Noi detalii ies la iveală despre momentul în care Alec Baldwin a împușcat-o joi pe Halyna Hutchins(42 de ani) în New Mexico. Autoritățile au dezvăluit cum s-a întâmplat tragedia.

Potrivit informațiilor dezvăluite de autoritățile din Santa Fe în documentele prezentate instanței, Alec Baldwin a scos un revolver și l-a țintit către o cameră de filmat în timpul repetițiilor pe platoul lungmetrajului „Rust”, moment în care arma s-a descărcat și a lovit directorul de filmare în piept.

„Joel a afirmat că l-au pus pe Alec să stea în rândul de bănci din cadrul bisericii folosite la filmări, iar el exersa scoaterea în diagonală a armei. Joel a spus că se uita peste umărul ei (Hutchins), atunci când a auzit ceea ce părea a fi un bici urmat de o pocnitură puternică”, se arată în declarație, unde se precizează și că lui Baldwin i-a fost înmânat pistolul de recuzită și i s-a spus că nu are cartușe.

Hutchins a fost împușcată în zona pieptului, potrivit documentului, iar regizorul Joel Souza a fost lovit în braț. Mai mult, Souza i- a confirmat unui anchetator că a auzit termenul „armă rece” pe platou.

„Apoi Joel și-a amintit vag cum (Hutchins) se plângea de stomacul ei în timp ce se ținea de brâu. Joel a mai spus că (Hutchins) a început să se împiedice mergând cu spatele și a fost ținută pentru a fi așezată pe jos”, mai arată declarația.

Reid Russel, un cameraman care stătea lângă Halyna, în momentul împușcăturii, le-a spus polițiștilor că Hutchins a spus că nu-și putea simți picioarele.

Mai mult, site-ul TMZ.com, care citează surse ce aveau legătură cu producția cinematografică, a transmis că arma pe care Baldwin o avea fusese folosită anterior de către membrii echipei pentru exerciții de tragere în afara platoului, folosind gloanțe reale.

Potrivit Los Angeles Times, cu o săptămână în urmă, cascadorul lui Baldwin a tras accidental de două ori folosind o armă de recuzită, după ce i s-a spus că este „rece”, un termen folosit în industria cinematografică care înseamnă că o armă nu este încărcată cu muniție, inclusiv gloanțe oarbe.

Arma i-a fost înmânată lui Alec Baldwin de asistentul de regizor

Compania Rust Movie Productions a declarat săptămâna trecută că deși „nu le-a fost indicată vreo plângere oficială privind siguranța armelor sau a recuzitelor pe platou, vom conduce o analiză internă a procedurilor noastre în vreme ce producția este oprită”.

Potrivit documentelor din instanță, arma de recuzită i-a fost înmânată lui Baldwin de către asistentul de regizor, Dave Halls, care are mai mult de 20 de ani de experiență în industrie.

Lui Baldwin i-a fost înmânat unul dintre cele trei arme de recuzită care erau pregătite într-un cărcuior de către armurier iar Halls nu a știut că sunt gloanțe reale în acesta, potrivit declarației.

Halls a fost subiectul a unor plângeri privind siguranța și comportamentul pe platou în timpul a două producții în 2019, au declarat, pentru CNN, două persoane care au lucrat îndeaproape cu el.

Implicat în ancheta șerifului este și armurierul șef al producției, Hannah Gutierrez.

Potrivit presei americane, o parte din echipa de filmare părăsise producția cu o zi înainte de incident din cauza preocupărilor legate de siguranță și de condițiile de muncă. The New York Post relatează că cel care gestiona recuzita folosită în film a fost angajat în mare grabă, doar cu o zi înainte, pentru ca filmările să poată continua.

Asistentul directorului a adus apoi pistolul în clădire și a strigat „pistol rece!” în timp ce îl înmâna lui Baldwin, indicând că arma nu avea niciun glonț pe țeavă.

Vicepreședintele Asociației Gunfighters, James Blackburn, spune că ori de câte ori se lucrează la un film, este normal ca cel puțin trei persoane să verifice armele de recuzită înainte de a fi folosite. „În cursul verii, am făcut un film cu Queen Latifah în care a trebuit să trag cu o armă,. Ei bine, arma aceea a fost verificată de armurier, de asistentul de regie, de mine, iar în final chiar și Queen Latifah a verificat-o.”

„De obicei, când se filmează, nu sunt permise pe platou și nici în apropierea locului de filmare niciun fel de arme. Tocmai pentru a nu avea loc un accident ca acesta”, a mai spus Blackburn.

Pe măsură ce investigația continuă pe platourile de filmare, mulți întreabă dacă vor fi depuse acuzații.

„Dacă Alec Baldwin juca rolul așa cum a fost el scris în scenariu, așa cum fac orice actor și actriță de film în mod obișnuit, este foarte puțin probabil să existe acuzații penale împotriva lui”, a spus profesorul de drept al UNM, Joshua Kastenberg.

Katenberg adaugă, de asemenea, că este puțin probabil ca familia Halynei Hutchins, cea care a murit, să depună plângere pentru omor din culpă înainte de finalizarea anchetei. Chiar și atunci, s-ar putea să nu se ajungă în instanță.

„Bineînțeles, producătorii și industria cinematografică sunt companii mari, asigurate. Așa că, deși e posibil să existe plângeri, acestea se vor încheia rapid, cel mai probabil prin acorduri financiare”, a spus Kastenberg.

Alec Baldwin a transmis, sâmbătă, pe Twitter, primul mesaj după tragicul incident. În timp ce filma pentru un western (”Rust”), Baldwin a tras cu un pistol pe care îl credea de recuzită, glonțul lovind-o în piept pe regizorul de imagine Halyna Hutchins şi pe regizorul Joel Souza, care stătea în spatele ei, în umăr.


„Nu există cuvinte să-mi exprim starea de șoc și tristețea privind tragicul accident care a luat viața Halynei Hutchins, o soție, mamă și colega noastră profund admirată. Cooperez pe deplin cu ancheta poliției privind modul în care această tragedie a avut loc și țin legătura cu soțul ei, oferindu-mi sprijinul pentru el și familia lui. Inima îmi este frântă pentru soțul ei, fiul lor și pentru cei care au cunoscut-o și iubit-o pe Halyna”, arată mesajul transmis pe Twitter de Alec Baldwin.

Directoarea de imagine Halyna Hutchins şi regizorul Joel Souza „au fost răniţi prin împuşcare atunci când Alec Baldwin a descărcat o armă de foc utilizată la filmările” pentru lungmetrajul „Rust”, a precizat biroul şerifului din comitatul Santa Fe într-un comunicat.

Potrivit primelor informații asistentul regizorului a strigat „pistol rece” înainte de a-i înmâna actorului o armă de foc cu încărcătură reală, arată documentele instanței, citate de presa americană. Asistentul directorului nu știa că arma era încărcată cu cartușe reale când i-a înmânat-o lui Alec Baldwin și a descris-o ca fiind sigură, potrivit înregistrărilor instanței. La scurt timp după incident, soțul Halynei Hutchins a vorbit cu Alec Baldwin după ce actorul a ucis-o accidental, Baldwin oferindu-și întreg sprijinul pentru familia îndoliată. În cinematografie ”cold gun” semnifică o armă de recuzită inofensivă, spre deosebire de ”hot gun”, denumirea pentru arme reale.

Arma cu care s-a tras a fost luată de anchetatori ca probă, la fel ca și costumul pătat de sânge al lui Baldwin.

Potrivit Showbiz 411, Baldwin, care a jucat în peste 100 de filme, a fost auzit strigând pe platou „De ce mi s-a dat o armă reală?” imediat după ce a avut loc incidentul. „În toți anii de când joc în filme nu mi s-a dat vreodată o armă greșită!”, ar fi spus Baldwin (63 de ani) imediat după incident, când încă nu știa cât de grav rănite sunt cele două victime

Halyna Hutchins, în vârstă de 42 de ani, a fost evacuată cu un elicopter la un spital din apropiere, unde decesul ei a fost declarat de medici.

Citește și:

Anamaria Prodan, cu fiul ei și al lui Reghe la lansarea cărților sale: „Nu plânge, Bebe! Noi nu plângem decât acasă”

Cătălin Cazacu, declarație de dragoste pentru Ramona Olaru. Reacția vedetei TV