Mioara Roman a fost „zugrăvită” în termeni elogioși de către fiica ei cea mică, Oana Roman, care apare pe coperta celui mai nou număr al revistei Formula As. În interviul acordat publicației, mezina lui Petre Roman a rememorat bucăți din adolescența ei, marcată de Revoluția din 1989. Dar a menționat și privilegiile de care a avut parte pentru că a crescut într-un mediu elevat și educat.

„Eu nu am fost copil de bani gata, ci copil de familie bună. Nu provin dintr-o familie cu averi, ci dintr-una extrem de educată. De aici şi felul meu diferit de a fi încă de copil. Am crescut cu altfel de valori decât majo­ritatea celor din jurul meu, alte principii, alte con­cepte de viaţă. Nu o spun să mă laud, pur şi simplu, în această familie m-a lăsat Dumnezeu”, se destăinuie Oana Roman în interviul pentru Formula As.

oana-roman-poze-de-colectie-3-1SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 13

Oana Roman a făcut și dezvăluiri neștiute despre mama ei, Mioara Roman, fost pro­fesor de limbi orientale la Universitatea din București și om de radio, timp de 20 de ani. Oana are câteva regrete legate de femeia care i-a dat viață, care acum se află într-un centru privat de îngrijire al persoanelor vârstnice.

Mioara Roman, o viață dedicată studenților și radioului

„Mama suferă de degenerare cognitivă (alterarea functiilor cognitive), dar e în­grijită cel mai bine posibil. A fost cumplit de greu cât timp am încercat să o îngrijesc acasă, pen­tru că aceste degenerări au loc foarte rapid, se am­pli­fică cu mare viteză. La fel de grea a fost alege­rea să o in­ternez într-un loc specializat pe astfel de afec­ţiuni.

E groaznic să decizi acest lucru de unul sin­gur, însă nu am avut altă soluţie. Ziua în care am hotărât că nu o mai pot îngriji acasă a fost una din­tre cele mai grele din viaţa mea, dar, slavă Domnu­lui, alegerea a fost una bună. Mama e îngrijită ire­pro­şabil, o vizitez aproape zilnic şi văd cu ochii mei cât e de senină, de stabilă, în pace cu ea”, mărturisește Oana pentru Formula-As. Într-adevăr, imaginile cu Mioara Roman, elegantă și cochetă, în curtea azilului, vorbesc de la sine.

„Am totuşi un regret legat de mama: că nu am reuşit să fac mai multe, pentru ca profesorul universitar Mioara Roman să lase urme mai adânci. N-am apucat să public şi partea a doua a cărţii ei. N-am reuşit să recuperez nimic din ar­hi­va radio a mamei. Au distrus-o pe toată! Mama a fost şefa secţiei de limbă ara­­bă a redacţiei emi­siunilor pentru stră­inătate timp de douăzeci de ani, până în 1983.

Din aceste două decenii, a rămas doar numele ei, menţionat la coa­da unei liste, dar absolut nicio emi­siune. Iată parte din preţul pe care mama l-a plătit în momentul în care tata a intrat în politică, iar asta poate că răspunde într-un fel întrebării tale… „.

Citește și: Mioara Roman, plimbată de nepoțică în scaun cu rotile. Imaginile emoționante publicate de Oana Roman

Citește și: Oana Roman, imagini emoționante cu mama ei. Mioara Roman, schimbată de boală, dar elegantă și cochetă