În cadrul unei ceremonii de celebrare a întreagii activități, actorilor Alexandru Arșinel, Ion Dichiseanu și, in memoriam, regretatului actor și regizor Sergiu Nicolaescu le-au fost oferite stele omagiale în Piața Timpului din București. Evenimentul a avut loc ieri, sâmbătă, 30 mai, la ințiativa Primăriei Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Teatrul Metropolis şi Cocor.

Cu aceeași ocazie, actorii au primit și câte o stea de aur, din partea Casei de Bijuterii Sabion.

Cariere bogate în premii

Alexandru Arşinel s-a născut în comunca Dolhasca, jud. Suceava, in 4 iunie 1939. Încurajat de mama lui, s-a prezentat la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din Bucureşti. La absolvirea facultăţii, promoția 1962 – Irina Petrescu, George Stilu, Cristina Deleanu, Ion Andrei, Constantin Diplan, Ilarion Ciobanu – a plecat la Târgu Mureş unde se deschidea secţia română la Teatrul Maghiar. În 1964 a dat concurs la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”, a jucat alături de Puiu Călinescu în spectacole de teatru de revistă şi a făcut cuplu pe scenă cu Stela Popescu, care se continuă și astăzi. În prezent este directorul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”.

Are o bogată activitate în teatru, film, televiziune și teatru radiofonic. Pentru întreaga activitate artistică în teatrul de revistă precum şi cea managerială a obținut numeroase premii, medalii, ordine, ca: Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă (2000); Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor – „Arta Spectacolului” (2004).

Ion Dichiseanu s-a născut la Adjud, în 20 octombrie 1933, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru din Bucureşti, în 1959. Fiind student la Politehnică a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. După absolvire, a plecat cu toată promoţia la Teatrul din Botoşani.

Este cunoscut datorită activitaţii sale artistice în cadrul Teatrului Nottara, precum şi pentru numeroasele roluri care lau consacrat în cinematografie, teatru TV și teatru radiofonic.

A primit Premiul ACIN pentru rolul din filmul „Clipa” (1979) şi a fost decorat cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, (2002), „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În 1995 a publicat volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză” și a fost numit Cetăţean de Onoare al Adjud-ului.

Sergiu Florin Nicolaescu s-a născut în 13 aprilie 1930, la Târgu Jiu şi a decedat în 3 ianuarie 2013, la Bucureşti. A fost regizor, scenarist şi actor. A debutat ca regizor în 1959 cu filmul de ficţiune de scurt metraj “Scoicile nu au vorbit niciodată”. După succesul la Cannes cu scurtmetrajul „Memoria Trandafirului” a devenit cunoscut în ţară prin filmele istorice: „Dacii” (1966) şi „Mihai Viteazul” (1970), „Nemuritorii” (1974), „Osânda” (1976), „Zile fierbinți” (1976), „Razboiul independenței” (1977), dar și pentru „Nea Mărin miliardar (1979)”, „Ultima noapte de dragoste”(1980) “Noi, cei din linia întâi (1986)”, precum şi pentru seria de filme poliţiste care îl aveau ca personaj principal pe Comisarul Moldovan.

A publicat mai multe cărţi, precum şi o autobiografie “Viaţă, destin şi film”, la Editura Universitară.