Trupul neînsuflețit al fondatorului trupei Pheonix a fost depus în locul de veci din Cimitirul Eroilor din Timișoara. A fost momentul în care i-au spus ”adio” familia și cei câțiva apropiați.
Înmormântarea regretatului artist a avut loc miercuri seara, în secret. Cel care a oficiat slujba a fost Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan, relatează Opinia Timișoarei.
Porțile Cimitirului Eroilor din Timișoara s-au închis, la ora 18.00, iar înmormântarea a avut loc într-un cadru restrâns, cu aproximativ 100 de persoane.
Anterior, Nicu Covaci fusese ridicat de la Filarmonica Banatul, acolo unde preț de două zile cei dragi au venit să-i aducă un ultim omagiu. Cei care au ținut la artist au putut veni la priveghi în condiții speciale, putând intra doar câte 100 de persoane o dată. Oamenii au fost anunțați să nu aducă jerbe, ci doar câte o floare.
La căpătâiul artistului mort la 77 de ani au fost alezate, pe lângă trandafiri albi și gerbere, două chitare, obiectele care i-au fost cele mai dragi lui Nicu Covaci.
Nicu Covaci s-a stins din viață vineri, pe data de 2 august 2024, la vârsta de 77 de ani, din cauza unor probleme grave de sănătate. Nici operația suferită pe creier nu a mai putut schimba ceva.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 13Se împăcase cu Mircea Baniciu în ultima parte a vieții
Nicu Covaci și Mircea Baniciu, care a fost prezent la priveghiul fostului coleg de trupă, au fost certați mulți ani. În ultima vreme, însă, trecuseră peste neînțelegeri, a dezvăluit Mircea Baniciu într-o postare pe Facebook, din urmă cu patru zile.
„Dumnezeu să-l odihnească. Am fost o perioadă solistul, dar eu spun că perioada cea mai bună, în care s-au făcut lucrurile cele mai frumoase.
Din păcate, noi nu ne-am prea înțeles în ultima vreme, urmând ca abia în ultima perioadă a vieții lui să ne întâlnim, mai apropiați fiind. Pentru că toată lumea ne spunea. Sunt momente în care lucrurile trebuie repuse în pagină.
Îmi pare rău că s-a dus atât de repede. Mulți dintre prietenii noștri ne spun: ‘voi ați fost Beatles-ul României’. Cred că nu au fost departe de adevăr.
Momentele noastre au fost aproape inegalabile, pentru că un asemenea fenomen ar fi, în principiu, greu de egalat. Asta din cauza energiei lui Nicu, care a condus ideile și tot ce s-a făcut într-o anumită perioadă. Și după aceea. Pentru că el a încercat să construiască în continuare câte ceva.
Eu mă bucur că a încercat și a trăit intens și arzând până în ultima clipă. Cu siguranță că a făcut foarte multe și, din păcate, lucrurile cele mai apropiate de Phoenix nu au avut un ecou favorabil, mai ales în ultima vreme. S-au întâmplat niște lucruri pe care noi, cei din prima echipă, le-am acceptat sau le-am acceptat mai puțin, dar Nicu Covaci rămâne pentru noi omul cu care am început fenomenul acesta extraordinar, cu care am avut cele mai frumoase momente, cei mai frumoși ani. Eu pentru asta îi mulțumesc.
Eu eram astăzi, poate, un arhitect într-un birou de arhitectură, eram cu totul și cu totul altceva decât cum a fost să fie. Iată-mă pe scenă – și acum sunt într-un spectacol – și pot să vă spun că lui îi datorez schimbarea asta de macaz. El m-a scos din școală și m-a pus pe scenă. A fost un lucru extraordinar, nu mă așteptam să mă țină atât de mult.
Eu i-am și mărturisit-o de nu știu câte ori: lucrurile pe care tu le-ai făcut pentru gașcă, pentru noi, pentru prietenii tăi, au fost aproape de inegalat, pentru că ne-au schimbat viața tuturor.
Eu îi mulțumesc acum, acolo unde este, pentru tot ce a făcut, pentru perioada noastră de glorie și nu numai, pentru faptul că noi mai existăm pe scenă. Phoenix a fost și va mai rămâne ceea ce sunt convins că trebuia să fie.”
Și deloc întâmplător, filmul despre Phoenix, Phoenix Har / JAR, a fost difizat deja pe TVR și este deja disponibil pe Youtube.
În film apar Nicolae Covaci, Mircea Baniciu, Josef Kappl, Ovidiu Lipan Țăndarică, Costin Petrescu, Moni Bordeianu, Mircea Florian, Andrei Ujica, Șerban Foarță.
Citește și: