Anul acesta se fac 20 de ani de la moartea regretatei prințese, iar biografa Tina Brown face noi dezvăluiri despre familia regală privind decesul acesteia într-un documentar pentru Channel 5, intitulat „Diana: 7 Days That Shook The Windsors”(n.r.-„Diana: 7 zile care au lovit Casa Windsors „.

Aceasta a mărturisit că din cauza faptului că familia regală a insistat ca toată lumea să se poarte normal după moartea lui Lady Di, copiii ei nu mai înțelegeau nimic. „Prințul Harry chiar și-a întrebat tatăl : <>. Copiii nu puteau înțelege de ce totul era normal, deși cu câteva ore mai devreme li s-a spus că mama lor a murit”, povestește Tina.

Ea explică în cadrul documentarului că reacția inițială a familiei regale după moartea Dianei a fost să facă ce făceau în mod normal în fiecare duminică, să meargă la biserica din Balmoral, unde stăteau, deși cu câteva ore mai devreme, William (15 ani) și Harry (12 ani) se treziseră cu oribila veste că mama lor a murit într-un accident de mașină la Paris. Cu toate acestea, nu s-a pomenit nimic în timpul slujbei de la biserica Crathie Kirk, la cererea reginei, care se temea că acest lucru îi va întrista nepoții.

 

Prințul William a fost obligat să meargă lângă coșciugul mamei sale

Potrivit dezvăluirilor, a părut că familia regală a tratat-o pe Diana cu aceeași răceală ca și în timpul vieții.

De atlfel, biograful regal Ingrid Seward a descris perfect reacția publicului: „Primul lucru pe care l-am văzut au fost băieții care au mers la slujba de duminică și toată lumea se întreba ” Cum pot să se poarte așa? Acești copii abia și-au pierdut mama”, a spus acesta, precizând că oamenii erau ș imai șocați de faptul că în timpul ceremoniei nu s-a menționat nimic de pierderea Dianei.
Însă, regina era convinsă că orice referire la mama lor, le va rupe inimile lui William și Harry și a ordonat ca toate televizoarele și radiourile să fie ascunse din casă, pentru ca nu cumva copiii să fie traumatizați când vor afla detalii despre moartea prințesei.

Documentarul dezvăluie că au existat foarte multe tensiuni între membrii familiei regale și Downing Street privind pregătirile pentru înmormântare.  Prințul William a refuzat inițial să meargă lângă coșciugul mamei sale, la procesiune, dar a fost obligat să facă acest lucru, în ultimul moment, de bunicul lui, prințul Philip. Majordomul Paul Burrell și șoferul Dianei, Colin Tebbutt, au mers la Paris pentru a ridica trupul neînsuflețit al prințesei de la spitalul Pitie-Salpetriere, și apoi l-au plimbat într-un sicriu prin fața faniilor sub căldura din august.
Cu toate acestea, un jurnalistul Richard Kay a explicat că William nu voia să participe la înmormântarea mamei lui, pentru că nu voia să-și plângă mama în fața jurnaliștilor, pe care îi considera vinovați de moartea ei.

Se fac 20 de ani de la moartea prințesei

În luna august se fac 20 de ani de la moartea prințesei Diana. Cea mai iubită prințesă britanică  a murit într-un accident de masina produs în pasajul de sub podul Alma, din Paris, pe 31 august 1997. Ea se afla în mașină cu prietenul ei, Dodi Al-Fayed, și cu soferul mașinii, care au decedat, de asemenea. Echipajele de salvare au ajuns în doar cateva minute, dar au avut nevoie de aproape o oră și jumatate ca să taie carcasa mașinii ca să o scoată dintre fiarele contorsionate și să o transporte la spital.

Anchetele au stabilit că moartea Printesei Diana si cea a lui Dodi al-Fayed au survenit în urma accidentului, a cărui cauza principala a fost viteza excesivă, ei încercând să scape de mașinile paparazzilor. Însă, de atunci au apărut fel de fel de teorii ale conspirației care susțin că în spatele accidentului s-ar fi aflat chiar fostul ei soț, prințul Charles, sau regina Elisabeta a II-a.

Citește și: