Lungmetrajul „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, a obținut premiul Un Certain Talent în cadrul secţiunii Un Certain Regard, la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes (13 – 24 mai). Secţiunea Un Certain Regard face parte din selecţia oficială a Festivalului, având loc în paralel cu competiţia oficială. Diferența este că sunt prezentate filme cu viziuni şi stiluri diverse, originale şi diferite. Juriul secţiunii a fost prezidat de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini.

Povestea filmului…

spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită, cum îi place lui să spună. Seara obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani. Preferata lor este . Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute nişte bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vanzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniştea, are şi el credite la bancă. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor impărţi jumătate – jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale…” notează Mediafax.

Premiera în România

Rolurile principale în filmul „Comoara” sunt interpretate de Cuzin Toma (cunoscut pentru peliculele „Aferim!”, „Câinele japonez”, „Domnişoara Christina”), Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei, care au fost selectaţi după sesiuni de probe care s-au desfăşurat timp de trei luni.

Filmul are un agent internaţional de distribuţie, Wildbunch, iar premiera în România este programată pentru 29 mai.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean. Printre distincțiile obținute de Porumboiu în cariera regizorală sunt premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru comedia „A fost sau n-a fost?”, dar și Un Certain Regard (Cannes, în 2009), cu „Poliţist, adjectiv”.

Credit foto: Flickr.com