordat celor de la Click. Cu emoție și regret, el a vorbit despre carierele lor strălucitoare, despre greutățile pe care le-au înfruntat și despre sfârșitul lor cutremurător, care continuă să ridice întrebări și să stârnească durere chiar și după atâția ani.
Pe 14 iulie se împlinesc 15 ani de la dispariția Mădălinei Manole, artista care și-a luat viața chiar de ziua ei, la doar 43 de ani. Ce a împins-o către acest gest sfâșietor? Ursulescu crede că ruptura de compozitorul Șerban Georgescu a fost un moment de cotitură: „Din clipa în care Mădălina Manole s-a despărțit de Șerban Georgescu, ea a încercat să-și compună singură piesele, dar n-a mai fost același lucru”, povestește el. În ciuda anilor trecuți, amintirile despre debutul regretatei soliste sunt încă vii în memoria lui. Primul ei recital, susținut pe scena Sălii Polivalente, a fost începutul unei cariere strălucitoare:
„Într-o zi, Șerban Georgescu, cu care mă cunoșteam bine, de la Radio, mă roagă să introduc într-un spectacol al meu o tânără solistă necunoscută, căreia îi scrisese două piese și dorea o testare-confirmare. Afișul fusese făcut, oricum numele n-ar fi spus nimic. Evenimentul avea loc la Sala Polivalentă, în organizarea Casei de cultură a sectorului 5, condusă de o doamnă inimoasă, Rusu. Ce mai, debut încununat cu aplauze și… se năștea o stea!”
Artista era nu doar talentată, ci avea și o inimă plină de iubire ,fiind o fire extrem de apropiată de familie: „Cu Mădălina am făcut cele mai multe turnee, după 1990. Era o fire veselă, foarte determinată, extrem de legată de familia ei, îmi amintesc că, la un moment dat, îl înglobase pe fratele ei în colectivul nostru de turneu.”
Drama artiștilor uitați: „E foarte greu să te împaci cu schimbarea”
Octavian Ursulescu a subliniat și dificultatea prin care trec artiștii care, odată ajunși la o anumită vârstă, sunt treptat marginalizați: „Pentru unii, nu numai de la noi, este foarte greu să-și asume scăderea popularității, mai ales că, să recunoaștem, nu este deloc simplu. E foarte greu, cum spuneam, să te împaci cu schimbarea de paradigmă, apar soliști noi, se modifică stilurile și mai ales apar noi generații, fiecare cu idolii ei.”
:contrast(8):quality(75)/https://thumbor.unica.ro/unsafe/920x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2025/02/octavian-ursulescu-madalina-manole-malina-olinescu-1.jpg)
În comparație cu alte țări, unde marii artiști sunt celebrați până la vârste înaintate, în România realitatea este alta: „Sigur, este nedrept ce se întâmplă la noi în țară, unde artiștii valoroși, după o anumită vârstă, sunt marginalizați, uitați, dar aici sunt de vină sistemul, televiziunile și forurile culturale. De ce oare nu tragem cu ochiul la ce se întâmplă în alte țări? Faceți o comparație între festivalul de la Mamaia, unde eroii muzicii noastre ușoare nici nu sunt măcar pomeniți, și festivalul de la Sanremo, că tot s-a transmis pe TVR1, recent, unde artiștii, de peste 75 de ani, sunt de-a dreptul venerați.”
Ultimele luni din viața Mădălinei: „Planul ei prinsese contur”
În ultimul an de viață, Mădălina Manole a devenit tot mai retrasă. Ursulescu povestește cum artista a încetat brusc să mai răspundă la telefon, deși înainte obișnuia să răspundă imediat: „În anul următor, deci al plecării ei, dintre noi, același organizator, pe care îl cunoștea bine, nemaivorbind desigur de mine, programase, tot la Vaslui, în toamnă, un alt spectacol, în aceleași condiții avantajoase. Așa cum procedam, de fiecare dată, am început încă de prin luna mai să-i dau SMS-uri cu data, condițiile financiare, etc. Ei bine, nu mi-a răspuns niciodată, deși înainte o făcea pe loc! N-am dat importanță, m-am gândit că este ocupată, mai ales că până în octombrie mai era destulă vreme. Am plecat în străinătate și am aflat acolo cumplita veste. Eram născuți amândoi în Zodia Racului.”
Mălina Olinescu: o altă dispariție inexplicabilă
Cazul Mălinei Olinescu, care s-a stins la doar 37 de ani, ridică și astăzi multe întrebări. Octavian Ursulescu subliniază diferențele dintre cele două tragedii: „Problema este mult mai complexă și mai delicată, mai ales că există mari diferențe, între cele două cazuri, mult mediatizate la noi, Mădălina Manole și Mălina Olinescu. În primul rând, de vârstă și de statut profesional. Mădălina Manole a fost o mare vedetă națională, cu succesul binecunoscut al șlagărelor semnate de compozitorul Șerban Georgescu. Am fost foarte legat de cariera ei și datorită faptului că îi fusesem „naș”, ca solistă de muzică ușoară. Înainte, activase într-un duet folk ploieștean în cadrul „Serbărilor Scânteii Tineretului“.”
În ceea ce privește cariera Mălinei, Ursulescu amintește că artista a avut un parcurs diferit: „Cum spuneam, la Mălina Olinescu circumstanțele au fost sensibil altele, ea beneficiind de alt culoar în carieră. Fiica reputatei Doina Spătaru a fost una din tinerele vedete ale colectivului-minune al lui Titus Munteanu, „Școala vedetelor”, a reprezentat România în finala concursului Eurovision, la Birmingham, cu o piesă aparținând lui Adrian Romcescu, a cucerit un premiu de interpretare la Mamaia… Avea numeroase concerte, alături de formația fostului său coleg de la „Școala vedetelor”, Călin Geambașu.”
Întrebarea dacă artista și-a dorit mai mult succes rămâne deschisă: „Să-și fi dorit oare ea câteva șlagăre, pe măsura înzestrărilor muzicale remarcabile, deci nu numai evenimente private? Să nu fi fost fericită în dragoste? Nimeni nu va ști niciodată, așa cum nu vom ști vreodată ce s-a petrecut în acea fatidică zi…”
Două voci inconfundabile, două destine frânte prea devreme, amintiri de neșters
Două voci, două destine, două dispariții care au lăsat un gol imens în muzica românească. Octavian Ursulescu, cel care le-a fost alături în carieră, își amintește de ele cu emoție și regret. Mădălina Manole și Mălina Olinescu rămân în inimile celor care le-au iubit și admirat, iar muzica lor continuă să le țină vii în memoria publicului.
FOTO: Facebook
Citește și